Hyresgästföreningen Region Stockholm

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam

Dela

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

Efter tuffa men konstruktiva förhandlingar har Wallenstam och Hyresgästföreningen kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal.  Detta innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna i det äldre beståndet med i genomsnitt knappt 5,1 procent från 1 januari 2024. I nyproducerade fastigheter höjs hyran med i genomsnitt 3,7 procent, varav 0,5 procentenheter hänförs till ett tidigare avtal som nu träder i kraft.

För 2025 höjer bolaget hyrorna med i genomsnitt 4,68 procent för det äldre beståndet och 2,8 procent för det nyproducerade. Överenskommelsen berör Wallenstams 4 500 lägenheter i Stockholm. Wallenstam yrkade inledningsvis på 10 procent i hyreshöjning för 2024.

Trots att Hyresgästföreningen och Wallenstam inledningsvis stod långt ifrån varandra har förhandlingarna förts i konstruktiv anda och med ömsesidig strävan att komma fram till ett avtal.   

– Det är tyvärr höga höjningar som kommer bli svåra för många hyresgäster att bära, men vi har gjort allt vi kan för att hålla nere dem så mycket det går. I en förhandling måste parterna respektera varandras situation och försöka hitta gemensamma vägar framåt, vilket har skett här. Att vi även är överens om 2025 års hyror ger en mer långsiktig förutsägbarhet för alla parter, säger Sanna Kolk, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Hyresförhandlingarna präglas av ett ovanligt ansträngt ekonomiskt läge. Samhället befinner sig i en kostnadsutveckling med inflationen som drabbat hyresgästerna hårt, där hyresgäster lägger en stor andel av sin disponibla inkomst på sitt boende. 

Hyresgästföreningen har i sina ställningstaganden utgått från den partsgemensamma överenskommelsen om grunder för de årliga förhandlingarna. Där tas det hänsyn till den allmänna samhällsekonomiska utvecklingen, till hyresvärdarnas behov lokalt och till hyresgästernas situation.

För mer information, kontakta:

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen region Stockholm
Telefon: 0706396171
E-post: kristoffer.burstedt@hyresgastforeningen.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Ny undersökning: stort motstånd till marknadshyror i Stockholms län23.5.2024 09:13:13 CEST | Pressmeddelande

En ny undersökning utförd av Indikator Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att en överväldigande majoritet av stockholmarna är emot marknadshyror, hela 69 procent svarar nej på frågan om marknadshyror bör införas, endast 13 procent svarar ja. Och resultatet står sig oavsett vilken partitillhörighet man säger sig ha, vilken upplåtelseform, eller vilket län man bor i.

Myndigheter och kommuner måste agera för att stoppa hotellifieringen29.4.2024 16:03:49 CEST | Pressmeddelande

Hotellifiering blir ett allt vanligare problem, fastighetsbolag använder bulvanföretag för att hyra ut vanliga hyresrätter till dubbla eller trippla hyror, vilket leder till en otrygg och urholkad hyresmarknad. Myndigheter och kommuner har möjligheten att agera för att stoppa hotellifiering. Nu måste de ta sitt ansvar, skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett uttalande från regionfullmäktige.

Besked från skiljeman om hyreshöjningar för 4 300 lägenheter16.4.2024 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna Stockholm avbröt förhandlingarna i december så har nu en särskild skiljeman kommit med ytterligare rekommendationer om hyreshöjning för 2024. Rekommendationerna berör flera privata hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna i 11 kommuner i Stockholm och Gotland. Rekommendationerna innebär hyreshöjningar på 5,9 procent för 10 av 11 kommuner, totalt berör höjningarna runt 4 300 hushåll. Fastighetsägarna krävde höjningar på 12 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye