Hyresgästföreningen Region Stockholm

Ny undersökning: stort motstånd till marknadshyror i Stockholms län

Dela

En ny undersökning utförd av Indikator Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att en överväldigande majoritet av stockholmarna är emot marknadshyror, hela 69 procent svarar nej på frågan om marknadshyror bör införas, endast 13 procent svarar ja. Och resultatet står sig oavsett vilken partitillhörighet man säger sig ha, vilken upplåtelseform, eller vilket län man bor i.

Enligt en ny undersökning svarar 69 procent av invånarna i Stockholms län nej på frågan om marknadshyror bör införas, dvs ett system där hyresvärden ensidigt får bestämma hyran. 13 procent svarar ja och 18 procent svarar vet ej. På nationell nivå, visar undersökningen också att motståndet mot marknadshyror är stort bland samtliga partiers väljare.

Om hyresvärdarna fick bestämma hyrorna själva skulle de öka kraftigt i Stockholm. För många hyresgäster skulle det innebära en ekonomisk katastrof och många skulle tvingas flytta från sina hem – med stora kostnader för samhället och en ökad segregation som konsekvenser.

– Marknadshyror skulle ha förödande konsekvenser, förutom att väldigt många människor skulle tvingas flytta från sina hem, så förlorar också hyresgästerna i princip inflytandet över sin boendesituation. Vårt välfärdssamhälle skulle hotas i grunden. Otryggheten för landets hyresgäster skulle bli total och bidragen behöva ökas i enorm omfattning. Det finns heller inget som visar på att systemet skulle bidra till ett ökat byggande. Vi hoppas nu att denna undersökning gör att landets beslutsfattare tydligt markerar och säger nej till marknadshyror, i alla lägen, säger Susanne Sjöblom, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm. 

På senare tid har frågan om att införa fri hyressättning/marknadshyror väckts till liv igen i den bostadspolitiska debatten. Detta trots det tydliga motståndet frågan mötte under 2021, som resulterade i den dåvarande statsministerns avgång.

– Just nu hörs ett antal ganska högljudda röster i den bostadspolitiska debatten som vill införa marknadshyror. Men det som blir tydligt i vår undersökning är att det går stick i stäv med vad stockholmarna vill. I vår undersökning ser vi att, oavsett partisympatier, så är svenska folket tydligt negativa till marknadshyror, säger Ragnar Bengtsson bostadspolitisk utredare, Hyresgästföreningen. 

Om undersökningen Hyresgästerna 2024: 
Vartannat år genomför Hyresgästföreningen undersökningen Hyresgästerna. Hyresgästföreningen har gett undersökningsföretaget Indikator Opinion i uppdrag att genomföra en omfattande enkät om politiska och ekonomiska frågor som berör hushållens boendesituation, ekonomiska villkor och åsikter om olika bostadspolitiska åtgärder. Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 14 867 personer bosatta i Sverige. Undersökningens fältperiod varade från vecka 10 till och med vecka 16 under våren 2024. Totalt samlades 5240 svar in. Resultaten av hela undersökningen presenteras i rapporten Hyresgästerna 2024

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm Foto: Hyresgästföreningen
Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm Foto: Hyresgästföreningen
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Myndigheter och kommuner måste agera för att stoppa hotellifieringen29.4.2024 16:03:49 CEST | Pressmeddelande

Hotellifiering blir ett allt vanligare problem, fastighetsbolag använder bulvanföretag för att hyra ut vanliga hyresrätter till dubbla eller trippla hyror, vilket leder till en otrygg och urholkad hyresmarknad. Myndigheter och kommuner har möjligheten att agera för att stoppa hotellifiering. Nu måste de ta sitt ansvar, skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett uttalande från regionfullmäktige.

Besked från skiljeman om hyreshöjningar för 4 300 lägenheter16.4.2024 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna Stockholm avbröt förhandlingarna i december så har nu en särskild skiljeman kommit med ytterligare rekommendationer om hyreshöjning för 2024. Rekommendationerna berör flera privata hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna i 11 kommuner i Stockholm och Gotland. Rekommendationerna innebär hyreshöjningar på 5,9 procent för 10 av 11 kommuner, totalt berör höjningarna runt 4 300 hushåll. Fastighetsägarna krävde höjningar på 12 procent.

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye