Göteborgs stift, Svenska kyrkan

3 vinnare i tävlingen "Skapa ett orgeläventyr"!

Dela

Tre orgeläventyr prisbelönas i Göteborgs stifts tävling – Skapa ett orgeläventyr; "Noaks ark" som kopplar bibelberättelsen till dagens klimatfråga, "Uppståndelse i staden" att använda då församlingar välkomnar skolklasser till kyrkan inför påsk och "Mysteriet med den försvunna pipan" som är en allegori över bibeltexten om det förlorade fåret. 

I orgeläventyret hjälps organist och berättare åt att levandegöra en berättelse från den kristna traditionen med text och orgelmusik.
I orgeläventyret hjälps organist och berättare åt att levandegöra en berättelse från den kristna traditionen med text och orgelmusik. Ulrika Melin-Lasson

Göteborgs stift lanserade våren 2022 tävlingen Skapa ett orgeläventyr där tävlingsutmaningen bestod i att skapa ett orgeläventyr. I ett orgeläventyr hjälps organist och berättare åt att levandegöra en berättelse från den kristna traditionen som förmedlas med både ord och toner utifrån textmanus och orgelmusik. Under perioden 16 maj 2022 till 30 oktober 2023 var det möjligt att skicka in tävlingsbidrag.

Göteborgs stift är glada och stolta över att presentera de tre vinnarna:

Klass A: Ett orgeläventyr med nyskriven text till musik vald ur orgelrepertoaren.

Noaks ark
av Märta Kayser, Pernilla Vikström, Bernice Åkesson, Staffanstorp, belönas med prissumman 10 000 kr.

Juryns motivering:
Med hjälp av goda musikval och med en text som kopplar bibelberättelsen till dagens klimatfråga gestaltar orgeläventyret väl berättelsen om Noaks ark. Orgeläventyret är genomtänkt även vad gäller den praktiska förberedelsen och ger många tips om hur församlingen kan inkluderas i densamma. De scenografiska förslagen är omfattande och tydliga men samtidigt lätta att anpassa efter lokala förutsättningar.

Klass B: Ett orgeläventyr med nyskriven text till nykomponerad noterad musik.

Uppståndelse i staden
av Maria Löfberg och Markus Leandersson, Falkenberg, belönas med prissumman 25 000 kr

Juryns motivering:
Orgeläventyret Uppståndelse i staden har en välskriven orgelsats med ett gott musikaliskt hantverk. Tillsammans med berättartexten blir orgeläventyret ett fint alternativ att framföra då församlingar välkomnar skolklasser inför påsk. Juryn uppskattar särskilt en genomtänkt musikalisk tematik.

Mysteriet med den försvunna pipan
av Maria Grönhaug, Västerås, belönas med prissumman 25 000

Juryns motivering:
I en allegori över bibeltexten om det förlorade fåret blir orgeln den miljö där en borttappad orgelpipa blir förlorad och återfunnen. I sagans form och med en lekfull och fantasifull berättelse får vi följa hur kyrkmössen letar efter orgelpipan som till slut kommer till rätta.

Prisutdelning sker i Göteborgs domkyrka fredag 18 oktober 2024 kl 12.00

De prisbelönta bidragen kommer att att läggs upp på en resursbank för fri nedladdning och användning i Svenska kyrkans församlingar.

Kontaktuppgifter till upphovspersonerna förmedlas av:
Ulrika Melin Lasson, stiftsmusiker, 070-601 57 09, ulrika.melin-lasson@svenskakyrkan.se

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

127 kyrkor i Göteborgs stift delar på 57 miljoner för bevarandet av kulturarvet14.5.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftsstyrelsen i Göteborgs stift har beslutat om fördelning av den Kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) som går till restaureringar mm av kyrkor i Göteborgs stift. Pengarna ska gå till bevarandet av de kulturhistoriska värden i de kyrkor som Svenska kyrkan har ansvar för att vårda. Dock täcker inte ersättningen de behov som finns. Statens kyrkoantikvariska ersättning har varit densamma sedan 2009 och motsvarar inte behoven. Flera projekt blir utan pengar och därmed byggs en underhållsskuld upp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye