Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt
Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet.
– Att regionerna inte når målen beror på att regionpolitikerna inte fattar de nödvändiga besluten. Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven fast läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i primärvården. Regionerna måste öka takten i arbetet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
En ny undersökning från Läkarförbundet visar att endast tio av landets regioner har fattat politiska beslut om att sträva mot riktvärdet på 1100 invånare per läkare i primärvården. De flesta av dessa har dock inte tagit fram handlingsplaner för hur de ska nå målet.
Stockholm, Gotland och Uppsala är de tre regioner som har kommit längst. De har både fattat beslut om riktvärdet 1 100 och har en plan för arbetet med att nå dit. Sammantaget innebär resultaten en förbättring jämfört med förra året, då endast tre regioner hade fattat beslut om att sträva mot riktvärdet.
– Att ha en namngiven fast läkare får positiva effekter på kontinuitet, tillgänglighet och delaktighet i vården. Staten behöver sätta ytterligare press på regionerna. Det duger inte att endast ett fåtal regioner arbetar aktivt med frågan, säger Sofia Rydgren Stale.
En uppföljning från Socialstyrelsen som presenterades 26 april visar att merparten av regionerna (17 av 21) har beslutat om åtgärder med anledning av det nationella riktvärdet för fast läkarkontakt. Skillnaden mellan Socialstyrelsens uppföljning och Läkarförbundets kartläggning är att förbundet har ställt mer specifika frågor om vilka åtgärder regionerna vidtagit.
– Att vidta åtgärder är ett luddigt begrepp. Vi har kartlagt vilka regioner som faktiskt har fattat beslut om ett riktvärde för hur många invånare en läkare i primärvården kan ansvara för och vilka som har fattat beslut om en konkret handlingsplan. Fastläkarfrågan måste få tydlig politisk prioritet, säger Sofia Rydgren Stale.
Den senaste kartläggningen från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys visar att omkring 30 procent av befolkningen har en fast läkarkontakt. I december 2023 redovisade regionerna en andel mellan 18 procent (Blekinge) och 95 procent (Västra Götaland).
I tio år har Sverige haft en lagstiftning som ger patienter rätt till en fast läkarkontakt. 2022 fastställde Socialstyrelsen ett nationellt riktvärde för hur många invånare en läkare kan ansvara för. Målen för fast läkarkontakt är kopplade till den reform som innebär att primärvården ska byggas ut, och regionerna har också fått statliga medel för denna omställning. Regeringen ställde därefter krav på att alla regioner senast i mars 2024 ska redovisa hur de ska arbeta för att på sikt ha tillräckligt många läkare anställda i primärvården.
Nyckelord
Kontakter
Hediye GüzelPress- och kommunikationschefSveriges läkarförbund
Tel:08-790 33 32hediye.guzel@slf.seDokument
Om oss
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 58 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Läkare undantas från förslag om anmälningsplikt26.11.2024 10:41:51 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades utredningen om offentliganställdas plikt att rapportera papperslösa till polisen och Migrationsverket. Läkarförbundet har från början varit kritiska till initiativet. Utredningen föreslår nu en rad undantag, bland annat för vården.
Sofia Rydgren Stale omvald som ordförande i Sveriges läkarförbund7.11.2024 14:32:18 CET | Pressmeddelande
Den 6 - 7 november samlades Läkarförbundets högsta beslutande organ för att besluta om förbundets inriktning för det kommande året. Under fullmäktige valdes fyra nya ledamöter in i förbundsstyrelsen. Nuvarande ordförande Sofia Rydgren Stale fortsätter att leda förbundet.
Fler får inte fast läkare – skarpare lagstiftning krävs24.10.2024 09:40:42 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterar Vård och omsorgsanalys sin uppföljning av hur stor andel i befolkningen som har en fast läkarkontakt. Rapporten visar att endast tre av tio svenskar har tillgång till fast läkare och att utvecklingen stått stilla sedan 2020. Sveriges läkarförbund vill nu se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.
Läkarförbundet kommenterar SKR:s ekonomirapport16.10.2024 13:16:17 CEST | Pressmeddelande
För snart en månad sedan kom regeringens höstbudget och i dag presenterades SKR:s ekonomirapport. Båda är dyster läsning ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv, säger Sveriges läkarförbund i en kommentar till den senare.
Vårdens arbetsgivare prioriterar inte AI2.10.2024 07:29:47 CEST | Pressmeddelande
Trots att AI har en stor potential att förbättra vården och minska kostnaderna upplever sex av tio läkare att arbetsgivaren inte satsar på frågan. Det framgår av en ny undersökning från Läkarförbundet, som också visar att en majoritet av arbetsplatserna saknar riktlinjer på området. Det innebär stora risker, då var fjärde läkare använder AI.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum