Skara stift

Stort engagemang i Skara stift för Act Svenska kyrkans insamling i fastan

Dela

I samband med Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades det in 36,9 miljoner kronor. Skara stift ligger högst i landet sett till insamlat per invånare. Med de insamlade medlen kan många fler fortsätta sitt arbete för hållbar utveckling och försörjning.

Foto: Magdalena Vogt/Ikon

Temat för årets fasteaktion, Dela lika och rädda liv, fokuserade på alla människors rätt till mat. Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att vi alla ska kunna äta oss mätta. Tack vare ett starkt engagemang och vilja att dela med sig till medmänniskor samlade Act Svenska kyrkan in 36,9 miljoner kronor. 

I Skara stift samlades det in 3,61 miljoner vilket är ungefär samma nivå jämfört med 2023 års insamling, då det samlades in 3,64 miljoner. Sett till insamlat resultat utslaget per invånare ligger Skara stift högst i landet med 6,15 kr insamlat per invånare. 

-Det är en sann glädje att få jobba med internationellt engagerade i Skara stift. Varmt TACK för allt arbete! I en värld där klyftorna blir allt större, lokalt och globalt, är detta engagemang viktigare än någonsin. Det stora engagemanget är ett hoppets tecken, tillsammans kan vi göra skillnad, säger Gudrun Norrfjärd, internationell sekreterare i Skara stift.

I år har Svenska kyrkan bedrivit internationellt arbete och mission i 150 år. Svenska kyrkans mission bildades 1874 som en del av Svenska kyrkan. Lutherhjälpen kom till efter andra världskriget när behoven var skriande i Europa. 2008 blev båda verksamheterna Svenska kyrkans internationella arbete, vilken 2019 bytte namn till Act Svenska kyrkan. Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt vid katastrofer.

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier och biskop electa Ulrica Fritzson samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 102 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträdde - beslut om att inrätta tjänst som hållbarhetsstrateg och avtackning av biskop Åke24.5.2024 16:14:18 CEST | Pressmeddelande

Nu har stiftsfullmäktige i Skara stift haft sitt vårsammanträde och beslutat om bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift. Dessutom inrättades en tjänst som hållbarhetsstrateg och Svenska Kyrkans Unga föredrog om prioriterade frågor. Under dagen avtackades också biskop Åke Bonnier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye