E.ON Sverige AB

E.ON investerar 56 miljoner i Uppvidinges elnät

Dela

I år gör E.ON en omfattande investering på drygt 56 miljoner kronor i Uppvidinge kommuns elnätsinfrastruktur.

– Vi strävar efter ett kraftfullt och resilient energisystem, som stödjer övergången till fossilfri energi, främjar nya företag och bidrar till kommunens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.

Klimatomställningen innebär att efterfrågan på el ökar explosionsartat under de närmaste åren, då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen. Kapaciteten i Sveriges elnät måste fördubblas till 2040. Det ställer stora krav på elnätet. Mellan åren 2024 och 2027 investerar E.ON cirka 23 miljarder kronor för att bygga ut sina elnät.
Klimatomställningen innebär att efterfrågan på el ökar explosionsartat under de närmaste åren, då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen. Kapaciteten i Sveriges elnät måste fördubblas till 2040. Det ställer stora krav på elnätet. Mellan åren 2024 och 2027 investerar E.ON cirka 23 miljarder kronor för att bygga ut sina elnät. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Den finansiella satsningen är inriktad på att förbereda elnätet för en framtid där el blir allt viktigare och beroendet av fossila bränslen minskar.

Vi ska förbättra kapaciteten för energiöverföring, vilket är avgörande för stadens förmåga att elektrifiera transportflottan, utveckla bostadsbyggandet och främja nya industriprojekt. Dessa investeringar är avgörande för stadens övergång till en elektrifierad och fossilfri framtid, säger Peter Hjalmar.

Under det senaste decenniet har E.ON lagt cirka 30 miljarder kronor på att förbättra elnäten. Under den nuvarande regleringsperioden, från 2024 till 2028, planerar bolaget att investera 23 miljarder kronor i elnätet, vilket markerar E.ONs största investeringsprojekt hittills.

De rekordhöga investeringarna är nödvändiga eftersom vi behöver säkerställa en pålitlig elförsörjning samtidigt som vi anpassar oss till den snabbt ökande efterfrågan på el, vilken ställer höga krav på elnätet och hela energisystemet, säger Peter Hjalmar.

E.ONs största investeringsprogram till dags dato följer på Energimarknadsinspektionen, Ei:s, finansiella rambeslut för regleringsperioden 2024-2027, vilket skapar förutsättningar för nödvändiga investeringar i elnätet.

Modellen för och storleken på elnätsföretagens intäktsramsramar bestäms av myndigheten Energimarknadsinspektionen (Ei), vilket säkerställer skäliga priser för konsumenterna. Elnätsavgifterna baseras på de kostnader elnätsföretagen har för att bygga, underhålla och driva elnäten, inklusive en rimlig avkastning på investerat kapital. 

Kontakter

Bilder

”Våra investeringar syftar till att möjliggöra klimatomställning och ny tillväxt genom elektrifiering,” säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.
”Våra investeringar syftar till att möjliggöra klimatomställning och ny tillväxt genom elektrifiering,” säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.
Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON välkomnar regeringens besked om ny elområdesutredning – och fokus på fjärrvärmens roll15.5.2025 16:30:23 CEST | Pressmeddelande

– Vi välkomnar att regeringen nu öppnar för en ny prövning av elområdesindelningen, där ett samlat elområde finns med som ett alternativ. På sikt är det dit vi vill – mot en enklare och mer rättvis modell som gynnar kunder, investeringar och hela energisystemet. I närtid ser vi färre elområden som det mest realistiska och stabila alternativet, säger E.ON Sveriges vd, Johan Mörnstam.

E.ONs hållbarhetsrapport: nettonollmål och ett robustare energisystem fortsatt centralt i energiomställningen6.5.2025 15:40:57 CEST | Pressmeddelande

Sverige står inför en omfattande elektrifiering, ett fördubblat elbehov och ökade krav på försörjningstrygghet. Samtidigt är målet nettonollutsläpp av växthusgaser. I E.ONs nya hållbarhetsrapport belyses vikten av samarbete – genom att arbeta tillsammans är det fullt möjligt att möta dessa utmaningar. Rapporten visar också att omställningen redan är i full gång.

E.ON om elområdesöversynen: Två elområden i Sverige – för kundernas och elmarknadens bästa29.4.2025 08:35:24 CEST | Pressmeddelande

Igår presenterades ett förslag på översyn av elområdesindelningen i Centraleuropa och Norden. Det är ett tekniskt arbete – men med mycket konkreta konsekvenser för företag, hushåll och investeringar i energiomställningen. E.ON hade önskat en större översyn än vad Svenska kraftnät föreslår och anser att ambitionen bör vara större områden, och att det i detta skede bör föreslås en övergång till två elområden. Det är det mest realistiska alternativet – och det bästa för kunderna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye