400 miljoner kronor i felaktiga studiestödsutbetalningar upptäckes 2023
Under 2023 intensifierade CSN arbetet mot bidragsbrott och felaktiga utbetalningar. Informationskampanjer till studerande, AI-analyser av ansökningar och fler kontroller var några av insatserna som gjordes som ledde till över 400 miljoner kronor i återkrävt eller avräknat studiemedel.
– Gör man rätt från början minskar risken för återkrav och eventuell polisanmälan, säger Charlotta Hansén, verksamhetscontroller på CSN.
Av allt studiestöd som betalades ut under 2023 var en procent felaktigt utbetalt. Totalt återkrävdes eller avräknades 442 miljoner kronor. De vanligaste orsakerna till återkrav och avräkning av studiemedel var att den studerandes inkomst var för hög, att studierna avbröts eller att studietakten ändrades. För att inte riskera ett återkrav måste den studerande meddela CSN om ändringar, och därför har information och ökad kunskap varit en viktig strategi under fjolåret.
– Majoriteten av de felaktiga utbetalningarna beror på oavsiktliga fel hos de studerande. Därför är det viktigt att studiemedelstagarna förstår vad de behöver göra, till exempel anmäla ändringar till CSN. Vår strategi är att främja viljan att göra rätt för sig och vi har fokuserat på att informera de studerande om rättigheter och skyldigheter, till exempel genom påminnelser, utskick och kampanjer. Gör man rätt från början minskar risken för återkrav och eventuell polisanmälan. Det krävs ganska lite av studiemedelstagaren, säger Charlotta Hansén, verksamhetscontroller på CSN, som leder arbetet med att minska felaktiga utbetalningar.
Som ett exempel fick förra året 80 000 kunder en påminnelse om att meddela CSN om de tjänade mer än sitt fribelopp. Påminnelsen gick ut strax före löningsdag i oktober och kunderna hade valts ut eftersom de ansågs vara i riskgrupp för att överstiga fribeloppet. Utskicken ledde till att cirka 27 miljoner kronor sparades in i förhindrade eller upptäckta felaktiga utbetalningar.
– Många glömmer CSN när väl utbetalningarna börjar rulla, då är påminnelser ett effektivt verktyg, säger Charlotta Hansén.
AI-kontroller av studiemedel
Under 2023 utökades CSN:s arbete med prediktiva riskbaserade kontroller där AI hjälper till att identifiera ärenden där sannolikheten för bidragsbrott är högre, baserat på tidigare ansökningar. Genom en ny analys av ansökningsbeteenden som kompletterar efterkontrollerna har fler ärenden hittats.
– De prediktiva kontrollerna tittar på tidigare ansökningar och beteenden och hittar ansökningar där sannolikheten för ett eventuellt bidragsbrott är högre. Under 2023 kunde vi tack vare de prediktiva kontrollerna göra polisanmälningar och återkräva 13 miljoner kronor. Dessutom förhindrade vi felaktiga utbetalningar på över sex miljoner kronor. Här ser vi stor potential, säger Charlotta Hansén.
Totalt gjorde CSN under förra året 675 polisanmälningar av misstänkta brott, vilket är fler än föregående år. Av dessa var 82 incidenter kopplade till förfalskade dokument i ansökningsprocessen. Av de anmälningar som följdes upp av polis och åklagare resulterade 133 i åtal under 2023.
Nytt lagförslag och ny utredning väntar
Under 2024 förväntas kontrollarbetet vässas ytterligare. I januari startade den nya Utbetalningsmyndigheten sin verksamhet och kommer under året att lämna underrättelser till bland annat CSN. En ny lag som ger myndigheter större möjligheter att utbyta uppgifter med varandra väntas träda i kraft den 1 juli i år, och i april meddelade regeringen att CSN:s registerlagstiftning ska ses över, som reglerar hur CSN får behandla personuppgifter.
– Vår registerlagstiftning begränsar vad vi får och inte får göra. Med en ny lagstiftning skulle vi kunna utveckla våra prediktiva kontroller ytterligare för att öka chansen att hitta ärenden där risken för felaktiga utbetalningar är högre. Hela vårt kontrollarbete skulle kunna förfinas, säger Charlotta Hansén.
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Länkar
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande. Ungefär 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Ljusning för omställningsstudiestödet – handläggningstakten ökar9.12.2024 08:19:13 CET | Pressmeddelande
Efter två utmanande år med omställningsstudiestödet börjar nu vinden att vända. Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt. Nyligen beslutade också riksdagen om lagändringar som kommer göra det enklare att utreda villkoren.
Stor variation i studentekonomin – tuffare för äldre studerande3.12.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den ekonomiska situationen bland högskolestuderande med studiemedel varierar stort mellan åldrarna visar en ny rapport från CSN. Yngre studerande klarar ofta ekonomin bra, medan äldre studerande har det svårare. Ekonomin till trots är de flesta nöjda med sin studiesituation.
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
5 500 ansökningar för omställningsstudiestöd under första dygnet2.10.2024 10:29:54 CEST | Pressmeddelande
Natten till 1 oktober öppnade ansökan för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2025. Under det första dygnet skickades över 5 500 ansökningar in.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum