Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Ungas attityd till naturvetenskap och teknik: Hur vänder vi trenden?

Dela

Många barn och unga har svårt att se den konkreta nyttan med naturvetenskap och teknik. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter kompetens. Hur kan vi vända trenden? Medier är välkomna till IVAs seminarium den 20 maj där vi presenterar en ny undersökning om mellan- och högstadieelevers attityder till naturvetenskap och teknik.

IVA presenterar en ny undersökning om mellan- och högstadieelevers attityder till naturvetenskap och teknik.
IVA presenterar en ny undersökning om mellan- och högstadieelevers attityder till naturvetenskap och teknik.

Sverige står inför en akut kompetensbrist inom STEM (naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik). Bristen på STEM-kompetens hotar inte bara techbranschens tillväxt, utan hela Sveriges ekonomi och konkurrenskraft. Det påverkar vår förmåga att utveckla nya innovationer, lösa komplexa problem och skapa en hållbar framtid.

På seminariet lyfts olika perspektiv på hur vi kan förändra ungas relation till naturvetenskap och teknik. Experter och en panel belyser och diskuterar frågor som:

  • Grupptillhörighet och identitet: Hur påverkar sociala faktorer barns och ungas intresse för STEM?
  • Att göra STEM meningsfullt: Hur kan vi koppla STEM till verkliga problem och utmaningar?
  • Samverkan mellan olika aktörer: Hur kan vi skapa bättre samverkan mellan skola, näringsliv och civilsamhälle för att främja STEM?

IVA presenterar också en ny rapport som innehåller en undersökning om mellan- och högstadieelevers attityder till naturvetenskap och teknik, framtagen av IVAs projekt Framtidens kunskapssamhälle. Projektet syftar till att göra STEM tillgängligt för fler barn och unga, främst från underrepresenterade grupper, och att alla barn och unga ska känna att STEM är både viktigt och meningsfullt.

Medier är välkomna att delta – anmälan till seminariet och eventuella önskemål om intervjuer görs till per.andersson@iva.se senast den 17 maj.

På seminariet medverkar:

Magnus Berggren, IVA-ledamot, professor Linköpings universitet, styrgruppsordförande Framtidens Kunskapssamhälle

Gustav Bohlin, Biträdande generalsekreterare och utredare Vetenskap & Allmänhet

Johnny Häger, undervisningsråd, Skolverket

Sara Jons, vd Ljungbergfonden

Christer Näslund, Borlänge kommun

Maria Persson Gulda, IVA-ledamot, teknikchef på H2 Green Steel

Eleonora Svanberg, STEM-fluencer och doktorand i teoretisk fysik på universitet i Oxford

Joakim Wernberg, Forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och forskargruppschef vid Socioekonomiska Teknikstudier (SoeTech) vid Lunds universitet

Tid och plats:

Måndag 20 maj 2024 kl. 15.30-17.00. IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm. Seminariet sänds även digitalt.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Industrisatsningarna i norra Sverige är lovande – men utmaningarna är många13.6.2024 13:15:17 CEST | Pressmeddelande

Att utforma en ”grön industripolitik” är svårt och kräver långsiktighet, där satsningarna bör göras stegvis. Åtgärder för att stödja en grön omställning bör bygga på transparens, tydliga utvärderingskriterier och väldefinierade skäl. Det är några av slutsatserna i ett nytt kunskapsunderlag om de pågående industrisatsningarna i norra Sverige som Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, tagit fram.

Industrisatsningarna i norra Sverige – vad säger forskningen?4.6.2024 08:42:45 CEST | Pressinbjudan

De stora industrisatsningarna på fossilfri produktion i norra Sverige saknar motsvarighet i modern svensk industrihistoria. Statens roll och agerande har lett till en livlig debatt och industripolitiken har fått större fokus. Medier är välkomna till IVAs seminarium den 13 juni där vi presenterar ett kunskapsunderlag för att bidra till debatten med kunskap och insikter baserade på forskning.

Sylvia Schwaag Serger ny vd för IVA3.6.2024 17:18:22 CEST | Pressmeddelande

Idag fattade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, Akademisammankomst beslut om att utse Sylvia Schwaag Serger till ny vd för IVA. Sylvia Schwaag Serger är professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet och sedan 2019 ledamot av IVAs avdelning Utbildning och forskning. Sylvia Schwaag Serger har doktorerat i ekonomisk historia vid London School of Economics och har en masterexamen i internationell ekonomi och internationella relationer från Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS).

Grön omställning kräver ny mineralstrategi21.5.2024 09:04:23 CEST | Pressmeddelande

Sverige behöver en ny mineralstrategi för att hantera den ökade utvinning av metaller och mineral som omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle innebär. Strategin behöver ta de ökade behoven som utgångspunkt och hantera de mål- och intressekonflikter som dessa medför. Inte minst behöver samhällen med gruvverksamhet kompenseras bättre än idag. Det konstaterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i en ny rapport.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye