Den grafiska branschens utveckling hämmas av att för få utbildas
En ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen ger en positiv bild av den grafiska branschen, som förväntas växa med 750 anställda de närmaste tre åren. Ett orosmoln är dock att det utbildas alldeles för få för att täcka rekryteringsbehovet, vilket medför att antalet som rekryteras utan någon formell utbildning för branschen ökar.

I år är det endast två gymnasieskolor och två yrkeshögskolor som utbildar för hela den grafiska branschen i Sverige. Konsekvensen av att det bara utbildas några tiotals personer per år är att företagen tvingas rekrytera personer utan anpassad utbildning. Årets mätning visar också att antalet planerade rekryteringar som inte ställer krav på formell utbildning är klart fler än vid tidigare mätningar.
- Att det endast utbildas några tiotal personer per år är en stor utmaning för en bransch som planerar att öka antalet anställda de kommande åren. Vi har påtalat detta för politiken och utbildningsanordnare under flera år, men nu börjar läget bli kritiskt, säger Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen.
Den grafiska branschens totala rekryteringsbehov för de närmaste tre åren beräknas till närmare 950 personer, varav cirka 500 yrkesarbetare och 450 tjänstemän. Den främsta anledningen till att företagen kommer att behöva rekrytera ny personal är att verksamheten växer, men även pensionsavgångar är en vanlig anledning.
Svårigheterna att rekrytera beror främst på att det är brist på personer med rätt kompetens, bland annat i olika trycktekniker, bokbinderi samt skylt och dekor. Eftersom det finns så få utbildningsorter är även geografiska avstånd ett växande problem. Företagens intresse av att erbjuda olika former av utbildningsplatser minskar, troligen som en följd av att det finns så få utbildningsanordnare kvar.
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschef
Tel:+46 706 725 285johan.grauers@grafiska.seDokument
Grafiska Företagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för den grafiska industrin. Våra drygt 400 medlemsföretag med ca 12 000 anställda utvecklar, förpackar och distribuerar budskap för hela samhället.
Den grafiska industrin som omsätter ca 38 miljarder kronor har en viktig uppgift i marknadsekonomin, demokratin och i utbildningen. Grafiska Företagen inspirerar till nytänkande för ökad konkurrenskraft.
Följ Grafiska Företagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Grafiska Företagen
Illustrerar död och semester på Medelhavet – får pris11.4.2025 06:33:23 CEST | Pressmeddelande
Med affischen ”Mare Nostrum – Vårt hav”, där badbollar och semesterparadis samsas med livbojar och kamp för livet, vinner den 27-åriga designstudenten Ebba Brännholm årets Print Power Award. Affischen belyser hur nära världens orättvisor är och rädslan för när saker vi i Sverige tar för givna, som mänskliga rättigheter, plötsligt är uppe för diskussion.
Försiktig nedväxling av löneökningstakten1.4.2025 02:41:42 CEST | Pressmeddelande
Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden.
Grafiska Företagen accepterar Opo:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent. Nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Akut kompetensbrist i den grafiska branschen22.1.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Det finns totalt 50 utbildningsplatser, men den grafiska branschen har ett årligt rekryteringsbehov på 250 personer. En ekvation som inte går ihop. För att möta kompetensbristen lanserar Grafiska Företagen tillsammans med GS-facket Grafisk validering som kan användas vid rekrytering och kompetensutveckling.
NYTT PRIS LYFTER FRAM SVENSK BOKPRODUKTION21.1.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
9 av 10 svenska böcker trycks utomlands. Sverige riskerar att tappa kompetensen att självständigt producera böcker. För att lyfta fram svensk bokproduktion kommer ett nyinstiftat pris att belöna en bok som är formgiven och producerad i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum