Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Alla vinnare på Svenska Parasportgalan 2024

Dela

Fredagen den 3 maj prisades de bästa prestationerna och de största förebilderna inom svensk parasport från det senaste året. Här är listan på alla pristagarna.

Årets lag

Anja Händén (Halmstad) och Jonas Hansson (Kungälv), bordtennis

Anja Händén och Jonas Hansson tog brons i Mixed dubbel 17 på para-EM i Sheffield 2023 – en klass med otroligt tuff konkurrens. Det var både Anjas och Jonas allra första mästerskapsmedaljer.

Årets prestation inom Special Olympics

Lisa Nordström Green (Säffle), bowling

Lisa Nordström Green har under uppväxten haft utmaningar med självkänsla och självförtroende. Detta förändrades efter att hon blev uttagen till Special Olympics Sverigelag och Special Olympics World Games. Lisa är en förebild och en ambassadör för att alla ska ha samma värde, oavsett funktionsnedsättning eller ej.

Årets nykomling

Dilan Jacobsson (Trollhättan), badminton

Dilan Jacobsson gjorde debut i internationella tävlingssammanhang under para-EM, där han vann ett brons. Tack vare sin placering på EM kvalificerade han sig till para-VM i Thailand. Dilan spelar även mot motståndare utan funktionsnedsättning. Dilans allra första tävling var 2022 och efter endast tre tävlingar 2023 rankas han nu som topp 30 i världen både i singel och dubbel inom parabadminton.

Årets ledare

Matthew Kendrick (England), förbundskapten boccia

Matthew Kendrick är förbundskapten för boccialandslaget och han är närvarande, tekniskt och taktisk kunnig. Matthew är en viktig pusselbit för hela laget och inte minst när Maria Bjurström tog sin första internationella mästerskapsmedalj på para-VM i Rotterdam. Matthew har förmågan att ta fram det bästa hos de aktiva och utveckla alla idrottarnas unika egenskaper.

Radiosportens Parasportpris

Kramfors Ridklubb

För en inkluderande paraverksamhet där allt är möjligt. För en helhjärtad satsning som växer för varje år. En klubb där alla sluter upp och sprider hästkrafter där de behövs som mest.

Årets förebild 

Fatmir Seremeti (Malmö), goalball

Fatmir Seremeti har under många år spelat på elitnivå i goalball. Under goalball-EM fanns Fatmir med på planen och kämpade för laget trots skadeproblem. Han peppade då sina lagkamrater och klev in som en viktig ledargestalt och förebild för de yngre spelarna. Genom sociala medier jobbar Fatmir också hårt för att minska fördomar och öka förståelsen för blinda och personer med synnedsättning.

Årets manlige idrottare

Zebastian Modin (Östersund), längdskidor och skidskytte

Zebastian Modin har deltagit i flera stora mästerskap, såväl paralympiska spel som VM, vilket har resulterat i flertalet medaljer genom åren. Den senaste säsongen var inget undantag. På hemma-VM i Östersund kammade han hem fyra medaljer: silver och brons i skidskytte samt två guld i längdskidor. Det var också Zebastians första VM-medaljer inom skidskytte.

Årets kvinnliga idrottare

Ebba Årsjö (Norrköping), alpint

Fram till 18 års ålder valde Ebba Årsjö att inte berätta om sin funktionsnedsättning, utan tävlade mot åkare utan funktionsnedsättning. Två år senare klassificerades hon in i parasporten. Ebbas utmaning är att kunna åka alla discipliner trots smärtan i benet på grund av krafterna hon utsätts för under åken. Den senaste säsongen utklassade hon dock konkurrenterna på VM och kammade hem fyra guld: super-G, superkombination, storslalom och slalom. Hon tog även hem totalsegern i slalomcupen.

Jerringfondens Parasportpris

IK Eskilstuna Gymnasterna

”Alla Kan Gympa”
Alla Kan Gympa startade 2015 i föreningen IK Eskilstuna Gymnasterna. Föreningen har stöttat och integrerat Alla Kan Gympa i parasporten och vänder sig till barn och ungdomar mellan 6 till 18 år med olika funktionsnedsättningar. Gruppen fokuserar på möjligheterna och inte på hinder och att alla gympar efter sin förmåga.      

Ledorden är Glädje, Gemenskap och Rörelseglädje. Alla gymnaster i Alla Kan Gympa är våra lysande stjärnor.

Tijana Luokkala 13 år

Stormtrivs i Alla kan Gympa och är alltid omtänksam, glad och sprallig. Hon har trots att hon inte varit med så länge, gjort stora framsteg och är en bra representant för gruppen. 

Mohammed nour Mahameed, 10 år

Mohammed har ingen rädsla för att prova nya gymnastikövningar trots att han inte kan se. Han är omtänksam och en riktig glädjespridare

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 11 idrotter.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

2 av 3 paralympier funderar på att sluta – lever på existensminimum20.5.2024 13:57:55 CEST | Pressmeddelande

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 % av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye