Kungliga Operan

2024 års stipendiater från Hans Björklunds och Hedbergska stipendiefonder har utsetts

Dela

Hans Björklund var en stor beundrare av alla konstformer och hans önskan var att stipendium årligen ska utdelas från hans minnesfond till personer verksamma inom operans värld. Hans stiftelse Hans Björklunds stipendiefond förvaltas av Kungliga Operan och delar i år ut stipendier till fyra talangfulla personer med arbetsfält inom opera. Stipendieutdelningen äger rum idag, på Kungliga Operan.

Operahuset, salongen. Foto: Kungliga Operan
Operahuset, salongen. Foto: Kungliga Operan

2024 års stipendiater, Hans Björklunds stipendiefond :

 Erik Rosenius. Sångsolist, bas.

Med sin sonora basröst och stora scennärvaro har Erik Rosenius visat att han hör hemma på operascenerna. Som Sparafucile i Rigoletto visade han sin pondus och bäriga klang och vi ser fram emot många nya rolltolkningar av honom framöver. 

Kari Koskinen. Sångsolist, mezzosopran.

Kari utmärkte sig redan som praktikant i Ariadne på Naxos 2022 och har fortsatt att imponera genom sin medverkan som blomsterflicka i Parsifal i vår. Det är en fröjd att arbeta med Kari och vi är övertygade om att hon kommer att axla många stora roller framgent. 

Keitaro Shimizu Takada. Musiker, trumpet.

Keitaro började spela trumpet först när han var 14 år och har utvecklats till en fantastisk trumpetare under de senaste 10 åren. Keitaro har gjort ett stort utvecklingsarbete med hela trumpetsektionen på Operan sedan han som 28-åring började i Hovkapellet. Han är den stillsamma typen som inte hörs så mycket i vardagen, men i orkesterdiket på Kungliga Operan hörs han vackra trumpetspel desto mer. Han är en av Kungliga Hovkapellets framtida toppmusiker som musikchef Alan Gilbert värdesätter högt.

Andreas Eriksson Hjort. Dirigent

Andreas har de senaste åren gjort stora framsteg som dirigent och vi ser en lysande karriär framför honom inom både opera- och orkestervärlden. Han har redan dirigerat både på Kungliga Operan och Göteborgsoperan och denna våren återkommer han till båda husen i ett samarbete kring baletten Svansjön.

 

Stiftelsen Hedbergska debutantstipendiet bildades efter operafantasten Åke Hedbergs bortgång med ändamål att dela ut stipendium till unga, lovande sångare. Stipendiet skall användas för vidare utveckling och arbete med sångpedagog eller instudering av nya roller.

Emilia Utter. Sångsolist, sopran.

Emilia tilldelas Hedbergska debutantstipendiet för att hon med självklarhet hoppade in i huvudrollen Ava i operan Löftet när ordinarie solist var sjuk på den sista orkesterrepetitionen. Att så professionellt axla en sådan utmanande situation, dessutom med stor bravur, visar på Emilias höga musikaliska och professionella nivå och det ska bli fantastiskt spännande att följa hennes fortsatta utveckling. 

Årets stipendiater befinner sig alla på en mycket hög, professionell nivå och speglar det som såväl Hans Björklund som Åke Hedberg ville uppnå med sina respektive stipendiefonder, säger Fredrik Lindgren, vd för Kungliga Operan i Stockholm.

Stipendieutdelningen sker måndagen den 28 maj i Guldfoajén, Operahuset i Stockholm.

Kontakter

Bilder

Erik Rosenius. Foto: Laissa Miller
Erik Rosenius. Foto: Laissa Miller
Ladda ned bild
Kari Koskinen
Kari Koskinen. Foto: Svanholm Artists
Ladda ned bild
Keitaro Shimizu Takada
Keitaro Shimizu Takada. Foto: Kungliga Operan/Johanna Hanno
Ladda ned bild
Andreas Eriksson Hjort. Foto: Marthe Veian
Andreas Eriksson Hjort. Foto: Marthe Veian
Ladda ned bild
Emilia Utter. Foto: Folkoperan
Emilia Utter. Foto: Folkoperan
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Kungliga Operan och Dramaten samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Kungliga Operan och Dramaten för första gången tillsammans. Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren och Dramatens vd Kitte Wagner deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye