Kungliga Operan

Pressinbjudan: Kungliga Operan och Dramaten i Almedalen

Dela

Varmt välkommen till våra seminarier 25 – 26 juni!

Kulturens roll för attraktiva städer

Tisdag 25 juni kl. 16.00 – 17.00, trädgården på Biskopsgatan 1A.

Vilken roll spelar kulturen i skapandet av attraktiva städer? Hur kan olika former av kultur på olika arenor bidra till attraktiva samhällen, städer och stadsdelar? Vad är viktigt för att säkerställa ett rikt kulturliv? 

Medverkande: Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan, Kitte Wagner, vd Dramaten, Stefan Dahlbo, vd Fabege och Petter Stordalen, ägare Strawberry. 

Samtalsledare: Matilda Westerman, författare och journalist. 

Vad ska nationalscenerna betala i hyra?

Onsdag 26 juni, kl. 9.00 – 10.00, Länsteatern, Bredgatan 10.

Flera statliga kulturinstitutioner larmar om att de befinner sig i ett ekonomiskt nödläge och att Fastighetsverkets hyror äter upp bidragen till verksamheten. Men vad är lösningen? Den statliga utredaren Albin Kainelainen beskriver sitt uppdrag om att utreda en ny, tredje hyresmodell.

Medverkande: Albin Kainelainen statlig utredare för ny hyresmodell för vissa kulturfastigheter och gd för Konjunkturinstitutet, Kitte Wagner, vd Dramaten och Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan. 

Samtalsledare: Matilda Westerman, författare och journalist.

Samtalet kan ses live och i efterhand här.

Privat finansiering inom kulturlivet - hur gör vi det möjligt?

Onsdag 26 juni, kl. 13.00-13.45, Länsteatern Bredgatan 10.
Staten sänker anslaget till kulturen, samtidigt som kostnaderna för hyra och löner ökar. Skatteregler gör det svårt för många privata företag och andra finansiärer att stötta kulturlivet, trots att viljan finns. Hur kan privat finansiering av kultur underlättas och utvecklas? Vilka hinder och möjligheter finns? Vilka konkreta exempel finns på projekt som kunnat bli möjliga tack vare privata medel och som gett fler chansen att ta del av kulturscenernas utbud? 

Medverkande: Fredrik Lindgren, vd Operan, Kitte Wagner, vd Dramaten, Stefan Forsberg, vd Stockholms konserthus, Cecilia Kolga, Relations executive, Wallenius/Soya Group, Charlotte Rydh, generalsekreterare Giva Sverige. 

Samtalsledare: Matilda Westerman, författare och journalist.

Samtalet kan ses live och i efterhand här.

Panelsamtalen är öppna för alla. Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller, ingen anmälan krävs. Med reservation för ev. ändringar.

Kontakt för bokning av intervjuer:

Jenny Mattsson, pressansvarig Kungliga Operan: 0733-936767

Lena Törner, pressansvarig Dramaten: 0703-726147

Kontakter

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Kungliga Operan och Dramaten samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Kungliga Operan och Dramaten för första gången tillsammans. Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren och Dramatens vd Kitte Wagner deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

2024 års stipendiater från Hans Björklunds och Hedbergska stipendiefonder har utsetts28.5.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hans Björklund var en stor beundrare av alla konstformer och hans önskan var att stipendium årligen ska utdelas från hans minnesfond till personer verksamma inom operans värld. Hans stiftelse Hans Björklunds stipendiefond förvaltas av Kungliga Operan och delar i år ut stipendier till fyra talangfulla personer med arbetsfält inom opera. Stipendieutdelningen äger rum idag, på Kungliga Operan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye