Fyra bordtennisspelare uttagna till Paralympics
Sveriges Paralympiska Kommitté väljer att ta ut fyra bordtennisspelare till Paralympics i Paris, med start den 28 augusti. Det är Emil Andersson (Örebro), Alexander Öhgren (Norrköping), Daniel Gustafsson (Växjö) och Jonas Hansson (Kungälv).
– Det känns underbart att få beskedet redan nu, det här kommer gynna min uppladdning inför spelen, säger den paralympiske debutanten Daniel Gustafsson.
Parabordtennisen i Sverige mår väldigt bra just nu, med flera framgångar på såväl mästerskap som världscup. Den uttagna kvartetten har visat en fantastisk form under vintern.
– Det känns väldigt bra att ge de här spelarna grönt ljus. De har presterat på en jämn och hög nivå under hela kvalperioden och alla fyra har potential att slåss om medaljerna i Paris, säger truppchefen Niclas Grön om uttagningen.
Emil och Alexander har många års erfarenhet i den yttersta världseliten. Båda gjorde paralympisk debut i London 2012 och är därmed uttagna för fjärde gången.
– Jag har blivit tryggare med åren och känner ett helt annat lugn nu än vad jag gjorde 2012. Målet är självklart att vara med och slåss om medaljerna, säger Emil Andersson som vann individuellt brons i London 2012 och ett silver i lag i Rio de Janeiro 2016.
Starkare efter comebacken
Daniel Gustafsson har haft en utmanande väg fram till uttagningen. I januari 2020 valde han att pausa landslagskarriären på grund av personliga skäl. Han återupptog landslagsspelet i mars 2023 och efter ett fantastiskt år är han nu framme vid sitt första paralympiska spel.
– En nära vän till mig gick bort 2019 och det var några tuffa år där. Jag fick andra perspektiv vilket har gjort att jag uppskattar bordtennisen på ett annat sätt. Nu är alla matcher roliga att spela och jag känner mig avslappnad även i de riktigt stora matcherna, säger Gustafsson.
Sedan tidigare uttagna:
Anna Beck, cykel
Anna Benson, sportskytte
Fakta:
Emil Andersson, klass 8 individuellt, herrdubbel i klass MD18
31 år
Bor: Örebro
Antal Paralympics: 3
Medaljer: Individuellt brons (2012) och silver i lag (2016)
Världsranking: 4
Kommentar:
Förutom singelspelet kommer Emil bilda ett starkt dubbelpar med Daniel Gustafsson i herrdubbel MD18.
Alexander Öhgren, klass 3 individuellt
35 år
Bor: Norrköping
Antal Paralympics: 3 (kom dock inte till spel i Tokyo på grund av sjukdom)
Världsranking: 10
Kommentar: Alexander har 8 mästerskapsmedaljer och 44 internationella pallplaceringar på sitt CV. Det enda som saknas är den paralympiska medaljen. I Tokyo insjuknade han i influensa dagen innan tävlingsstart och därför är revanschlusten stor nu.
Daniel Gustafsson, klass 9 individuellt, herrdubbel i klass MD 18
25 år
Bor: Växjö
Debutant
Världsranking: 3
Kommentar: Efter ett landslagsuppehåll på tre år kom Daniel tillbaka bättre än någonsin i mars 2023. Samma år tog han EM-brons i Rotterdam och därefter har han gjort ett imponerande kval. Klättrade från 15e till 3e plats på världsrankingen när han vann den sista kvaltävlingen med kniven mot strupen.
Jonas Hansson, klass 7 individuellt
24 år
Bor: Kungälv
Debutant
Världsranking: 8
Kommentar: Är den spelare i landslaget som gjort den största klättringen under de senaste åren. Han har gått från plats 37 till att nu vara 8 i världen i sin klass. Dessutom är han en av världens bästa dubbelspelare där han just nu är rankad 2a. Skulle hans dubbelpar kvala in till Paris (Sam Gustafsson klass7/MD14, samt Anja Händén klass 10/MX17) så kommer Jonas att få möjlighet att slåss om tre medaljer i Paris.
Nyckelord
Kontakter
Elias HåkanssonPressansvarigSvenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
Tel:08-699 62 82Elias.hakansson@parasport.seBilder
Länkar
Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige.
Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.
Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.
Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.
Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska truppen till Para-VM i Toblach24.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns både medaljhopp och debutanter med i den svenska truppen till para-VM i italienska Toblach som inleds den 12 februari. – Det är en spännande trupp och vi ser verkligen fram emot mästerskapet, säger förbundskaptenen Daniel Rickardsson.
Idre Fjäll blir officiell partner till Parasport Sverige4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Parasport Sverige inleder ett samarbete med Idre Fjäll som blir officiell partner till förbundet. Avtalet innebär möjligheter för landslagen inom längdskidor, skidskytte och alpin skidåkning. Det ska också bidra till att fler personer med funktionsnedsättning får möjlighet att upptäcka fjället och komma ut i naturen.
VM-medaljer i fokus inför vintersäsongen5.11.2024 14:30:00 CET | Pressmeddelande
Under tisdagen hade alpina landslaget och landslaget i längdskidor/skidskytte upptaktsträff inför vintersäsongen där kommande världsmästerskap stod i fokus.
Intresset för Paralympics större än någonsin30.10.2024 09:28:28 CET | Pressmeddelande
Aldrig tidigare har Paralympics nått ut till så många i Sverige som under sommarens spel i Paris. Det mediala genomslaget ökade med 54 procent jämfört med sommarspelen i Tokyo 2021.
Special Olympics släpper unik barnbok: Ska få fler att idrotta23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 25 oktober släpps boken “Heja Speciell” av Special Olympics Sverige och OLIKA förlag. Boken är den första i sitt slag, och ska få fler barn med intellektuella funktionsnedsättningar att idrotta. Den är skriven av Cecilia Rihs och Johanna Arpiainen står för illustrationerna. Boken lanseras i samband med ett stort event i Malmö med prova på-aktiviteter för barn och familjer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum