Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Fyra bordtennisspelare uttagna till Paralympics

Dela

Sveriges Paralympiska Kommitté väljer att ta ut fyra bordtennisspelare till Paralympics i Paris, med start den 28 augusti. Det är Emil Andersson (Örebro), Alexander Öhgren (Norrköping), Daniel Gustafsson (Växjö) och Jonas Hansson (Kungälv). 

Från vänster, Emil Andersson, Jonas Hansson, Alexander Öhgren och Daniel Gustafsson
Från vänster, Emil Andersson, Jonas Hansson, Alexander Öhgren och Daniel Gustafsson

– Det känns underbart att få beskedet redan nu, det här kommer gynna min uppladdning inför spelen, säger den paralympiske debutanten Daniel Gustafsson. 

Parabordtennisen i Sverige mår väldigt bra just nu, med flera framgångar på såväl mästerskap som världscup. Den uttagna kvartetten har visat en fantastisk form under vintern. 

– Det känns väldigt bra att ge de här spelarna grönt ljus. De har presterat på en jämn och hög nivå under hela kvalperioden och alla fyra har potential att slåss om medaljerna i Paris, säger truppchefen Niclas Grön om uttagningen. 

Emil och Alexander har många års erfarenhet i den yttersta världseliten. Båda gjorde paralympisk debut i London 2012 och är därmed uttagna för fjärde gången.  
– Jag har blivit tryggare med åren och känner ett helt annat lugn nu än vad jag gjorde 2012. Målet är självklart att vara med och slåss om medaljerna, säger Emil Andersson som vann individuellt brons i London 2012 och ett silver i lag i Rio de Janeiro 2016. 

Starkare efter comebacken

Daniel Gustafsson har haft en utmanande väg fram till uttagningen. I januari 2020 valde han att pausa landslagskarriären på grund av personliga skäl. Han återupptog landslagsspelet i mars 2023 och efter ett fantastiskt år är han nu framme vid sitt första paralympiska spel. 

– En nära vän till mig gick bort 2019 och det var några tuffa år där. Jag fick andra perspektiv vilket har gjort att jag uppskattar bordtennisen på ett annat sätt. Nu är alla matcher roliga att spela och jag känner mig avslappnad även i de riktigt stora matcherna, säger Gustafsson. 

Sedan tidigare uttagna:
Anna Beck, cykel
Anna Benson, sportskytte 

Fakta:
Emil Andersson, klass 8 individuellt, herrdubbel i klass MD18
31 år
Bor: Örebro
Antal Paralympics: 3 
Medaljer: Individuellt brons (2012) och silver i lag (2016)
Världsranking: 4
Kommentar: 
Förutom singelspelet kommer Emil bilda ett starkt dubbelpar med Daniel Gustafsson i herrdubbel MD18. 

Alexander Öhgren, klass 3 individuellt
35 år
Bor: Norrköping 
Antal Paralympics: 3 (kom dock inte till spel i Tokyo på grund av sjukdom)
Världsranking: 10
Kommentar: Alexander har 8 mästerskapsmedaljer och 44 internationella pallplaceringar på sitt CV. Det enda som saknas är den paralympiska medaljen. I Tokyo insjuknade han i influensa dagen innan tävlingsstart och därför är revanschlusten stor nu.  

Daniel Gustafsson, klass 9 individuellt, herrdubbel i klass MD 18
25 år
Bor: Växjö 
Debutant
Världsranking: 3
Kommentar: Efter ett landslagsuppehåll på tre år kom Daniel tillbaka bättre än någonsin i mars 2023. Samma år tog han EM-brons i Rotterdam och därefter har han gjort ett imponerande kval. Klättrade från 15e till 3e plats på världsrankingen när han vann den sista kvaltävlingen med kniven mot strupen. 

Jonas Hansson, klass 7 individuellt 
24 år
Bor: Kungälv
Debutant
Världsranking: 8 
Kommentar: Är den spelare i landslaget som gjort den största klättringen under de senaste åren. Han har gått från plats 37 till att nu vara 8 i världen i sin klass. Dessutom är han en av världens bästa dubbelspelare där han just nu är rankad 2a. Skulle hans dubbelpar kvala in till Paris (Sam Gustafsson klass7/MD14, samt Anja Händén klass 10/MX17) så kommer Jonas att få möjlighet att slåss om tre medaljer i Paris. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Daniel Gustafsson
Daniel Gustafsson
Ladda ned bild
Alexander Öhgren
Alexander Öhgren
Ladda ned bild
Emil Andersson
Emil Andersson
Ladda ned bild
Jonas Hansson
Jonas Hansson
Ladda ned bild

Länkar

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige.

Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

2 av 3 paralympier funderar på att sluta – lever på existensminimum20.5.2024 13:57:55 CEST | Pressmeddelande

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 % av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye