Almega

Almega: Uppgången inte given

Dela

Återhämtningen i tjänstesektorn tycks bli trögare än väntat. Inköpschefsindex visar en överraskande kraftig nedgång för både orderingång och produktion i april. Däremot verkar nedgången i sysselsättningen ha bromsat in. 

Kate Gabor

Inköpschefsindex (PMI) för den privata tjänstesektorn backade från 54,1 till 48,1 mellan mars och april.  

– Efter den stora uppgången i mars var rekylen väntad, men den blev överraskande kraftig. Det är en allvarlig påminnelse om att återhämtningen inte ska tas för given och att den kan ta längre tid än väntat, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega. 

Trots nedgången under den senaste månaden har index för både orderingång och produktion i tjänstesektorn stigit det senaste halvåret. Andra data pekar också att läget för tjänsteföretagen långsamt blir bättre.

– Förväntningarna om en fortsatt uppgång bygger dock på att räntorna sjunker och att hushållen börjar konsumera mer. Inget av detta har dock ännu inträffat, säger Patrick Joyce.

Betydligt mer positivt är att den minskning av antalet jobb i tjänste­sektorn som pågått sedan förra sommaren ser ut att stanna av.

– Det är fortfarande för tidigt att andas ut men en bibehållen sysselsättning i tjänstesektorn är avgörande för att hålla nere den svenska arbetslösheten, säger Patrick Joyce.

Nyckelord

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega: Tjänstefieringen möjliggör oändlig tillväxt i en ändlig värld10.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Oändlig tillväxt i en ändlig värld är en omöjlighet! Det har länge varit ett vanligt förekommande påstående som sägs förklara varför vi måste ge upp tanken på en stigande levnadsstandard. I en ny idéskrift utmanar Almega denna syn. “Genom tjänstefieringen kan vi både höja välståndet och minska utsläppen. Det omöjliga har blivit möjligt”, säger Fredrik Segerfeldt, Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye