Seminarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?
Medier rapporterar återkommande om personer som måste lämna Sverige efter att de har befunnit sig här i flera år, även barn som levt större delen av sitt liv här. Vad är skillnaden mellan asylrätt och rätten att få skydd? Hur ser processen ut – från det att en person lämnar in en asylansökan tills han eller hon får beslut? Hur fungerar det med överklagande och preskriptionstid? När kan en person sättas i förvar?
Välkommen till ett seminarium där Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket, berättar om asylprocessen utifrån vad som kan vara bra att veta för dig som är journalist. Du får också träffa medarbetare vid Migrationsverkets presstjänst och höra mer om vad som krävs för att myndigheten ska kunna uttala sig i enskilda ärenden. Självklart finns också möjlighet att ställa frågor.
Dag och tid: Tisdag 21 maj kl. 13.00-14.00.
Plats: Migrationsverkets huvudkontor, Slottsgatan 82 i Norrköping.
Anmälan: Senast den 13 maj per mejl till: press@migrationsverket.se. Skriv ditt namn och vilken redaktion du kommer ifrån. Obs! Begränsat antal platser. Medtag presslegitimation.
Vid seminariet har vi inte möjlighet att besvara frågor om specifika enskilda ärenden. Om du har ett enskilt ärende som du önskar kommentarer kring får du gärna kontakta oss på presstjänsten via e-post: press@migrationsverket.se
Nyckelord
Kontakter
Migrationsverkets presskontakt
kl 8.30-16.30 på vardagar
Om oss
Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Läs mer på www.migrationsverket.se
Följ Migrationsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket
Migrationsverket är en del av den nya satsningen mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:22:01 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
Färre asylsökande till Sverige – men fler ukrainare väntas söka skydd26.7.2024 09:39:56 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer att cirka 11 000 personer från Ukraina söker skydd i Sverige i år, vilket är 3 000 fler än bedömningen i föregående prognos. Samtidigt skrivs prognosen för antalet asylsökande från andra länder ner. – Trenden med ett minskat antal asylsökande i Sverige fortsätter, säger Annika Gottberg, överdirektör på Migrationsverket.
Prövningen av ansökningar från bärplockare igång – drygt 1 200 ansökningar avslås4.6.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
Efter att ha sett indikationer på missbruk inom bärbranschen har Migrationsverket förstärkt granskningen av de thailändska bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare. Myndigheten har också genomfört så kallade efterkontroller. Nu är prövningen igång av säsongens ansökningar och det första besluten innebär att drygt 1 200 sökande får avslag. Dessa har anställning hos två av de sex thailändska bemanningsföretag som inkommit med ansökningar denna säsong.
Ökat återvändande efter myndighetssamarbete4.6.2024 10:11:01 CEST | Pressmeddelande
Sedan november i fjol har antalet personer som återvänt till sina hemländer med chartrat flyg ökat från i genomsnitt 18 till 30 personer per resa. Det sker som en följd av att tre myndigheter nu arbetar i ett operationscentrum.
Seminarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?25.4.2024 11:50:10 CEST | Pressinbjudan
Medier rapporterar återkommande om personer som måste lämna Sverige efter att de har befunnit sig här i flera år, även barn som levt större delen av sitt liv här. Vad är skillnaden mellan asylrätt och rätten att få skydd? Hur ser processen ut – från det att en person lämnar in en asylansökan tills han eller hon får beslut? Hur fungerar det med överklagande och preskriptionstid? När kan en person sättas i förvar?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum