Svenska Ishockeyförbundet

Niklas Gällstedt, Brynäs - Årets Coach säsongen 2023/24

Dela

När Brynäs IF för första gången sedan 1963 (och enda) ramlade ur högsta serien i Sverige visste man exakt vilken typ av coach man ville ha.

- Vi fastnade ganska snart för ett för Brynäs IF välkänt namn, nämligen Niklas Gällstedt, säger sportchefen Johan Alcén.

- Niklas var exakt den profil med den bakgrund vi sökte, inflikar klubbdirektören Håkan Svedman.

Och att allt till sist blev hundraprocentigt rätt visade Brynäs IF:s säsong 2023/24. Målsättningen var solklar, Brynäs skulle tillbaka snabbast möjligt vilket genom åren visat sig vara väldigt svårt. Se bara på Modo som det tog sju säsonger för. Och Djurgården som nu står inför sin tredje allsvenska säsong.

”We fucking made it!”

Men Brynäs pallade för trycket, vann grundserien i överlägsen stil och förlorade bara en enda match i slutspelet.

- We fucking made it, sa Niklas Gällstedt i sitt tacktal i omklädningsrummete fter fullbordat verk.

Nu har Niklas Gällstedt valts till Årets Coach av Kamratföreningen Ishockeyjournalisterna. Efter ett kort möte var styrelsen tämligen överens om det namnet. Niklas Gällstedt och Brynäs IF klarade sin tuffa målsättning med råge och på ett imponerande sätt.

I finalspelet var Djurgårdens IF chanslöst och Brynäs hade i slutspelet det jobbigast med Karlskoga, som vann en match mot Gävlelaget.

Niklas Gällstedt var för alla Brynäsare ett välkänt namn. han har spelat för klubben i sju säsonger, från 1987 t o m 1994 och vann SM-guld för klubben 1993.

Den fjärde brynäsaren

Det år Kamratföreningen Ishockeyjournalisternas medlemmar och styrelse som utser Årets Coach sedan säsongen 1991/92. De två första åren fick Tommy Sandlin, Brynäs IF priset och övriga brynäsare som utnämnts till Årets Coach är Roger Melin 1998/99 samt Tommy Jonsson 2011/12.

I fjol utsågs Jörgen Jönsson, Växjö Lakers till Årets Coach och året dessförinnan Martin Filander, IK Oskarshamn.

Sin tränarkarriär inledde Niklas Gällstedt i Brynäs IF:s juniororganisation, där han fanns 2010/15.

Därefter gav han sig ut i alplandet Schweiz, där han "avverkade" en hel del klubbar. Först EHC Kloten, sedan SC Rapperswiel, Jona Lakers och EC Zug. Det var den sistnämnda klubben Niklas Gällstedt kom från då han återvände till Brynäs IF och skrev ett tvåårskontrakt med klubben.

Förutom Brynäs IF har Niklas Gällstedt som spelare representerat Södertälje SK, Hammarby Hockey, VEU Feldkirch, Vålerenga och Leksands IF.

I en tidig spelarkarriär utsågs Niklas Gällstedt till TV-puckens bäste back och fick Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg, som det året delades ut av självaste Anatolij Tarassov.

Juryns motivering:

"Med små medel, men ändå med en rejäl portion pondus visade han var skåpet skulle stå. Han hade ett givet mål och den vek han aldrig ifrån. Dessutom hade han ett mycket sympatiskt uppträdande och bra förhållande till media."

Tidigare vinnare av utmärkelsen Årets Coach

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1912. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle. Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet. Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye