Svenska Cykelförbundet

Stor-SM i cykel 2025 med MTB, gravel, trial och pumptrack

Dela

Nu är det klart! Det blir Stor-SM i cykel 2025 med betoning på alla MTB-discipliner, plus även trial, pumptrack och gravel. Tävlingarna körs 9–17 augusti nästa år med Isaberg Mountain Resort och Borgen i Värnamo som arenor.

Foto: Isaberg Trail Fri för publiceroing i media och liknande, ange cred

Det har Svenska Cykelförbundet beslutat efter att ha utvärderat flera alternativ. Det är en mix av fina MTB-anläggningar med fullstor pumptrack, bra logistik- och logimöjligheter och beprövad arrangörserfarenhet som ligger bakom beslutet.

SCF har tillsammans med arrangören identifierat tio discipliner som ska genomföras på nio dagar. Konceptet kommer, om det faller väl ut, att ha som målsättning att genomföras vart tredje eller fjärde år.

Med inspiration från UCI:s senaste VM i Skottland och Riksidrottsförbundets SM-vecka blir det alltså ett samlat Stor-SM. Alla grenar inom MTB ingår i konceptet, plus att vi adderar grenarna trial, pumptrack och gravel.

Här är alla grenar i den ordning som de högst preliminärt har planerats att dyka upp på detta Stor-SM. Vi återkommer senare under året med ett exakt tidsschema.

  • Downhill
  • Trial
  • Enduro
  • Pumptrack
  • MTB XCE
  • MTB XCM
  • MTB XCR
  • Gravel
  • MTB XCC 
  • MTB XCO 

"Det är mycket glädjande att vi fått till ett Stor-SM i Isaberg, vi får lite detsamma som Skottland hade när de arrangerade VM hösten 2023. Totalt är det tio discipliner som samlas under lite drygt en vecka i Isaberg, vi tror detta kan bli en fest för deltagare och publik, samt att locka ett stort intresse för cykel som sport när det blir så mycket och stort. Vi hoppas också vi kan få aktiva att testa discipliner som de normalt sett inte skulle ha tävlat i", säger Jonas Haglund, tävlingsansvarig på Svenska Cykelförbundet.

Stor-SM genomförs i de tre kommunerna Gislaved, Gnosjö och Värnamo med Isabergs fina Mountain Resort som knutpunkt och även Borgen i Värnamo som arena. Downhill, enduro, pumptrack, XCC, XCE och trial planeras vid Isabergs anläggning. XCO och XCM körs i Värnamo, som har en gedigen erfarenhet av att arrangera SM-tävlingar då MTB-SM arrangerades där 2016 och 2017. Gravel körs i Åsenhöga.

”Vi som arrangörer har fina erfarenheter av en väl fungerande anläggning och infrastruktur i regionen, bland annat i samband med SM-arrangemanget 2015 och vid ett flertal andra tävlingar och event därefter. Anläggningen har även utvecklats sedan dess, till exempel med en riktigt stor pumptrack och möjlighet till liftburen cykling till toppen. Det gjorde att vi känner stor tillförsikt över arrangemanget”, Niklas Bohman, projektledare på Isaberg Trail som sköter arrangemanget.

Text: SCF (fri för publicering)

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Caroline Andersson efter OS-glädjebeskedet: ”Jag har varit helt i chocktillstånd”30.5.2024 14:57:54 CEST | Pressmeddelande

Caroline Andersson hade svårt att sova efter kvällen när förbundskaptenen Lucas Persson ringde upp och förmedlade beskedet från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) om att hon är uttagen till OS i Paris för att köra linjeloppet. Dagen efter körde hon iväg på ett sjutimmarspass på höghöjdslägret i italienska Livigno inför nästa tävlingsperiod med proffsteamet Liv AlUla Jayco.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye