Sida

Sida gör en utlysning för samarbeten med civilsamhället

Dela

Sida öppnar nu för svenska, internationella och lokala civilsamhällesorganisationer som bedriver långsiktigt utvecklingssamarbete att anmäla intresse för partnerskap inom ramen för regeringens planerade strategi för stöd till civilsamhället med förväntad start 2025. Syftet är bland annat att få större mångfald och bredd av samarbetspartners genom ökad konkurrens i urvalsprocessen.

– På uppdrag av regeringen ser vi nu över formerna för Sidas samarbete med det civila samhället. Genom en utlysning öppnar Sida för svenska och internationella civilsamhällesorganisationer som arbetar både internationell och lokalt att anmäla intresse för partnerskap inom ramen för regeringens planerade strategi för stöd till civilsamhället, säger Elisabet Brandberg, tillförordnad chef för Avdelningen för partnerskap och innovation på Sida.

Den 7 maj 2024 öppnar en utlysning, det första steget i en urvalsprocess, där alla civilsamhällesorganisationer med långsiktigt utvecklingssamarbete som är relevant för den kommande strategins mål, kan anmäla intresse. Förändringen väntas leda till en breddning av samarbetsparter och ett öppet och inkluderande ansökningsförfarande. Syftet är bland annat att få större mångfald av samarbetspartners genom ökad konkurrens i urvalsprocessen och att öppna för bredare samarbete med internationella och lokala civilsamhällesorganisationer som bedriver långsiktigt utvecklingssamarbete.

Nya partners från och med januari 2025

Regeringens kommande strategi väntas ha liknande mål som den nuvarande strategin, det vill säga att bidra till stärkt kapacitet hos civilsamhället i utvecklingsländer och gynnsamma förutsättningar för civilsamhället att verka.

Den nya strategin förväntas beslutas av regeringen under hösten 2024. För att kunna ingå nya avtal när kommande strategi träder i kraft utlyser Sida nu det första och inledande steget i urvalet av samarbetspartners. Urvalsprocessen är kortare än tidigare utlysningsprocesser, men Sida bedömer att processen kan genomföras effektivt och transparent trots den skyndsamma processen.

– Själva processen bygger på lärdomar och erfarenheter från tidigare utlysningar. Samtidigt finns det förstås ett visst förbehåll för att det kan komma ändringar och justeringar av processen när regeringen fattar beslut om en ny strategi från 2025, säger Elisabet Brandberg, tillförordnad chef för avdelningen för partnerskap och innovation på Sida.

Utlysningen

  • Första steget i utlysningen, inbjudan att anmäla intresse för partnerskap, öppnar den 7 maj 2024 och stänger den 27 maj. Därefter följer ytterligare tre steg i urvalsprocessen. Sida väntas kunna ge besked i slutet av augusti till de organisationer som är utvalda att gå vidare i processen.
  • Processen kan komma att ändras och Sida kan behöva justera ansökningsförfarandet när regeringen fattar beslut om ny strategi för stöd till civilsamhället.


Här finns utlysningen (engelska): Invitation to civil society organisations for partnership with Sida | Sida

Så samarbetar Sida med civilsamhället och organisationer | Sida
Aktuell strategi, på regeringens webbplats: Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2024 - Regeringen.se

Kontakter

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd fördelas till 30 humanitära kriser22.4.2024 13:34:30 CEST | Pressmeddelande

Människors humanitära behov fortsätter öka på grund av fler konflikter, ökade brott mot internationell rätt, och att klimat- och naturkatastrofer blivit vanligare och mer omfattande. Allt fler människor lever i hungersnöd, på flykt från sina hem och under hot om våld och förtryck. Sverige genom Sida fördelar nu 4,3 miljarder kronor till 30 humanitära kriser genom 19 humanitära partner. De kriser som får mest stöd är DR Kongo, Afghanistan, Sudan, Jemen och Etiopien.

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye