Greenpeace

Greenpeace stänger in lobbyister på LRFs huvudkontor i nytt experiment

Dela

Idag inleder Greenpeace ett experiment i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) lokaler i Stockholm för att studera hur lantbrukslobbyister påverkas av att vara instängda året runt. Experimentet speglar det pågående experiment som finansieras av LRF där 1500 mjölkkor hålls inlåsta i 18 månader för att studera hur de påverkas av detta. Inne i LRFs lokaler har nu Greenpeace-experimentets lobbyister etablerat sina arbetsplatser där de är redo att arbeta och leva dygnet runt.

Greenpeaceprotest på Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) huvudkontor mot att LRF, regeringen och stora mejeriföretag som Arla nu försöker avskaffa beteskravet, dvs de svenska mjölkkornas lagstadgade rätt att beta utomhus på sommaren. Att få beta är det bästa för kornas välmående och det är bara när de betar som de kan bidra till öppna landskap och den biologiska mångfalden.
Greenpeaceprotest på Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) huvudkontor mot att LRF, regeringen och stora mejeriföretag som Arla nu försöker avskaffa beteskravet, dvs de svenska mjölkkornas lagstadgade rätt att beta utomhus på sommaren. Att få beta är det bästa för kornas välmående och det är bara när de betar som de kan bidra till öppna landskap och den biologiska mångfalden. (c) Greenpeace / Jana Eriksson

– För att illustrera det absurda i LRFs experiment med kor som stängs in året runt gör vi ett lika absurt experiment där vi vänt på rollerna. Vårt experiment är dock lite snällare utformat eftersom de lobbyister vi rekryterat bland våra Greenpeace-aktivister gör detta av fri vilja, till skillnad från korna, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Greenpeace experiment som inleds idag genomförs som en del i protesterna mot att LRF, regeringen och stora mejeriföretag som Arla nu försöker avskaffa beteskravet, dvs de svenska mjölkkornas lagstadgade rätt att beta utomhus på sommaren. 

Alla lobbyister som ingår i Greenpeace experiment och som nu på morgonen etablerat sig inne i LRFs huvudkontor är redo att försöka leva i organisationens reception i 18 månader. De kommer under hela experimentperioden lobba LRF inifrån för att de ska avsluta sina försök att ta bort beteskravet och istället börja arbeta för att stärka svenska kors rätt att beta utomhus. Allmänheten kan delta i protesten och bistå experimentets lobbyister genom att skicka meddelanden via sociala medier som de sedan kommer att vidarebefordra direkt till LRF. 

– Jag tror det kommer bli hemskt att inte få komma ut och se solen eller känna vinden i ansiktet på så länge, men att ta bort kornas rätt att beta utomhus är för mig helt oacceptabelt. Måste jag leva i en reception i över ett år för att LRF ska förstå hur absurda experiment de pysslar med så får det väl bli så, säger Gustav Martner, en av de som nu går in i rollen som instängd lobbyist. 

Att Greenpeace experiment om hur lantbrukslobbyister påverkas av att vara instängda året runt inletts syns också utifrån genom ny dekor på LRFs huvudkontor. Aktivister i ko-masker demonstrerar samtidigt utanför LRFs lokaler med uppmaningar till landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) att bevara beteskravet. 

– Det är ofattbart att LRF faktiskt försöker ta bort kornas rätt att beta och genomför ett experiment med att hålla kor inlåsta så länge. Det är väl etablerat att kor mår bäst av att få vara ute på bete och svenska folket bryr sig väldigt mycket om att korna ska ha det bra. Kor gör dessutom ingen nytta för den biologiska mångfalden eller våra öppna landskap om de inte får vara ute och beta på lämpliga marker, säger Erika Bjureby.

Bilder och videomaterial från experimentet i LRFs lokaler publiceras här inom kort
https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJBV1SK3

Övrigt:
Studien där 1500 mjölkkor hålls inlåsta på sju Arlagårdar runt om i Sverige i 18 månader drivs av Växa Sverige och finansieras av LRF.

Astrid Lindgren-lagen kan rivas upp. Under juni månad ska utredningen “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd” överlämnas till regeringen. Greenpeace och flera andra miljö- och djurrättsorganisationer befarar att utredningen kommer att föreslå att beteskravet ska avskaffas. 

Beteskravet som ger svenska mjölkkor rätt att beta utomhus 2-4 månader under sommaren etablerades som en del av den nya djurskyddslag som gavs som 80-års present till Astrid Lindgren av den dåvarande regeringen. Rätten att beta gäller dock inte alla nötkreatur idag, utan endast mjölkkor. 

Jordbruksverket skrev i en bedömning från år 2019: ”Som vi ser det är beteskravet en alltför viktig djurvälfärds- och djurhälsofråga för att det ska kunna tas bort och ersättas med lösgående djurhållning. Beteskravet medför också andra fördelar för t.ex. öppna betesmarker som inte kan uppnås om djur i lösgående system undantas från beteskraven.”

Svenskarna anser att djurens välfärd är mycket viktig. En Eurobarometer från 2023 om européernas inställning till djurens välfärd visade att i princip alla svenskar (98 %) anser att djurens välfärd inom jordbruket är viktig eller mycket viktig (81 % mycket viktig). 86 % av svenskarna känner sig också säkra på att välfärden för djur inom jordbruket borde bli bättre än den är nu. 92 % av svenskarna säger sig även vara beredda att betala mer för mat från jordbrukssystem med bättre välfärd för djuren.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Sveriges fulaste kalhygge är korat – ligger i Värmland3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning mellan tävlingens fem olika finalister står det nu klart att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, som Daniela Roth har fotat, fick 27 procent av allmänhetens röster – knappa tre procent mer än kalhygget i Västerbotten som kammar hem silvermedaljen.

Ny rapport: stora finansiella risker med ny kärnkraft19.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Ny kärnkraft är ett riskabelt spel med skattebetalarnas pengar konstateras i en rapport som publiceras idag. I rapporten sammanställs och utvärderas åtta olika finansieringsmodeller som använts för kärnkraft i Europa och svårigheten att få lönsamhet utan stora statliga subventioner genomsyrar projekten. Aktuella kärnkraftsprojekt inom EU under de senaste åren har blivit 2-4 gånger dyrare än beräknat och 11-12 år försenade. Rapporten har beställts av Greenpeace och tagits fram av Handelshögskolan i Köpenhamn och Berlins tekniska universitet.

Rapport: E-handeln hotar svenska gammelskogar och samers rättigheter15.5.2024 05:05:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som använder engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye