Upplands Väsby kommun

Elena Ernman tilldelas hedersutmärkelsen Årets Väsbybo

Dela

Elena Ernman har utsetts till Årets Väsbybo 2023. Hon tilldelas utmärkelsen för sitt stora engagemang för ukrainska flyktingar i Upplands Väsby.

Elena Ernman tilldelas hedersutmärkelsen Årets Väsbybo för sina insatser för att hjälpa människor från Ukraina.
Elena Ernman tilldelas hedersutmärkelsen Årets Väsbybo för sina insatser för att hjälpa människor från Ukraina. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

”Medan många andra hjälpinsatser har upphört, har Elena outtröttligt fortsatt sitt viktiga arbete och underlättat vardagen för åtskilliga människor. Med ett stort hjärta och ett fantastiskt engagemang har hon fått många Väsbybor att bidra, rensa sina förråd och dela med sig till behövande”, skriver juryn i sin motivering. 

Juryn fick in 18 nomineringar på olika personer som Väsbyborna tycker är värda att hedras. Efter noga övervägande föll valet på Elena Ernman som sedan krigets inledning vintern 2022 arbetat med att mobilisera stöd och hjälp, både till ukrainska flyktingar i Sverige och till människor som lever i krigsdrabbade Ukraina.

– Att dela ut hedersutmärkelsen är vårt sätt att hylla någon som gjort en särskild insats för Väsbyborna eller som bidrar till att sätta Upplands Väsby på kartan. Elena Ernman är med sina insatser en förebild som visar på vikten av att i ord och handling hjälpa en medmänniska i nöd, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Elena Ernman tillhör den ryska minoritetsgruppen tatarer och har bott i Upplands Väsby sedan 2017. Sedan vintern 2022 är hon ordförande i den ideella föreningen Väsbys humunitära hjälp till Ukraina. Föreningen engagerar ett 20-tal volontärer som samlar in och delar ut varor till flyktingar från Ukraina. Föreningen skickar även förnödenheter till Ukraina. I Väsby ordnas barnaktiviteter, högtidsfiranden, språkcafé, utflykter och konstkurser. Elena är även ordförande i Civilförsvarsföreningen i Upplands Väsby vars mål är att öka säkerhetskunnandet till vardags och i kris.

Hedersutmärkelsen Årets Väsbybo är en återkommande tradition i kommunen. Sedan 1993 har utmärkelsen tilldelats Josefin Lillhage, Stig H Johansson och ett 30-tal andra mottagare. Senast gick utmärkelsen till Upplands Väsby Scoutkår genom ledarna Andreas Jidling och Ronnie Gustafsson.

Årets jury bestod av kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S), oppositionsråd Oskar Weinmar (M), kommunalråd Roland Storm (VB) och hembygdsföreningens vice ordförande Klas Lundkvist.

Det formella överlämnandet av hedersutmärkelsen Årets Väsbybo sker i samband med nationaldagsfirandet på hembygdsgården 6 juni.

Kontakter

Bilder

Upplands Väsby kommun har idag över 50 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye