Norrköpings kommun

Kommunen förbereder sig för tydligare lagkrav på aktivitet för försörjningsstöd

Dela

Socialdepartementet ska presentera en utredning som föreslår hur ett tydligare aktivitetskrav för att ha rätt till försörjningsstöd kan införas. Kompetensförsörjningsnämnden beslutade därför i dag, den 15 maj, att ge kompetensförsörjningskontoret i uppdrag att ytterligare utveckla sitt arbete med aktivitet vid försörjningsstöd inför den väntade lagförändringen.

– Alla barn ska se sina föräldrar antingen gå till ett arbete eller till studier som leder till ett arbete. Kommunalt försörjningsstöd är en tillfällig lösning och ska alltid vara förknippat med en tydlig plan för att individen ska komma i egen försörjning. Vi arbetar redan i linje med detta men ser fram emot ett lagförslag som kan ge oss ännu större möjligheter att ställa krav, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i kompetensförsörjningsnämnden.

Redan i dag har kommunerna viss möjlighet att ställa krav på aktivitet vid försörjningsstöd. Aktiviteten ska enligt lagparagrafen vara kompetenshöjande och stärka den enskildes möjligheter att komma in på arbetsmarknaden eller på en fortsatt utbildning. För Norrköpings del pågår arbetet med att få fler som står långt ifrån arbetsmarknaden för fullt. Ett exempel är den arbetsförberedande enhet som startades för ungefär ett år sedan för att kunna ha ännu fler insatser för att snabba på processen att komma i arbete eller studier. Den väntade lagförändringen kan innebära att arbetet kommer att skalas upp ytterligare.

– Frågan har varit i omlopp länge och kommunsverige väntar otåligt på vad lagförslaget kommer bli för att kunna göra de förberedelser som krävs. Att ställa om kräver tid och resurser, och då är det viktigt att veta vad vi ställa om till. Med nämndens beslut är den lokala ambitionen och riktningen tydlig, samtidigt som den också ger oss möjlighet att göra förberedelsen tillsammans, säger Pernilla Thott Ljung, kompetensförsörjningsdirektör.

Kontakt:
Eva-Britt Sjöberg (KD)
Titel: ordförande kompetensförsörjningsnämnden
Telefon: 0767-62 03 53

Pernilla Thott Ljung
Titel: kompetensförsörjningsdirektör
Telefon: 0730-20 10 45

Linda Uller
Titel: sakkunnig, verksamhetschef kompetensförsörjningskontoret
Telefon: 0725-17 46 35
___________________________________________________________
Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Boklansering och konstnärssamtal med projektet Blicka mot Blacka13.5.2024 13:32:21 CEST | Pressmeddelande

Onsdag den 15 maj presenteras konstprojektet Blicka mot Blacka i en helt ny bok, med lansering på Skärblacka bibliotek. Konstprojektet tar avstamp i både det historiska och det nutida Skärblacka, där konstnärerna Anna Märta Danielsson och Mika Liffner i en gemensam konstnärlig process samverkat med boende och lokala aktörer. Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum och Östergötlands museum med finansiering av Region Östergötland.

Förskolan fortsätter sin anpassning till en förändrad befolkningsutveckling8.5.2024 14:19:02 CEST | Pressmeddelande

Under utbildningsnämndens sammanträde, onsdag den 15 maj, ges information om det fortsatta arbetet med att anpassa förskolans organisation till en betydligt lägre befolkningsprognos än vad Norrköping haft fram till 2023. Utbildningsnämnden genomför tillsammans med utbildningskontoret ett strategiskt arbete som syftar till att upprätthålla och stärka kvalitén inom förskolan genom effektivt lokalutnyttjande och förtätande av befintlig kompetens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye