Svenska Handbollslandslaget

Sverige mot världsmästaren i Linköping

Dela

Herrlandslagets första hemmamatch nästa säsong spelas i Linköping den 10 november. Sverige ställs mot tuffast möjliga motstånd i den andra omgången av EHF Euro Cup i form av Danmark. 

– Fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Linköping och spela. Danmark har tre VM-guld i rad, så det är verkligen en tuff motståndare, säger östgöten Felix Claar som blev åttamålsskytt och var bäst på planen när Sverige senast var spelade i Linköping och i går utsågs till årets spelare i svensk handboll. 

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

Sverige står tillsammans med grannländerna Danmark och Norge som värd för herrarnas EM-slutspel i inledningen av 2026 och är därmed direktkvalificerat för mästerskapet, liksom regerande europamästaren Frankrike.

När EM-kvalet spelas under tre perioder i november, mars och maj nästa år kommer därför de fyra nationerna att spela EHF Euro Cup och möta varandra hemma och borta.

Sverige inleder borta mot Frankrike i början av november och tar sedan emot Danmark i Saab Arena i Linköping söndagen den 10 november.

Senast Sverige spelade i Linköping var i mars förra året då Spanien besegrades med 33–30, också det i EHF Euro Cup.

– Det var en bra match och fick revansch på Spanien och vi ser fram emot att komma tillbaka till Linköping. Att möta Danmark är alltid inspirerande, de är världsledande och det är alltid en stor utmaning och roligt att mäta sig med de bästa, säger mittsexan Max Darj.

Anders Thorén, evenemangschef på Visit Linköping:

– Det är verkligen roligt att vi återigen får en handbollslandskamp till Linköping och Saab Arena. Varje gång vi har haft handboll där har intresset varit väldigt stort och att vi denna gång kommer att få se Sverige mot Danmark är en verklig bonus.

Biljetterna till Sverige–Danmark i Linköping den 10 november släpps på Handbollslandslaget.se/biljetter den 24 maj.

HERRARNAS EM 2026

Datum: 15 januari–1 februari 2026
Värdländer: Sverige, Danmark och Norge
Värdstäder: Malmö (Malmö Arena), Kristianstad (Kristianstad Arena), Herning (Jyske Bank Boxen), Oslo (Telenor Arena)
Antal lag: 24
Klara för EM (4): Sverige, Danmark, Norge (värdnationer), Frankrike (regerande mästare)
De fyra direktkvalificerade länderna spelar EHF Euro Cup

EHF EURO CUP

Omgång 1: Frankrike–Sverige, Danmark–Norge Spelas 6/7 november
Omgång 2: Sverige–Danmark, Norge–Frankrike Spelas 9/10 november
Omgång 3: Sverige–Norge, Danmark–Frankrike Spelas 12/13 mars
Omgång 4: Norge–Sverige, Frankrike–Danmark Spelas 15/16 mars
Omgång 5: Sverige–Frankrike, Norge–Danmark Spelas 7/8 maj
Omgång 6: Danmark–Sverige, Frankrike–Norge Spelas 11 maj

Nyckelord

Kontakter

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 25 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. I de senaste nio mästerskapen för damerna och herrarna har Sverige slutat bland de fem bästa i samtliga.  

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap, senast under 2023 då både herrarnas och damernas VM avgjordes i Sverige. 2026 arrangeras herrarnas EM och 2028 damernas EM av Sverige, Danmark och Norge.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Damernas OS-trupp uttagen4.6.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande

Sommarens stora handbollsäventyr närmar sig och i dag har 17 svenska damspelare fått besked att de ska till Paris i sommar. 14 av dem får skrivas in i truppen medan tre initialt är reserver på plats. – Vi känner oss trygga med vår trupp som kan ge oss verktyg att förändra matchbilder både offensivt och defensivt, samtidigt som den innehåller en hel del rutin med spelare som deltagit i OS tidigare, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye