Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Här är truppkläderna till Paris 2024

Dela

UNIQLO har utvecklat den nya klädkollektionen i nära samarbete med idrottarna för att skapa rätt förutsättningar för optimal prestation under spelen i Paris i sommar. För första gången någonsin kan UNIQLO även presentera nya produkter som skapats av återvunna material från insamlade kläder från egna butiker.

Sex paralympier och olympier visar upp kollektionen från Uniqlo inför Paralympics i Paris
Den paralympiska och olympiska kollektionen inför Paris 2024

UNIQLO har utvecklat den nya klädkollektionen i nära samarbete med idrottarna för att skapa rätt förutsättningar för optimal prestation under spelen i Paris i sommar. För första gången någonsin kan UNIQLO även presentera nya produkter som skapats av återvunna material från insamlade kläder från egna butiker.

UNIQLO tillkännager i dag den nya klädkollektionen för Sveriges idrottare inför sommarens Paralympics och OS i Paris. Sedan partnerskapet inleddes 2019 – inför spelen i Tokyo och Peking – så har UNIQLO kontinuerligt arbetat med att förbättra och utveckla kollektionen i nära samarbete med idrottarna själva.

Den nya kollektionen har temat “högpresterande enkelhet” och är en del nav UNIQLO:s LifeWear-koncept. Kollektionen är enkel, vacker och sofistikerad - och passar perfekt i den eleganta parisiska miljön. För första gången någonsin presenterar UNIQLO även 16 produkter som använder sig av en ny återvinningsteknik där återvunna produkter bryts ner på molekylnivå och omvandlas till ett nytt polyestermaterial, det vill säga att de omvandlar använda kläder till helt nya.

Den nya kollektionen har designats för att de svenska idrottarna ska vara bekväma vid alla tillfällen, inte enbart under tävlingarna. Kollektionen inkluderar även plagg att bära under prisutdelningar, träning, resor, presskonferenser och återhämtning. Designen är ren och minimalistisk med en marinblå färg som genomsyrar kollektionen tillsammans med accentfärger som går i tonerna av den svenska blågula färgpaletten.

Resultatet är en harmonisk och urban estetik som är lika självklar på tävlingsarenan som på Paris gator. Den nya kollektionen fokuserar på tre grundläggande värderingar som UNIQLO delar med sina samarbetspartners; kvalitet, innovation och hållbarhet. Genom att väva in dessa gemensamma värderingar i kollektionens samtliga delar kan Sveriges idrottare prestera på högsta nivå på världens största internationella scen.

- Vi har alltid imponerats av svenskarnas framgång i UNIQLO:s kläder. Vi är väldigt glada över att stötta Sverige med LifeWear till spelen 2024. Vi inspirerades av idrottarna själva och återigen av den svenska kulturen. Kollektionen står för tidlös och vacker design i kombination med en modern livsstil, säger Tadashi Yanai, ordförande, president och vd för UNIQLO:s moderbolag Fast Retailing.

- Vi är jätteglada över att presentera den officiella kollektionen för Paris-spelen, som tagits fram genom det nära samarbetet med våra atleter under åren. Jag ser fram emot att se idrottarna prestera på sin högsta nivå under spelen i UNIQLOs kläder. Vi hoppas också att vårt samarbete ska uppmuntra alla till en mer aktiv och hälsosammare livsstil. Genom LifeWear och att idrottens kraft att förena kan vi bidra till bättre levnadsvillkor och framsteg för samhället, säger Bo Sköld, generalsekreterare för Sveriges Paralympiska Kommitté.

Konsumentkollektionen kommer att finnas tillgänglig i samtliga UNIQLO:s butiker i Sverige från och med den 3 juni. Paralympics i Paris invigs den 28 augusti.

Kläder för sex paralympiska sporter (per den 14 maj)

Badminton, bordtennis, rullstolstennis, kanot, rodd och simning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Smilla Sand, paralympisk kandidat i bordtennis
Smilla Sand, paralympisk kandidat i bordtennis
Ladda ned bild
Emil Andersson, paralympier sedan 2012 och uttagen till Paris 2024 i bordtennis
Emil Andersson, paralympier sedan 2012 och uttagen till Paris 2024 i bordtennis
Ladda ned bild
Stefan Olsson, paralympisk legendar och medaljör i rullstolstennis
Stefan Olsson, paralympisk legendar och medaljör i rullstolstennis
Ladda ned bild

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige.

Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

2 av 3 paralympier funderar på att sluta – lever på existensminimum20.5.2024 13:57:55 CEST | Pressmeddelande

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 % av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye