Svenska Bandyförbundet

Sunvära SKs Göran Karlsson är Årets Eldsjäl

Dela

För 32:a året i rad delas utmärkelsen Årets Eldsjäl ut av Svenska Bandyförbundet. I år går priset till Göran Karlsson, mångårig ordförande för Sunvära SK i Halland.

– Först blev jag lite överraskad när jag fick veta att jag hade fått utmärkelsen men sen tänkte jag att det här är väl för lång och trogen tjänst, det finns säkert många inom bandyn som gjort lika mycket som jag, säger Göran Karlsson.

– Priset betyder väldig uppskattning och att svensk bandy har sett mig. Det är ju en utmärkelse från hela den svenska bandyn.

  Göran Karlsson klev in som ordförande för Sunvära SK 1977 och har innehaft den posten sedan dess, med undantag för två år. Det var när han 1998 blev heltidspolitiker som han, efter ett tag, insåg att de båda uppdragen skulle bli svåra att kombinera. Mellan 2000 och 2002 lämnade han ordförandeskapet vidare men klubben ville att han skulle komma tillbaka så det blev just ett tvåårsuppehåll och inte mer. Under sin aktiva tid i styrelsen har han dessutom varit spelare, tränare och domare

  2010 gick Göran Karlsson i pension vilket betydde att han kunde lägga än mer tid på Sunvära. Han skrattar till när han berättar att han, sen många år tillbaka, är som en hustomte i klubbstugan. På våren och sommaren klipper han gräset, målar och håller koll på att klubbstugan är i bra skick. På vintern ser han till att det som rör isen och banan fungerar.

  Sunvära SK har inga anställda och Göran Karlsson är noga med att poängtera att alla hjälper till och gör ett stort jobb.

  Beslut om konstfrusen is vid köksbordet

  Göran Karlsson har många fina minnen från åren i Sunvära och fler lär det bli men ett han minns särskilt är ett möte hemma i köket i april 1979.

  Jag hade jag lyckats samla kommunstyrelsens ordförande i Varberg och Kungsbacka hemma i mitt kök en lördagseftermiddag. Och när vi avslutade mötet hade jag övertygat dem om att bygga en konstfrusen isbana på Sjöaremossen, säger Karlsson.

  – Dels var det väl så att Frillesås och Sunvära hade bra verksamheter, och så hade vi haft ett antal milda vintrar. Och samtidigt som kommunerna hade möjlighet att gemensamt vara med och stötta. Varberg tog 60 % och Kungsbacka tog 40%.

   En lyckad fika hemma hos Göran Karlsson med andra ord. Men nyheten spreds inte direkt – hur god den än var.

   – Jag tror inte att jag vågade berätta det innan det var beslutat på politisk nivå. Det var först då man vågade prata om det. Men efter beslutet var fattat var responsen väldigt positiv och startade en oerhörd process i båda föreningarna. Vi startade Sjöaremossens Isbaneförening och fick bidrag på 2,1 miljoner. Vi samlade själva in 200 000 kronor och lade över 7000 frivilliga arbetstimmar. Hela bygden i Frillesås och Väröbacka var med och ibland var vi uppåt 40 personer som jobbade med isbanan, säger Göran Karlsson.

    Arbetet var klart 1980 och Sjöaremossens Isbaneförening finns kvar än idag och driver anläggningen på kvällar och helger.

    På frågan hur han ska fira utmärkelsen Årets Eldsjäl dröjer Göran Karlsson lite på svaret. Han funderar och sen säger han med ett leende på läpparna:

    – Jag vet inte! Jag har inte smält det än.

     Om Årets Eldsjäl:

     Utmärkelsen utses av en jury bestående av bland annat tidigare pristagare och administreras och sammanställs av Bernt Melin.

     Tidigare vinnare:

     1992-93 Bertil Skyllmark, Bruzaholms SK
     1993-94 Ingrid Larsson, Gripen/Trollhättan BK
     1994-95 Uno Olars, Lingheds IF
     1995-96 Lennart Blomqvist, Kungsängens IF
     1996-97 Ove Lindh, Otterbäckens BK
     1997-98 Hans Nordén, Härnösands AIK
     1998-99 Alvar Larsson, Mosseruds GF
     1999-00 Jonny Olsson, Målilla GoIF
     2000-01 Mats Melin, Åby/Tjureda IF
     2001-02 Tommy Brunholts, GT 76 IK Bandy
     2002-03 Bo Johansson, Svartbjörnsbyns IF
     2003-04 Mats Johansson, Sjöalts IF
     2004-05 Thomas Rosengren, IFK Malmö
     2005-06 Stig Knöös, Slottsbrons IF
     2006-07 Stewe Jonsson, Skirö AIK
     2007-08 Lars-Åke "Timpa" Adolfsson, Vetlanda BK
     2008-09 Pelle Engstrand, IFK Nässjö
     2009-10 Börje Johansson, Åtvidabergs BK
     2010-11 Lars-Erik "LEO" Olofsson, Kareby IS
     2011-12 Erland Jacobsson, Fredriksbergs BK
     2012-13 Anders Bergström, Nässjö IF
     2013-14 Annett Sundberg, Skirö-Nävelsjö BS
     2014-15 Jonas Holgersson, Stabaek
     2015-16 Stig Thuresson, Åby/Tjureda IF
     2016-17 Janne Josefsson, Kareby IS
     2017-18 Erland Johansson, Frillesås BK
     2018-19 Pontus Magnusson, Östersunds BS
     2019-20 Bertil Sigvardsson, Åby/Tjureda IF
     2020-21 Krister Hall, Öjaby IS
     2021-22 Johan Svedbom, Vetlanda BK
     2022-23 Pär Ringbo, Mölndals Bandy

     Kontakter

     Bilder

     Länkar

     Om Svensk bandy

     Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt. Svensk bandy har 53 000 aktiva i 157 föreningar. Svensk bandy är förebilder på den internationella spelplanen - vi har sex landslag varav fem är regerande världsmästare. Nya stjärnor tänds varje dag, samtidigt som alla är välkomna inom svensk bandy.

     Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan. Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

     Följ Svenska Bandyförbundet

     Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

     Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

     I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

     Besök vårt pressrum
     HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye