Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen-koncernen: Fjärde rapporten om ansvarsfulla råvaror publicerad

Dela

Sedan 2021 har koncernen sammanfattat risker och utmaningar samt framsteg inom hållbar råvaruanskaffning i en frivillig årsrapport och ses som en pionjär inom branschen i detta avseende.

Dirk Große-Loheide, ledamot i ledningsgruppen för varumärket Volkswagen med ansvar för inköp och medlem i den utökade ledningsgruppen:

"Ansvarsfulla inköp av råvaror är en del av vår holistiska hållbarhetsstrategi. Sedan 2021 har vi därför offentligt och frivilligt, i vår egen rapport, rapporterat om koncernomfattande åtgärder för att minska risker kring mänskliga rättigheter och miljö i särskilt riskfyllda råvaruförsörjningskedjor. Fokus ligger på våra indirekta leverantörer i uppströms leveranskedjor – med andra ord där utmaningarna är som störst. Vi identifierar, bedömer och hanterar risker genom vårt Responsible Raw Materials Management System, som för närvarande omfattar 18 prioriterade råvaror och deras respektive leveranskedjor. Vi dokumenterar våra resultat varje år och lyfter fram både framsteg och utmaningar med Responsible Raw Materials Report. Det är vårt bidrag till ökad transparens och hållbara leveranskedjor."          

Höjdpunkter  

För transparens och riskreducering i råvaruförsörjningskedjan: kontinuitet i rapporteringen.

Volkswagen-koncernen publicerar sin rapport om ansvarsfulla råvaror för fjärde gången i rad. Sedan 2021 har koncernen sammanfattat risker och utmaningar samt framsteg inom hållbar råvaruanskaffning i en frivillig årsrapport och ses som en pionjär inom branschen i detta avseende.

Två nya prioriterade råvaror har lagts till: bomull och magnesium.             

Två nya prioriterade råvaror har lagts till de 16 som hittills har identifierats. Vi utökar omfattningen till att omfatta bomull och magnesium och därmed täcka ytterligare risker.

Nya mål för leverantörer: 95 % positivt hållbarhetsbetyg senast 2040.      

Som en del av den nya, holistiska hållbarhetsstrategin regenerate+ har Volkswagen-koncernen satt som mål att förbättra sina leverantörers hållbarhetsbetyg och miljöprestanda.

Högre standarder i råvaruutvinning: IRMA rullas ut successivt.                     

Volkswagen-koncernen gick med i Initiative for Responsible Mining Assurance (IRMA) 2022. Initiativet definierar standarder för hållbar utvinning av råvaror. Volkswagen-koncernen kräver att leverantörerna uppfyller allt högre standarder.

Intressentdialogerna fortsätter: Ansvarsfullt litiumpartnerskap i Chile och Marikana Youth Centre i Sydafrika.              

Volkswagen-koncernen fortsätter multiintressentprojektet i Chile tillsammans med GIZ och branschpartners. Scania stödjer Marikana Youth Centre, ett projekt som syftar till att möjliggöra en ljusare framtid för barn i platinagruvstaden Marikana.

Ansvarsfull råvaruanskaffning är en del av den holistiska hållbarhetsstrategin

Rapporten, som har publicerats sedan 2021, omfattar nu 18 prioriterade råvaror, bland annat batterimaterial som litium och kobolt. Bomull och magnesium tillkom som nya råvaror förra året.

Sedan 2019 måste alla relevanta direkta affärspartners inom Volkswagen-koncernen genomgå en obligatorisk hållbarhetsbedömning, där miljömässiga och sociala standarder bedöms på lika villkor som andra inköpskriterier som t.ex. kostnader eller kvalitet.

Sedan 2020 har Volkswagen-koncernen krävt fullständig information om leveranskedjan ända ner till gruvnivå som en del av alla nya avtal som rör batteriråvaror.

Som en del av den nya, holistiska hållbarhetsstrategin regenerate+ har Volkswagen-koncernen satt upp ett mål om att 95 % av leverantörerna ska ha ett positivt hållbarhetsbetyg senast 2040.

Volkswagen-koncernens leverantörsnätverk omfattar 63 000 leverantörsställen i 96 länder. Ett koncernomfattande nätverk av 110 hållbarhetsexperter säkerställer inte bara samarbete med leverantörer och affärspartners på plats, utan delar även information och kunskap direkt mellan koncernens varumärken och regioner.

Samarbetets gemensamma mål är att öka spårbarheten av råvaror och etablera gemensamma initiativ för att utveckla högre standarder och tillvägagångssätt för tillbörlig aktsamhet.

Fler höjdpunkter 2023

IRMA

Initiativet för ansvarsfull gruvdrift sätter strikta globala standarder för implementering av bättre och mer hållbara förhållanden inom industriell gruvdrift.        

Leather Working Group

2023 gick Volkswagen-koncernen med i Leather Working Group (LWG). Porsche ansvarar för att samordna hållbara läderinköp för koncernen.    

Ansvarsfullt Mica-initiativ

Porsche har åtagit sig att utvinna glimmer på ett hållbart sätt inom ramen för pilotprojektet Responsible Mica på Madagaskar. Projektet syftar till att etablera transparenta och ansvarsfulla glimmerförsörjningskedjor.

Global plattform för hållbart naturgummi (GPSNR)

Volkswagen-koncernen har åtagit sig att utvinna naturgummi på ett hållbart sätt och är involverad i stödprojekt: Småbrukare erbjuds utbildning för att förbättra sina levnadsförhållanden.                          

Aluminium Stewardship Initiative (ASI)

Under Audis ledning införlivades ASI-kraven i avtalsdokumenten och rullades ut över hela koncernen.

Mesa Multiaktör

Under 2023 genomfördes 11 workshops med relevanta lokala aktörer i Chile kring frågan om vatten i förhållande till litiumbrytning. Det fleråriga GIZ-projektet analyserar utmaningar och identifierar lösningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dirk Große-Loheide, ledamot i ledningsgruppen för varumärket Volkswagen med ansvar för inköp och medlem i den utökade ledningsgruppen.
Dirk Große-Loheide, ledamot i ledningsgruppen för varumärket Volkswagen med ansvar för inköp och medlem i den utökade ledningsgruppen.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Volkswagen Group Sverige är ett helägt dotterbolag till Europas största bilproducent Volkswagen AG. Volkswagen Group Sverige är den största bilimportören på den svenska marknaden och har sitt huvudkontor i Södertälje. Gruppen marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT/CUPRA, VolkswagenTransportbilar och Porsche.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye