Bookmark Förlag

Pascal Engman tilldelas norskt litteraturpris för kriminalromanen ”Kokain”

Dela

Bland fem nominerade kriminalromaner har Pascal Engmans Kokain valts till vinnare i det nya norska priset Glasskniven. Priset tilldelas den bästa översatta kriminalromanen utgiven i Norge under de tre senaste åren. 

Fotograf: Anna-Lena Ahlström
Fotograf: Anna-Lena Ahlström

Kokain utkom 2021 i Sverige på Bookmark förlag och är den fjärde fristående delen i serien om Vanessa Frank. Gyldendal gav ut boken på norska 2023 och för översättningen står Inge Ulrik Gundersen. Juryn beskriver boken som en ”Actionfylld kriminalroman som tyvärr är alldeles för realistisk. På 562 sensationella och uppslukande sidor sätter han saker i perspektiv, och det fascinerar hur träffsäkert han skildrar Sveriges samtid.”

”Jag är väldigt stolt och hedrad över att ta emot Glasskniven. De norska läsarna står mig otroligt varmt om hjärtat”, säger Pascal Engman om vinsten.

Kokain undersöker Pascal Engman och hans huvudkaraktär Vanessa Frank Stockholms undre värld och gängkriminalitet. Det är en hisnande mörk thriller som skildrar kostnaderna av droghandeln men också det okuvliga hoppet om att kunna ge en bättre värld till sina barn.  

”Det här är väldigt glada nyheter. Kokain är en otroligt stark roman och värdig vinnare av priset”, säger Ebba Barret Bandh, förläggare och litterär chef på Bookmark förlag.

Pascal Engman är en av de mest lästa författarna i sin generation. Sedan debutromanen Patrioterna (2017) har han hyllats av en samstämmig kritikerkör för sin sylvassa iakttagelseförmåga och höga relevans i vår allt brutalare samtid. Frågor om klass och identitet löper som en röd tråd genom hans författarskap.  

Om Glasskniven:

Glasskniven är ett internationellt pris som delas ut vart tredje år till den bästa översatta kriminalromanen. Juryn består av journalist Simen Ingemundsen, redaktör Anne Lise Johannessen, skribent och kulturjournalist Ole Jacob Hoel, festivalchef för Osterøy Krimfestival Bent Arild Raknes och journalist Siri Fossing. Priset är designat av glasblåsaren Pål Roald Janssen. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Omslag: Elina Grandin
Omslag: Elina Grandin
Ladda ned bild
Fotograf: Anna-Lena Ahlström
Fotograf: Anna-Lena Ahlström
Ladda ned bild
Fotograf: Anna-Lena Ahlström
Fotograf: Anna-Lena Ahlström
Ladda ned bild

Om oss

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

Ny roman om Karin Larsson – om konstnärskapet och att överge sin dröm10.6.2024 10:20:26 CEST | Pressmeddelande

Verksam i förra sekelskiftets Sverige var Karin Larsson, tidigare Bergöö, en mycket lovande konstnär. Idag anses hon vara en av våra mest kreativa ikoner. I romanen Jag: En roman om Karin Larsson skildrar författaren Ulrika Ewerman hennes liv från år 1882. Vi får följa hennes konstnärskap från då hon träffar Carl Larsson fram tills att de gifter sig, med ett kortare nedslag i deras liv längre fram i äktenskapet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye