Tullverket

Valutasmugglare och bidragsfuskare fast på Arlanda i skärpta tullkontroller

Dela

Tullverket ledde under april en myndighetsgemensam kontrolloperation på Arlanda flygplats för att hindra kriminella som försöker smuggla valuta och andra värdeföremål till länder utanför EU. Resultatet blev att kontanter och guld värt över 4,5 miljoner kronor stoppades och att Kronofogden kunde utmäta drygt 1,6 miljoner i skulder. Dessutom rapporterade 95 misstänkta fall av bidragsfusk in till Försäkringskassan.

50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar som var gömda i tejpade chokladförpackningar.
50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar som var gömda i tejpade chokladförpackningar. Foto: Tullverket

– I arbetet mot den organiserade brottsligheten har vi utökat kontrollerna av passagerare på väg till och från länder som vi vet är intressanta för smugglare av kontanter och andra värdeföremål. Därför är jag extra nöjd med resultatet från kontrolloperationen på Arlanda flygplats under april, säger Johan Norrman som är vikarierande generaltulldirektör på Tullverket. 

Samverkan med andra
Kontrolloperationen på Arlanda leddes av Tullverket men utfördes i samverkan med Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Polismyndigheten eftersom Tullverkets personal saknar befogenheter att ensamt agera mot misstänkt penningtvätt, personer med skulder eller bidragsfuskare.

– Vi kontaktar polisen varje gång vi misstänker penningtvätt eftersom det är de som utreder. Detsamma gäller utmätning av skulder. Vi utför inte distansutmätning åt Kronofogdemyndigheten utan går via polisen som i sin tur kontaktar kronofogden. Tyvärr är det inte alltid som polisen har möjlighet att prioritera ärendet och då släpps den misstänkte. Så det underlättar betydligt när flera myndigheter kan vara på plats samtidigt som under den här operationen, säger Johan Norrman.

Önskan om bättre verktyg 
Det finns stora möjligheter att ytterligare försvåra för kriminella att föra ut sina brottsvinster men att det då krävs ändrad lagstiftning på flera områden.

– Det känns angeläget att förutsättningarna för ett nytt brott när det gäller smuggling av kontanter över gräns utreds. Det skulle kunna innebära att vi får helt andra möjligheter att arbeta underrättelsebaserat och bedriva effektiv gränskontroll samt stoppa den organiserade brottsligheten från att föra ut stora belopp, säger Johan Norrman.

En annan lagändring som skulle bidra till att stoppa de kriminella vore om det fanns en anmälningsskyldighet när stora belopp förs ut till ett annat EU-land. Idag finns ingen sådan begränsning i Sverige och Tullverket saknar därmed befogenheter. Med en sådan skyldighet får Tullverket möjlighet att agera mot kontantutförsel vid inre gräns mot ett annat EU-land. I Danmark är det ett krav och den som inte i förväg anmäler utförsel av valuta får betala en sanktionsavgift på 25 procent av beloppet.

Resultatet från operationen 
Vid den förstärkta operationen på Arlanda genomfördes 523 kontroller som drog in motsvarande drygt 6,7 miljoner kronor till statskassan. 57 ärenden överlämnades till Kronofogdemyndigheten och resulterade i utmätningar värda över 1,6 miljoner kronor. Polisen fick ta emot 16 penningtvättsärenden på sammanlagt 4,5 miljoner kronor varav två ärenden rörde guld till ett värde av 3,1 miljoner kronor. Tullverket rapporterade tullförseelser för cirka en halv miljon kronor.

Dessutom tog Försäkringskassan emot 95 ärenden som gällde misstänkta bedrägerier mot transfereringssystemet. Det handlade om passagerare som bland annat tagit emot sjukpenning, föräldrapenning, merkostnadsersättningar och a-kassa.

Omfattande penningtvätt
Förra året stoppade Tullverket motsvarande 9,7 miljoner kronor i kontanter på Arlanda och 3,6 miljoner på Landvetter. Under årets fyra första månader är motsvarande siffror 6,2 miljoner på Arlanda och 0,7 miljoner på Landvetter. Om man räknar in misstänkt penningtvätt som inkluderar värdeföremål så blir totalsumman för de båda flygplatserna 10,6 miljoner kronor under årets fyra första månader. Under hela 2023 var motsvarande siffra 17,5 miljoner kronor.

Om man även tar med samtliga Sveriges gränsövergångar till länder utanför EU så blir summan för stoppade kontanter och värdeföremål under årets fyra första månader motsvarande 19 miljoner kronor. För hela 2023 var den summan 87 miljoner.


För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst: 
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se

Nyckelord

Bilder

Manlig passagerare på väg till Iran via Istanbul stoppades på Arlanda i april. I sin handväska hade han 50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar. Sedlarna var dolda i tejpade chokladförpackningar. Mannen släpptes utan åtgärd eftersom beloppet var under maxgränsen för utförsel till annat land. Tulltjänstemännen kunde inte heller bevisa att pengarna var kopplade till brottslig verksamhet.
Manlig passagerare på väg till Iran via Istanbul stoppades på Arlanda i april. I sin handväska hade han 50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar. Sedlarna var dolda i tejpade chokladförpackningar. Mannen släpptes utan åtgärd eftersom beloppet var under maxgränsen för utförsel till annat land. Tulltjänstemännen kunde inte heller bevisa att pengarna var kopplade till brottslig verksamhet.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
500-kronorssedlarna var omsorgsfullt inpackade i chokladomslag.  Totalt var det 50 000 kronor som tulltjänstemännen hittade hos mannen som skulle resa till Iran via Istanbul.
500-kronorssedlarna var omsorgsfullt inpackade i chokladomslag. Totalt var det 50 000 kronor som tulltjänstemännen hittade hos mannen som skulle resa till Iran via Istanbul.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
En kvinna på väg till Istanbul stoppades vid en gate på Arlanda i februari. I sin väska hade hon olika valutor värt drygt 100 000 kronor omräknat från norska kronor, amerikanska dollar och svenska kronor. Kvinnan överlämnades till polis misstänkt för penningtvätt.
En kvinna på väg till Istanbul stoppades vid en gate på Arlanda i februari. I sin väska hade hon olika valutor värt drygt 100 000 kronor omräknat från norska kronor, amerikanska dollar och svenska kronor. Kvinnan överlämnades till polis misstänkt för penningtvätt.
Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Johan Norrman, vikarierande generaltulldirektör
Johan Norrman, vikarierande generaltulldirektör
Foto: David Lagerlöf / Tullverket
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Lastpall med livsmedel innehöll narkotika på väg till Norge25.11.2024 11:54:08 CET | Pressmeddelande

Genom ett avancerat upplägg med import av livsmedel från Spanien till Sverige, försökte en liga smuggla drygt 78 kilo cannabis via Värmland till Norge. Men Tullverket avslöjade smugglingsförsöket när en lastpall hos en speditionsfirma undersöktes i Göteborg. Utredningen visar också att de har gjort flera resor till Norge det senaste året. På måndagen åtalades tre män vid Värmlands tingsrätt misstänkta för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Narkotikagrossister avslöjade runt om i Stockholmsområdet11.10.2024 10:58:04 CEST | Pressmeddelande

Ett omfattande nätverk med centraler för distribution av narkotika har avslöjats av Tullverket. I flera lägenheter i Stockholmsområdet har ett kriminellt nätverk ägnat sig åt att ta emot beställningar, förpacka och sedan distribuera narkotiska preparat till tusentals drogköpare runt om i Sverige. Nio personer åtalades på fredagen vid Södertörns tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Smugglade kokain i schampoflaskor3.10.2024 06:50:46 CEST | Pressmeddelande

Ett tips från amerikanska myndigheter gjorde att Tullverket kunde avslöja smuggling av kokain i flaskor med hårvårdsprodukter. I en försändelse från Colombia till en kvinna i Göteborg fanns det drygt ett kilo kokainklorid. När sedan Tullverkets spanare slog till mot en lägenhet hittades mera kokain och en mobil med filmer som visade hur kokain hanterats. Nu åtalas den kvinnliga mottagaren av paketet för grovt narkotikabrott och en man som förvarat och förpackat stora mängder kokain åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Tullverket i ny satsning mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye