Valutasmugglare och bidragsfuskare fast på Arlanda i skärpta tullkontroller
Tullverket ledde under april en myndighetsgemensam kontrolloperation på Arlanda flygplats för att hindra kriminella som försöker smuggla valuta och andra värdeföremål till länder utanför EU. Resultatet blev att kontanter och guld värt över 4,5 miljoner kronor stoppades och att Kronofogden kunde utmäta drygt 1,6 miljoner i skulder. Dessutom rapporterade 95 misstänkta fall av bidragsfusk in till Försäkringskassan.

– I arbetet mot den organiserade brottsligheten har vi utökat kontrollerna av passagerare på väg till och från länder som vi vet är intressanta för smugglare av kontanter och andra värdeföremål. Därför är jag extra nöjd med resultatet från kontrolloperationen på Arlanda flygplats under april, säger Johan Norrman som är vikarierande generaltulldirektör på Tullverket.
Samverkan med andra
Kontrolloperationen på Arlanda leddes av Tullverket men utfördes i samverkan med Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Polismyndigheten eftersom Tullverkets personal saknar befogenheter att ensamt agera mot misstänkt penningtvätt, personer med skulder eller bidragsfuskare.
– Vi kontaktar polisen varje gång vi misstänker penningtvätt eftersom det är de som utreder. Detsamma gäller utmätning av skulder. Vi utför inte distansutmätning åt Kronofogdemyndigheten utan går via polisen som i sin tur kontaktar kronofogden. Tyvärr är det inte alltid som polisen har möjlighet att prioritera ärendet och då släpps den misstänkte. Så det underlättar betydligt när flera myndigheter kan vara på plats samtidigt som under den här operationen, säger Johan Norrman.
Önskan om bättre verktyg
Det finns stora möjligheter att ytterligare försvåra för kriminella att föra ut sina brottsvinster men att det då krävs ändrad lagstiftning på flera områden.
– Det känns angeläget att förutsättningarna för ett nytt brott när det gäller smuggling av kontanter över gräns utreds. Det skulle kunna innebära att vi får helt andra möjligheter att arbeta underrättelsebaserat och bedriva effektiv gränskontroll samt stoppa den organiserade brottsligheten från att föra ut stora belopp, säger Johan Norrman.
En annan lagändring som skulle bidra till att stoppa de kriminella vore om det fanns en anmälningsskyldighet när stora belopp förs ut till ett annat EU-land. Idag finns ingen sådan begränsning i Sverige och Tullverket saknar därmed befogenheter. Med en sådan skyldighet får Tullverket möjlighet att agera mot kontantutförsel vid inre gräns mot ett annat EU-land. I Danmark är det ett krav och den som inte i förväg anmäler utförsel av valuta får betala en sanktionsavgift på 25 procent av beloppet.
Resultatet från operationen
Vid den förstärkta operationen på Arlanda genomfördes 523 kontroller som drog in motsvarande drygt 6,7 miljoner kronor till statskassan. 57 ärenden överlämnades till Kronofogdemyndigheten och resulterade i utmätningar värda över 1,6 miljoner kronor. Polisen fick ta emot 16 penningtvättsärenden på sammanlagt 4,5 miljoner kronor varav två ärenden rörde guld till ett värde av 3,1 miljoner kronor. Tullverket rapporterade tullförseelser för cirka en halv miljon kronor.
Dessutom tog Försäkringskassan emot 95 ärenden som gällde misstänkta bedrägerier mot transfereringssystemet. Det handlade om passagerare som bland annat tagit emot sjukpenning, föräldrapenning, merkostnadsersättningar och a-kassa.
Omfattande penningtvätt
Förra året stoppade Tullverket motsvarande 9,7 miljoner kronor i kontanter på Arlanda och 3,6 miljoner på Landvetter. Under årets fyra första månader är motsvarande siffror 6,2 miljoner på Arlanda och 0,7 miljoner på Landvetter. Om man räknar in misstänkt penningtvätt som inkluderar värdeföremål så blir totalsumman för de båda flygplatserna 10,6 miljoner kronor under årets fyra första månader. Under hela 2023 var motsvarande siffra 17,5 miljoner kronor.
Om man även tar med samtliga Sveriges gränsövergångar till länder utanför EU så blir summan för stoppade kontanter och värdeföremål under årets fyra första månader motsvarande 19 miljoner kronor. För hela 2023 var den summan 87 miljoner.
För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se
Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se
Nyckelord
Bilder




Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
Alltfler rattonyktra stoppas av Tullverket24.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket stoppade förra året många rattonyktra förare vid landets gränsövergångar. 760 förare var såpass påverkade att det ledde till en brottsutredning. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2023. Flest rattonyktra förare stoppas i södra Sverige. Det mest oroande är att alltfler lastbilschaufförer är påverkade av alkohol och narkotika.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum