Tullverket

Valutasmugglare och bidragsfuskare fast på Arlanda i skärpta tullkontroller

Dela

Tullverket ledde under april en myndighetsgemensam kontrolloperation på Arlanda flygplats för att hindra kriminella som försöker smuggla valuta och andra värdeföremål till länder utanför EU. Resultatet blev att kontanter och guld värt över 4,5 miljoner kronor stoppades och att Kronofogden kunde utmäta drygt 1,6 miljoner i skulder. Dessutom rapporterade 95 misstänkta fall av bidragsfusk in till Försäkringskassan.

50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar som var gömda i tejpade chokladförpackningar.
50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar som var gömda i tejpade chokladförpackningar. Foto: Tullverket

– I arbetet mot den organiserade brottsligheten har vi utökat kontrollerna av passagerare på väg till och från länder som vi vet är intressanta för smugglare av kontanter och andra värdeföremål. Därför är jag extra nöjd med resultatet från kontrolloperationen på Arlanda flygplats under april, säger Johan Norrman som är vikarierande generaltulldirektör på Tullverket. 

Samverkan med andra
Kontrolloperationen på Arlanda leddes av Tullverket men utfördes i samverkan med Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Polismyndigheten eftersom Tullverkets personal saknar befogenheter att ensamt agera mot misstänkt penningtvätt, personer med skulder eller bidragsfuskare.

– Vi kontaktar polisen varje gång vi misstänker penningtvätt eftersom det är de som utreder. Detsamma gäller utmätning av skulder. Vi utför inte distansutmätning åt Kronofogdemyndigheten utan går via polisen som i sin tur kontaktar kronofogden. Tyvärr är det inte alltid som polisen har möjlighet att prioritera ärendet och då släpps den misstänkte. Så det underlättar betydligt när flera myndigheter kan vara på plats samtidigt som under den här operationen, säger Johan Norrman.

Önskan om bättre verktyg 
Det finns stora möjligheter att ytterligare försvåra för kriminella att föra ut sina brottsvinster men att det då krävs ändrad lagstiftning på flera områden.

– Det känns angeläget att förutsättningarna för ett nytt brott när det gäller smuggling av kontanter över gräns utreds. Det skulle kunna innebära att vi får helt andra möjligheter att arbeta underrättelsebaserat och bedriva effektiv gränskontroll samt stoppa den organiserade brottsligheten från att föra ut stora belopp, säger Johan Norrman.

En annan lagändring som skulle bidra till att stoppa de kriminella vore om det fanns en anmälningsskyldighet när stora belopp förs ut till ett annat EU-land. Idag finns ingen sådan begränsning i Sverige och Tullverket saknar därmed befogenheter. Med en sådan skyldighet får Tullverket möjlighet att agera mot kontantutförsel vid inre gräns mot ett annat EU-land. I Danmark är det ett krav och den som inte i förväg anmäler utförsel av valuta får betala en sanktionsavgift på 25 procent av beloppet.

Resultatet från operationen 
Vid den förstärkta operationen på Arlanda genomfördes 523 kontroller som drog in motsvarande drygt 6,7 miljoner kronor till statskassan. 57 ärenden överlämnades till Kronofogdemyndigheten och resulterade i utmätningar värda över 1,6 miljoner kronor. Polisen fick ta emot 16 penningtvättsärenden på sammanlagt 4,5 miljoner kronor varav två ärenden rörde guld till ett värde av 3,1 miljoner kronor. Tullverket rapporterade tullförseelser för cirka en halv miljon kronor.

Dessutom tog Försäkringskassan emot 95 ärenden som gällde misstänkta bedrägerier mot transfereringssystemet. Det handlade om passagerare som bland annat tagit emot sjukpenning, föräldrapenning, merkostnadsersättningar och a-kassa.

Omfattande penningtvätt
Förra året stoppade Tullverket motsvarande 9,7 miljoner kronor i kontanter på Arlanda och 3,6 miljoner på Landvetter. Under årets fyra första månader är motsvarande siffror 6,2 miljoner på Arlanda och 0,7 miljoner på Landvetter. Om man räknar in misstänkt penningtvätt som inkluderar värdeföremål så blir totalsumman för de båda flygplatserna 10,6 miljoner kronor under årets fyra första månader. Under hela 2023 var motsvarande siffra 17,5 miljoner kronor.

Om man även tar med samtliga Sveriges gränsövergångar till länder utanför EU så blir summan för stoppade kontanter och värdeföremål under årets fyra första månader motsvarande 19 miljoner kronor. För hela 2023 var den summan 87 miljoner.


För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst: 
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se

Nyckelord

Bilder

Manlig passagerare på väg till Iran via Istanbul stoppades på Arlanda i april. I sin handväska hade han 50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar. Sedlarna var dolda i tejpade chokladförpackningar. Mannen släpptes utan åtgärd eftersom beloppet var under maxgränsen för utförsel till annat land. Tulltjänstemännen kunde inte heller bevisa att pengarna var kopplade till brottslig verksamhet.
Manlig passagerare på väg till Iran via Istanbul stoppades på Arlanda i april. I sin handväska hade han 50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar. Sedlarna var dolda i tejpade chokladförpackningar. Mannen släpptes utan åtgärd eftersom beloppet var under maxgränsen för utförsel till annat land. Tulltjänstemännen kunde inte heller bevisa att pengarna var kopplade till brottslig verksamhet.
Ladda ned bild
500-kronorssedlarna var omsorgsfullt inpackade i chokladomslag.  Totalt var det 50 000 kronor som tulltjänstemännen hittade hos mannen som skulle resa till Iran via Istanbul.
500-kronorssedlarna var omsorgsfullt inpackade i chokladomslag. Totalt var det 50 000 kronor som tulltjänstemännen hittade hos mannen som skulle resa till Iran via Istanbul.
Ladda ned bild
En kvinna på väg till Istanbul stoppades vid en gate på Arlanda i februari. I sin väska hade hon olika valutor värt drygt 100 000 kronor omräknat från norska kronor, amerikanska dollar och svenska kronor. Kvinnan överlämnades till polis misstänkt för penningtvätt.
En kvinna på väg till Istanbul stoppades vid en gate på Arlanda i februari. I sin väska hade hon olika valutor värt drygt 100 000 kronor omräknat från norska kronor, amerikanska dollar och svenska kronor. Kvinnan överlämnades till polis misstänkt för penningtvätt.
Ladda ned bild
Johan Norrman, vikarierande generaltulldirektör
Johan Norrman, vikarierande generaltulldirektör
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Narkotikaliga använde stulna körkort för att hämta ut paket med droger20.6.2024 10:11:01 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har sprängt en narkotikaliga med koppling till Sundsvall som ägnat sig åt omfattande smuggling och distribution av narkotiska tabletter från Tyskland, Polen och Tjeckien. Ett genomgående tillvägagångssätt har varit att de misstänkta hämtat ut smuggelpaket med hjälp av stulna eller förfalskade id-handlingar. På torsdagen åtalades tre personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En av de misstänkta driver ett företag som erbjuder vård och stödboende till ungdomar och vuxna med missbruksproblem.

Trio smugglade över 293 kilo narkotika värt cirka 46 miljoner kronor17.6.2024 14:24:35 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en smugglingshärva där totalt 122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts smugglades in i västsverige. I mitten av februari kom tre män resande med färjan från Kiel till Göteborg. Männen togs ut för tullkontroll. I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. På måndagen åtalades tre nederländska män 55, 65 och 66 år gamla för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Göteborgs tingsrätt.

Uppfiskad mobil ledde till drogvaruhus5.6.2024 11:08:27 CEST | Pressmeddelande

En fritidsbåt fullpackad med narkotika, ett droglager och en uppfiskad mobil med hemliga chattar. Det var upprinnelsen till att Tullverket lyckades spränga ligan som drev en grossistfirma i droger. Totalt beslagtogs drygt 400 kilo cannabisharts och över 100 000 narkotiska tabletter. Dessutom hittades en halv miljon i form av 500-kronorssedlar. På onsdagen åtalades fyra män för synnerligen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott.

Rekordbeslag av gängdrogen Tramadol30.5.2024 09:13:42 CEST | Pressmeddelande

Redan efter några månader har Tullverkets beslag av den syntetiska opioden Tramadol slagit nytt rekord, över en miljon tabletter. En anledning är det stora beslag på drygt 741 000 Tramadol-tabletter som gjordes i Trelleborgs hamn i januari. I en lastbil som fraktade trosskydd och blöjor från Tjeckien hittade tullinspektörerna 54 kartonger med det narkotikaklassade preparatet. På torsdagen åtalades den serbiske chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Över 22 400 narkotiska tabletter och nästan sju kilo narkotika beslagtogs i Haparanda23.5.2024 15:30:20 CEST | Pressmeddelande

I början av året upptäcks en misstänkt bil och två män vid en bensinmack i Haparanda. Tullpersonalen lägger märke till att bilens förare uppträder nervöst. När bilen kör i väg följer tullpersonalen efter. Bilen körs till ett bostadsområde. Intill bilen påträffar tullpersonalen en svart väska som slängts i snön. Fotspåren i snön leder till bilen. I väskan upptäcks nästan fem kilo amfetamin, två kilo kokain och över 22 400 Oxycontin- och MDMAtabletter. Värdet på narkotikan uppgår till cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled. I dag åtalas två män i trettio- respektive fyrtioårsåldern som båda är hemmahörande i Stockholm vid Haparanda tingsrätt. Brottsmisstanken är grovt narkotikabrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye