Patent- och registreringsverket

Svenska innovatörer i final i European Inventor Award 2024

Dela

Svenskarna Ulf Landegren och Simon Fredriksson har med sitt bidrag till molekylär diagnostik tagit sig till final i den prestigefyllda tävlingen European Inventor Award.

Professor Ulf Landegren vid Uppsala Universitet och Simon Fredriksson, CEO på Pixelgen Technologies har nominerats i årets EPO European Inventor Awards i industriklassen för sin utveckling av proteomik som drastiskt kan förbättra diagnostik av olika sjukdomar, förklarar Ulf Landegren:

”Genetik är mycket förutsägbar, men å andra sidan är den inte särskilt dynamisk och tillåter dig inte att följa sjukdomens förlopp. Proteiner, däremot, kan ofta avslöja sjukdomens början och varierande förlopp. Du kan kanske upptäcka en proteinsignal innan patienten ens utvecklar symtom”.

Inom 5–10 år räknar han med att tekniken kommer att slå igenom stort på marknaden. Deras mål är att göra proteomik-diagnostisering lika tillgänglig som DNA-provtagning är idag.

Proximity Extension Assay (PEA), skapad av Ulf Landegren och Simon Fredriksson har förmåga att identifiera proteiner som diagnostiska markörer och kan därför vara omvälvande för cancerforskning, läkemedelsupptäckt och tidig upptäckt av infektionssjukdomar, såsom tuberkulos och malaria. Sjukdomar som orsakar miljontals dödsfall årligen.

Genom företaget Olink, grundat av Landegren och Fredriksson, har PEA blivit en viktig del av den globala marknaden för affinitetsproteomik. Med 38 patentfamiljer har Olink blivit en värdefull aktör, vilket ledde till att bioteknikjätten Thermo Fisher förvärvade företaget för 2,84 miljarder EUR 2023.

Läs mer, rösta och se film om Ulf Landegrens och Simon Fredrikssons arbete

I den årliga tävlingen tävlar tolv finalister. Dessa innovatörer, utvalda av en internationell expertjury, representerar teknisk innovation inom områden som hälsovård, energilagring och tillverkning, och deras arbete visar på framsteg och lösningar på några av de mest angelägna globala utmaningarna idag. Tävlingen arrangeras av The European Patent Office (EPO).

På EPO:s webbplats kan du läsa mer om tävlingen, samtliga finalister och rösta på de nominerade och följa prisutdelningen online när den livestreamas den 9 juli 2024.

European Inventor Award 2024

Kontakter

Om oss

PRV (Patent- och registeringsverket) är centret för immateriella rättigheter. PRV arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Greentech på riktigt! Seminarium om hållbar utveckling och immateriella tillgångar16.4.2024 14:22:21 CEST | Pressinbjudan

Stora globala utmaningar gör att ny teknik och innovation blir allt viktigare i vår strävan efter en hållbar framtid. Välkommen till ett seminarium där experter och företag som ligger långt fram i den gröna teknikutvecklingen delar med sig av sina erfarenheter. Deltar gör även UD som berättar om Sveriges strategi för utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye