Tyngdtäcken hjälper sömnlösa äldre
Kan tyngdtäcken hjälpa äldre personer med sömnproblem att sova bättre? Ja, enligt en ny avhandling från Högskolan i Halmstad kan tyngdtäcken inte bara ha positiva effekter på sömnen hos sköra äldre på särskilda boenden, utan också bidra till ökat välbefinnande.
Eva Hjort Telhede, som nyligen lade fram sin doktorsavhandling vid Högskolan i Halmstad, ville utforska hur användning av tyngdtäcken påverkar sömnen hos äldre personer som bor på särskilt boende. Kan tyngdtäcken också påverka livskvaliteten, förmågan att klara av dagliga aktiviteter, näringsstatusen och läkemedelsanvändning för de här personerna? I sin forskning har Eva Hjort Telhede sett att tyngdtäcken kan ha positiva effekter på sömnen, eftersom de framför allt minskar antalet uppvaknanden under natten.
– I min forskning har jag sett att utöver att förbättra sömnen, kan tyngdtäcken också bidra till ökat välbefinnande, lugnande av känslomässigt oroliga tillstånd, förbättring av kognitiva funktioner och ökning av näringsstatus och daglig aktivitet, säger Eva Hjort Telhede.
De äldre i studierna beskrev hur tyngdtäcket påverkade deras vardagsliv.
– Det var inspirerande att höra hur de blev mer aktiva i sociala sammanhang och kunde delta mer aktivt i konversationer och gemensamma aktiviteter. Dessutom var det spännande att se hur tyngdtäcket kunde bidra till smärtlindring och lugna oroande tankar. Det visar verkligen på den breda potentialen i detta, säger Eva Hjort Telhede.
Men fördelarna stannar inte där. Eva Hjort Telhede pekar också på hur användningen av tyngdtäcken kan minska behovet av medicinering för sömnproblem och därigenom minska risken för biverkningar och beroenden. Denna metod för att förbättra sömnen kan vara ett välkommet komplement till traditionella behandlingar.
– Tyngdtäcken kan vara ett mångsidigt verktyg för att förbättra livskvaliteten och välbefinnandet hos äldre i vårt samhälle, säger Eva Hjort Telhede.
Om studien
- Resultaten baseras på fyra olika studier.
- Tyngdtäcket användes under 28 dagar.
- I studie 1 intervjuades 19 äldre personer efter att ha sovit med tyngdtäcke.
- I studie 2 intervjuades 20 anställda i omsorgen vilka var kontaktpersoner till de sköra äldre som sov med tyngdtäcke under 28 dagar.
- I studie 3 deltog 68 äldre som sov med tyngdtäcke under 28 dagar. Här användes instrument för självskattning för att bedöma och uppge sömnförändring, livskvalitet, ADL-förmåga (att sköta personliga och vardagliga aktiviteter som till exempel att äta och personlig hygien), näringsstatus och läkemedelsanvändning, före och efter användning med tyngdtäcke.
- I studie 4 deltog 31 äldre och här mättes sömnen med hjälp av sensorer som mäter motorisk aktivitet samt instrument som mätte självskattad sömn och upplevd hälsa 28 dagar före användning av tyngdtäcke och under 28 dagar med tyngdtäcke.
- Studien utfördes i Halland på 12 särskilda boenden.
Nyckelord
Kontakter
Eva Hjort Telhede
Tel:070-441 63 50eva.hjort_telhede@hh.seHilda LibergKommunikatör
Tel:072-977 38 63hilda.liberg@hh.seOm Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00
https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
”Att ses som en innovatör” – statusens roll i vårdens digitalisering20.1.2025 08:06:23 CET | Pressmeddelande
Digitaliseringen inom hälso- och sjukvården har tagit fart de senaste åren, men vad får vårdpersonalen att ta till sig ny teknik? Svaret är mer komplext än vad man kanske kan tro. Forskning från Högskolan i Halmstad visar att känslor och status spelar avgörande roller när sjukvården digitaliseras. – Vårdpersonalens intresse för digitala teknologier handlar om mer än bara praktisk nytta, säger Luís Irgang Dos Santos, som nyligen lade fram sin avhandling.
Så får nya varumärken fäste på internationella marknader13.1.2025 09:03:02 CET | Pressmeddelande
Hur kan företag lyckas med lanseringen av nya varumärken och produkter i olika länder? Färsk forskning från Högskolan i Halmstad kartlägger de knepiga utmaningarna som möter life science-företag när de vill expandera internationellt.
Carl Bennet storsatsar på postdoktorer i humaniora vid Högskolan i Halmstad16.12.2024 08:21:59 CET | Pressmeddelande
Företagsledaren Carl Bennet finansierar via sitt företag Carl Bennet AB tre postdoktorsanställningar i humaniora vid Högskolan i Halmstad. Syftet är att öppna nya karriärvägar för humanister både inom akademin och inom privat och offentlig sektor. Satsningen går i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för.
Fysiklärare och team i socialt arbete prisas på Högskolan i Halmstad19.11.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
I fredags, under firandet av akademisk högtid på Högskolan i Halmstad, delades lärosätets pedagogiska pris och pris för samverkan och innovation ut. Struan Gray fick det pedagogiska priset och Helena Eriksson, Sara Helmersson och Sara Högdin fick pris för samverkan inom socialt arbete.
Pressinbjudan: Akademisk högtid vid Högskolan i Halmstad6.11.2024 08:04:00 CET | Pressmeddelande
Snart firas årets akademiska högtidsvecka vid Högskolan i Halmstad. Veckan bjuder på de nya professorernas installationsföreläsningar samt en hedersdoktor som håller sin hedersdoktorsföreläsning. Den avslutas med den festliga högtidsceremonin den 15 november 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum