Familjebostäder

700 nya laddmöjligheter under 2024

Dela

Efterfrågan på laddplatser för elbilar ökar snabbt i Stockholm. Familjebostäder förbereder därför tusentals nya laddmöjligheter för våra hyresgäster kommande år. Under 2024 kommer cirka 700 hyresgäster få laddmöjlighet.

Hanna Helsing, verksamhetsutvecklare på Familjbostäder
Hanna Helsing, verksamhetsutvecklare på Familjbostäder Foto: Fredrik Hjerling

Målet är att Familjebostäder ska kunna erbjuda alla hyresgäster som hyr parkering laddmöjlighet 2030. Det är ett omfattande arbete som kräver mycket planering och kartläggning. Totalt har Familjebostäder över 7 500 parkeringsplatser. 

- Vi undersöker nu hur vi kan erbjuda laddning så kostnadseffektivt som möjligt. Varje bil behöver inte en egen laddpunkt utan platser med laddning kan delas av flera hyresgäster. Därför prövar vi nu tillståndsparkering där flera bilar delar på ett antal laddpunkter, säger Hanna Helsing, verksamhetsutvecklare på Familjebostäder.

Kostnadseffektiv tillståndsparkering

Under 2024 genomför Familjebostäder en rad pilotprojekt med laddmöjligheter runt om i Stockholm för att se hur utbyggnaden kan göras på smartast sätt. Nyligen det första pilotprojektet i Farsta klart, där 15 laddpunkter installerats på totalt 59 platser. Nu pågår ytterligare fyra projekt med 94 laddpunkter. Totalt innebär det laddmöjlighet för nästan 400 hyresgäster. I samarbete med Stockholm Parkering har dessutom drygt 300 laddpunkter installerats i Familjebostäders garage.

- Genom att införa tillståndsparkering och se över prissättningen av parkeringsplatser kan parkeringen bli mer kostnadseffektiv och laddmöjligheterna tillgängliga för fler. Vi vill uppmuntra och ge bättre förutsättningar för fler att åka kollektivt, cykla, eller använda bil- och cykelpool. Då frigör vi också mark för fler bostäder, säger Emma Evers Holm, hållbarhetsstrateg på Familjebostäder. 

Familjebostäders installationer 2024

  • Molkomsbacken, Farsta centrum
  • Sandfjärdsgatan, Årsta
  • Ullerudsbacken, Farsta strand
  • Örtagårdsvägen, Älvsjö
  • Skebokvarnsvägen, Rågsved
  • Degerbygränd, Rinkeby

Uppdrag från staden

Installation av laddmöjligheter är ett uppdrag från Stockholms stad och en del av att skapa ett grönt och fossilfritt Stockholm till 2030:

  • 2026 ska 50 procent av parkeringsplatserna i innerstaden vara försedda med laddningsmöjligheter för elbil.
  • 2026 ska 50 procent av parkeringsplatserna i ytterstaden vara förberedda för en installation av en laddplats för elbil, varav minst 25 procent ska vara försedda med laddningsmöjligheter.
  • 2028 ska 100 procent av parkeringsplatserna i innerstaden vara försedda med laddningsmöjligheter. 25 procent av platserna i garage även ska förses med laddinfrastruktur senast 2028
  • 2030 ska 100 procent av parkeringsplatserna i ytterstaden vara förberedda för en installation av en laddplats för elbil.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Familjebostäder skapar totalt 700 laddmöjligheter under 2024. Här på Molkomsbacken i Farsta.
Familjebostäder skapar totalt 700 laddmöjligheter under 2024. Här på Molkomsbacken i Farsta.
Ladda ned bild

Om oss

Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar 21 000 bostäder i Stockholm, där mer än 44 000 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och bygger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

PRESSINBJUDAN JÄRVAVECKAN: Allmännyttans jättar livecoachade på scen ­”Hjälp oss att bygga mer och billigare!”21.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När konjunkturen dyker, räntor och inköpspriser är fortsatt höga och kalkylerna är näst intill omöjliga att få ihop, fortsätter allmännyttan i Stockholm ändå att bygga staden. Hyresrätt för hyresrätt. Men hur blir bostadsbolagen ännu bättre? Hur kan byggkostnaderna pressas och byggtiderna kortas för att möta stockholmarnas behov av fler och prisvärda bostäder? Nu sätter sig tre av allmännyttans jättar, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, på scenen för att bli utmanade av experter – inför publik och direktsända kameror.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye