Nu svärmar granbarkborren – att ta bort vindfällen kan rädda skog
Nu svärmar granbarkborren i stora delar av landet visar Skogsstyrelsens övervakning. Den viktigaste åtgärden för att inte få nya omfattande skador av insekten är att ta hand om de granar som blåst ned eller skadats av snön i vinter eftersom borren gärna förökar sig där.
Stora fångster i Skogsstyrelsens övervakningsfällor visar att granbarkborrens huvudsvärmning nu är i gång i stora delar av Sverige. Flest granbarkborrar har fångats in i de sydöstra länen, där också skadorna varit som störst de senaste åren. Toppnoteringen var i södra Dalarnas län där över 6 000 granbarkborrar fångats in senaste veckan. Även Örebro, Kalmar och Östergötlands län sticker ut med över 4000 granbarkborrar i fällorna.
De svärmande borrarna är nu på jakt efter lämpliga granar att angripa och föröka sig i.
Sedan den kraftiga ökningen av skador efter sommaren 2018 har granbarkborren dödat skog för över 15 miljarder kronor. Under 2023 minskade angreppen men fortfarande är det väldigt höga populationer av insekten i södra och mellersta Sverige. Om det blir en torr och varm sommar finns därför risk för ett rejält bakslag.
– Vi är oroade över att alla granar som knäckts och som ligger efter vinterns oväder blir ett hot mot den positiva trenden. Därför är det nu mycket viktigt att ta hand om nedblåsta eller skadade granar eftersom de drar till sig borrarna som sedan kan sprida sig och döda stående träd, säger Kerstin Ström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen som arbetat med granbarkborrefrågor i många år.
Många vindfällen redan angripna
Nedblåsta eller skadade granar är mest utsatta för granbarkborrarna eftersom de inte kan försvara sig på samma sätt som en frisk gran. Och redan nu syns små högar av borrmjöl på många liggande stammar, vilket är ett tydligt tecken på att granarna blivit angripna (se bild nedan).
– Även om man bara har några få skadade granar som ligger i skogen är det viktigt att man tar hand om dem genom att få bort barken eller forsla bort dem ur skogen. Annars finns stor risk att även stående granar i närheten dödas, säger Kerstin Ström.
Äldre vindfällen som legat i skogen längre än ett år, och har tappat alla barr, är inte längre attraktiva för granbarkborren. De kan därför med fördel lämnas kvar i skogen och göra nytta för den biologiska mångfalden.
Svaga granar i hyggeskanter extra utsatta
Förutom nyligen nedblåsta granar drar sig granbarkborrarna även till stående granar som är svaga av olika anledningar.
– Granar som står på torr mark, eller i soliga hyggeskanter där man tidigare avverkat dödade granar, är extra utsatta för granbarkborren. De här träden behöver skogsägarna kontrollera särskilt noga när de letar efter nya angrepp under sommaren, säger Kerstin Ström.
Kontakter:
Kerstin Ström, skogskonsulent, 0470-72 61 12, kerstin.strom@skogsstyrelsen.se
Skogsstyrelsens presstjänst: 036-35 94 91, presstjanst@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Tecken på angrepp av granbarkborre
- Rödbrunt borrmjöl i små högar på stammen på nedblåsta granar
- Rödbrunt borrmjöl på marken runt stående granars stam och i barkfickor på stammen
- Små ingångshål i barken (kan vara svåra att se)
- Gröna barr runt stammen som granen tappat (syns lite längre in på säsongen)
Så mycket skog har granbarkborren dödat
Sedan den torra sommaren 2018 har 34 miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren i södra och mellersta delarna av Sverige. Det motsvarar ett värde på cirka 15,3 miljarder svenska kronor. Störst var skadorna 2021, då 8,1 miljoner kubikmeter dödades. 2023 hade de totala skadorna minskat till 2,2 miljoner kubikmeter.
Läs mer:
Bilder
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog2.12.2024 10:47:38 CET | Pressmeddelande
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning12.7.2024 11:55:31 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum