Svenska institutet för standarder, SIS

Nu blir det enklare att mäta effekter av sociala och miljömässiga insatser

Dela

Allt fler organisationer och företag vill och behöver visa hur de minskar sin miljöpåverkan och bidrar till att stävja sociala utmaningar som ohälsa och utsatthet. Nu har en ny standard tagits fram för att mäta, bedöma och rapportera effekter av insatser som syftar till att exempelvis minska koldioxidutsläpp eller öka jämställdheten.

Bilden föreställer ett barn som står på en klippa i vattenbrynet och tittar ut över vattnet.

Många olika organisationer, idéburna, offentliga eller privata, vill arbeta mer hållbart och visa på hur de bidrar med nytta till sina kunder och till samhället i stort. Det har tidigare saknats nationellt standardiserade metoder för hur man mäter effekter och utfall av den här typen av investeringar och insatser, något som har medfört varierande kvalitet och jämförbarhet. Behovet av kunskap och förståelse för hur man bäst gör den här typen av mätningar är stort, varvid den nya svenska standarden fyller en viktig funktion. 

–  Många gånger är det otydligt vad olika typer av aktiviteter eller investeringar faktiskt leder till och standarden kan bidra till bättre slutsatser och lärdomar inför kommande insatser, vilket i förlängningen bidrar till ökad samhällsnytta, säger Sarah Sim, standardiseringschef, Svenska institutet för standarder, SIS. 

I arbetet med att ta fram standarden har ett tjugotal svenska organisationer, företag och kommuner medverkat, bland annat PwC, Ramboll, Folkbildningsrådet, Giva Sverige, Svenska Postkodlotteriet, Sveriges Stadsmissioner, Fryshuset, Idéer för livet, Effektfullt och Örebro kommun. 

Standarden är utvecklad för att fungera för alla typer av organisationer som ägnar sig åt samhällsnyttiga projekt. De ska också kunna användas av beställare och finansiärer för att förstå effekten av projekten.  

Nyckelord

Kontakter

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Ny standard ska göra laddplatser för elbilar mer tillgängliga7.5.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Många laddplatser för elbilar har brister när det gäller tillgänglighet, något som gör det svårt och ibland omöjligt för många att använda dem. Nu ska en ny standard tas fram som tydliggör kraven för hur en tillgänglig laddplats bör se ut. Det handlar bland annat om utformningen av platsen, att laddkabeln inte är för tung och att snövallar inte får bli ett hinder vintertid. Standarden kommer även göra det enklare att kravställa vid upphandlingar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye