Resandet med UL ökar årets första månader

Dela

Resandet med Region Uppsala ökade med nära tolv procent under årets första fyra månader mot 2023. Ökningen i stadstrafiken i Uppsala står för den största ökningen med hela 20 procent fler resande än samma period förra året. Samtidigt är det fler som upplever att det är enkelt att resa med UL. 2023 var den siffran 72 procent, de första månaderna i år är siffran 75-77 procent.

-Det är oerhört glädjande att fler väljer att resa kollektivt. Att vi tagit bort zonerna och gett fler möjlighet att resa till rabatterat pris har redan visat sig vara uppskattat, säger Jenny Lundström (MP) ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden.

Sedan nya busslinjer infördes i Enköping sommaren 2022, har resandet successivt ökat, en trend som håller i sig. Fem procent fler reste med kollektivtrafiken i jämförelse med de första fyra månaderna i fjol. Flest resande hade UL i januari, 75 100, medan april hade 59 800 gjorda resor.

Stadstrafiken i Uppsala står för drygt 75 procent av allt resande med buss i Uppsala län. Flest resande i Uppsala under årets första månader var april med 2 698 000 resande.

Samtidigt som antalet resenärer ökat i stadstrafiken i Enköping och Uppsala, har den sammantaget minskat något, fem procent, i regionbusstrafiken. Detta trots att regionbusstrafiken ligger högre i april 2024, 855 000 resor mot 816 000 i april 2023. 

- Nu när det blivit billigare att resa långt vill vi att ännu fler väljer UL-trafiken för dessa resor, säger Nikodemus Kyhlén, avdelningschef marknad, Region Uppsala

För att sprida information om att det nu kostar 39 kronor för vuxen och 27 kronor för de som reser till rabatterat pris – ungdomar, pensionärer och studenter som studerar mer än 75 procent – gör UL under våren och sommaren en kampanj riktad till landsbygden.

-Förhoppningsvis leder det till att fler reser med oss när man ser hur förmånligt det kan vara. Idag går det till exempel att åka från Morgongåva till Uppsala för 39 kronor eller ännu längre under de 75-minuter som biljetten räcker, säger Nikodemus Kyhlén.

Region Uppsala införde den 22 januari i år en ny biljett- och betalmodell, som bygger på att man tagit bort den tidigare zonindelningen och skapat enhetspriser. En ordinarie vuxenbiljett som räcker i 75-minuter kostar 39 kronor, oavsett hur långt man reser i Region Uppsalas trafiksystem, som omfattar hela länet och även resor till Gävle, Sala och Västerås. I den nya modellen har även alla pensionärer och de som studerar mer än 75 procent rätt att resa till rabatterat pris.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Trafik och samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafik och samhälle

Bussturer går annan väg på Valborg26.4.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under 28 april- 1 maj får några av UL:s busslinjer andra resvägar. Skälet är de avspärrningar som görs i centrala Uppsala när många deltar i Valborgsfirandet. Den 28-29 april ordnar Södermanlands-Nerikes nation, en festival vilket påverkar linje 6. Övriga dagar är det linjerna 1,2,6,7,9 och 11 som får annan väg än annars. De alternativa körvägarna gäller tisdag 30 april klockan 7.00 fram till klockan 8.00 tisdag 1 maj. Linje 6 dras om redan söndag 28 april från klockan 16.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye