Fortsatt successiv förbättring av företagsklimatet i Norrköping
I dag, tisdag den 21 maj, släppte Svenskt näringsliv sitt resultat för deras årliga undersökning Lokalt företagsklimat. Årets undersökning visar på en svag förbättring av företagsklimatet i landets kommuner, så också Norrköping.
- Det är bra att förra årets trendbrott håller i sig även om det är små förflyttningar i rätt riktning. Det återstår mycket arbete innan vi har det näringslivsklimat vi vill ha i Norrköping. Rankingen är ett sätt för oss att identifiera områden där vi ska fokusera. Det här är ett arbete som tar tid, och vi behöver vara tålmodiga och långsiktiga, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Undersökningen visar att Östergötlands kommuner får ett lägre sammanfattande omdöme av företagen i år jämfört med tidigare år. Det genomsnittliga betyget för länets kommuner minskar från 3,4 till 3,3 på en skala 1-6. Enkätens resultat grundar sig på svar från 1 311 företag i Östergötland. För Norrköpings del visar dock undersökningen på en svag förbättring från en sammanfattande bedömning 2023 på 2,9 till årets siffror 3,0. Sverigesnittet ligger på 3,5. När företagen i Östergötland får välja vad kommunen ska prioritera för att förbättra det lokala företagsklimatet svarar fyra av tio företag bättre dialog mellan kommunen och företagen. Därefter kommer minskad brottslighet, ökad trygghet och bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare.
- Nu måste vi fortsätta det viktiga relationsbyggandet med företagen i kommunen på ett sätt som bidrar till att den positiva trenden håller i sig även kommande år. Norrköping med närområde har alla förutsättningar till stark tillväxt, och som företag ska man känna sig trygg med att etablera sig och driva sin verksamhet här. Vi ska bli ännu bättre på dialog med företagen, och inte minst på att ta till vara det som framkommer i alla de möten vi har med företagen, säger Anna Selander, kommundirektör.
På Svenskt näringslivs hemsida kan du läsa mer om årets undersökning
Den 25 september presenteras den årliga rankingen Lokalt företagsklimat.
Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon:0725-83 69 66
Anna Selander
Titel: kommundirektör
Telefon: 0724-65 20 54
_____________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, pressansvarig
Telefon: 0725-97 09 00
Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.
Följ Norrköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun
Norrköping ska klättra i avfallstrappan26.11.2024 11:15:22 CET | Pressmeddelande
I går (25 november) antog kommunfullmäktige en ny avfallsplan för Norrköpings kommun som ska hjälpa Norrköping att minska avfallet.
Visualisering visar hur Norrköping utvecklas med Ostlänken18.11.2024 13:29:18 CET | Pressmeddelande
I dag, den 18 november, startar samrådsperioden för Ostlänken i Norrköping. Nu kan Norrköpingsbor, företagare och andra intressenter tycka till om planerna för Ostlänken och den nya centralstationen. Genom utställningen Visual citys 3D-modell, film och informationskvällar kan besökarna upptäcka framtidens Norrköping.
Pressinbjudan: Samråd och utställning om Ostlänken14.11.2024 10:08:14 CET | Pressmeddelande
Måndag den 18 november börjar samrådsperioden, då Norrköpings invånare och andra intressenter kan ge sina synpunkter om planerna för Ostlänken och nya centralstationen i Norrköping. Samma dag öppnar en utställning om Ostlänken på Visualiseringscenter C där besökare kan del av information om Ostlänken, stadsutvecklingen och visionen av det nya planerade stationsområdet.
Beslut på utbildningsnämndens sammanträde 13 november13.11.2024 16:16:41 CET | Pressmeddelande
Under onsdagens sammanträde beslutade utbildningsnämnden att behålla Vångaskolan och avvakta med en sammanslagning av Lindöskolan och Bråviksskolan. Nämnden beslutade också att en flytt av Dagsbergsskolan ska göras senast höstterminen 2025, på grund av inomhusmiljöproblem i skolans lokaler. Förslag om förändringar inom kvälls-, natt- och helgomsorgens organisation ska utredas vidare.
Vård- och omsorgsnämnden fortsätter arbetet för att införa LOV inom daglig verksamhet13.11.2024 15:08:53 CET | Pressmeddelande
Vård- och omsorgsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 13 november att föreslå kommunfullmäktige att införa lagen om valfrihet (LOV) inom daglig verksamhet. Förslaget innebär att all verksamhet ska ingå i ett valfrihetssystem och att det införs 1 maj 2026.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum