E-hälsomyndigheten

Stort antal apoteksfullmakter blir snart ogiltiga – men enkelt att skapa nya

Dela

Den 1 juni 2020 infördes en regel som innebär att fullmakter för apoteksärenden gäller i längst fyra år. Det betyder att det nu är många fullmakter som har den 1 juni 2024 som sista giltighetsdag.

– Vi rekommenderar alla som har lämnat en fullmakt för apoteksärenden och alla som fått en sådan fullmakt att kontrollera giltigheten. Om fullmakten redan gått ut är det enkelt att utfärda en ny, säger Ewa Karlsson, farmaceutisk utredare på E-hälsomyndigheten.

Skulle fullmakten fortfarande gälla men vara på väg att gå ut så går det bra att avsluta den i förväg och sedan skapa en ny.

I Läkemedelskollen ser du hur länge fullmakten gäller

I tjänsten Läkemedelskollen går det att skapa en ny fullmakt och se befintliga fullmakter. Detta gäller fullmakter som ges till privatpersoner.

För att nå Läkemedelskollen loggar du in på 1177.se. Under rubriken Läkemedelstjänster väljer du ”Se information om recept” Klicka sedan på ”Meny”, välj ”Fullmakter för apoteksärenden” och ”Dina fullmakter”.

Det går också att komma till Läkemedelskollen via E-hälsomyndighetens webbplats ehalsomyndigheten.se.

– Enklast och snabbast är att hantera fullmakterna på nätet med hjälp av e-legitimation. Det går också att få hjälp med att skapa en ny fullmakt på apoteket. Apotekets medarbetare kan även kontrollera vilka fullmakter du har i dag och hur länge de gäller. Det går lika bra med ett fysiskt apotek på stan som med apotekens e-handel, säger Ewa Karlsson.

Använd blankett om du vill att en privatperson ska sköta ditt barns ärenden

Du kan ge en privatperson rätt att sköta ditt barns apoteksärenden. För att skapa en sådan fullmakt ska du använda en blankett som finns på E-hälsomyndighetens webbplats.

Ge en vård- och omsorgsenhet fullmakt

Det finns även särskilda blanketter för dig som vill ge en vård- och omsorgsenhet fullmakt att sköta dina eller ditt barns apoteksärenden. Blanketterna finns på E-hälsomyndighetens webbplats.

Du kan ge fullmakter till flera personer

Kom ihåg att du kan skapa fullmakter för flera olika personer om det underlättar för dig.
När du skapar en fullmakt måste den du ger fullmakten (ombudet) samtycka till att E-hälsomyndigheten hanterar hens personuppgifter. Samtycket ska lämnas inom sju dagar.

Kontakter

Länkar

Om oss

E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye