Mystiskt konstverk inspiration när byggnadshistoria väcks till liv
Ljus strålar ut i mörkret, pulserande i olika färger och det låter från fönstren på bottenvåningen hos Statens konstråd. Under tio dagar kommer byggnaden Kasern II till liv i Maria W Horns Aether, en audiovisuell komposition för ljus, brasstrio och syntes. Verket består av två delar, installation och framförande, och utgår från platsens historia och Pär Bromans Eter – ett verk från 1992 som finns i portalen vid byggnadens entré.
Eter var det femte elementet i antikens och medeltidens naturfilosofi. Utöver de fyra jordiska elementen jord, vatten, luft och eld, fanns etern som en andlig axel som band ihop allt annat i universum. En ande och en energi. Svårfångad och mystisk. Senare sågs eter som ett ljusbärande medium och som ett vakuum, det som finns mellan tingen och elementen. Maria W Horn har i Aether inspirerats av mystiken kring vad eter är och dess tänkta funktion som bärare av det osynliga och tomrummet efter det som lämnats kvar. Framviskade berättelser, undflyende spår och skuggor som bär på platsens historia har bidragit till skapandet av verket.
Kasern II, byggnaden Statens konstråd har sina lokaler i, var länge en kasern för båtsmännen som verkade på Skeppsholmen. Fortfarande finns kakelplattor från den tiden kvar på väggarna och vi kan se spår av männen i de krokar som användes för att fästa upp deras hängmattor. I Aether ger Maria W Horn röst åt husets historia. Här gestaltas det av brassinstrument vars klanger, som ger associationer till ljudet av båt-tutor, knyter an till platsens militära historia och dess funktion som en knutpunkt för båtar.
Vid flera tillfällen kommer en brasstrio bestående av Ivo Nilsson, Tobias Wiklund och Sami Al Fakir, på trumpet, trombon och tuba att skapa improviserade musikaliska ornament till det befintliga ljudet. Ljudet tar oss med på en resa till historien, bortom tid och rum. Tillsammans med ljuset tvingas lyssnaren in, säger konstnären Maria W Horn.
– Mitt arbete handlar mycket om perception och långsamhet som ett sätt att ändra fokus och förändra sitt lyssnande. Ljus har varit ett hjälpmedel för det, för att nå en djupare lyssningsupplevelse.
Maria W Horn har tidigare gjort ett platsspecifikt verk för Statens konstråd i Luleå på det gamla fängelset Vita duvan och är intresserad av hur man kan fånga ett rums specifika karaktär med hjälp av ljud.
– Det går att mäta akustiken i ett rum och rummets resonanta frekvenser. Om man spelar upp ljudet i just den specifika lokalen, kommer resonanserna lyfta i just det rummet. Genom det kan platsens historia, karaktärer och egenskaper komma fram och vi kan aktivera platsens minne.
Om konstnären
Maria W Horn är utbildad tonsättare i elektroakustisk komposition som de senaste åren utökat akustiska instrument med elektroniska hjälpmedel.
Var och när kan du uppleva Aether?
På Statens konstråd, Svensksundsvägen 11A, Skeppsholmen. 16–24 februari. Verket går att besöka inomhus måndag till fredag kl. 16.00–18.00, men du kan också uppleva verket utomhus dagligen mellan kl. 16.00–21.00. Fri entré och öppet för alla!
Framföranden med musiker är planerade:
Torsdag 16/2: kl. 18.00 och 19.00
Fredag 17/2: kl. 17.00
Tisdag 21/2: kl. 19.00
Onsdag 22/2: kl. 17.00
Kontakter
Eva Malm Öhrström, kommunikationschef, 072-090 82 83, eva.malm.ohrstrom@statenskonstrad.se
Anna Wallgren, kommunikatör, 072-050 34 95, anna.wallgren@statenskonstrad.se
Edi Muka, ansvarig curator, 08-440 12 92, edi.muka@statenskonstrad.se
Bilder
Om oss
Statens konstråd utvecklar sammanhang där samtidskonst och offentliga rum möts. Statens konstråd producerar permanenta och tillfälliga konstprojekt i offentliga miljöer och engagerar konstnärer i stadsutvecklingsprojekt, samt sprider kunskap och erfarenheter vidare i Sverige och utomlands.
Följ Statens konstråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd
Mellan ljus och mörker – Möt konsten i Luleå4.10.2024 11:01:58 CEST | Pressmeddelande
Naturens magi och tyst kunskap i mötet med teknikens framfart och konstens betydelse i vardagen är temat när Statens konstråd bjuder in till en konstvandring på Luleå tekniska universitet.
Nu står Västlänkens första konstverk på plats13.9.2024 15:12:45 CEST | Pressmeddelande
Ett rosa stenblock, stort som ett trevåningshus, står nu på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. bLINK är ett verk av den internationellt verksamma konstnären Katharina Grosse, producerat och beställt av Statens konstråd och Trafikverket som en del av den konstnärliga gestaltningen av Västlänken.
Textil offentlig konst i ny utställning2.9.2024 08:09:19 CEST | Pressmeddelande
Sammetslena lianer i ett betonghus, en vildhäst hos polisen, ett örngott för drömmar på en arbetsplats för samhällsekonomiska analyser och en figur som rullat in sig i en madrass hos Arbetsförmedlingen. Utställningen Det ska växa – textila uttryck som offentlig konst lyfter fram textila verk för offentliga rum och öppnar på Statens konstråd i Stockholm 10 september.
Stor satsning på konst när Varberg får nytt stationsområde28.5.2024 08:10:00 CEST | Pressmeddelande
I Varberg växer just nu tre stora offentliga konstverk fram i samband med bygget av det nya stationsområdet. Det är Statens konstråd som i samarbete med Trafikverket, Jernhusen och Varbergs kommun låter konsten ta plats och möta människor i deras vardag – på perrongen i väntan på morgontåget och på torget på vägen hem förbi det nya stationshuset.
Kung får nya kläder när Valeria Montti Colque och Statens konstråd gör verk i Örebro29.4.2024 10:49:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 juni förvandlas en välkänd plats i Örebro när Statens konstråd och konstnären Valeria Montti Colque samarbetar med Örebro OpenArt. Under våren har konstnären samlat in Örebroares föremål, som blir en del av ett storskaligt konstverk och performance mitt i staden. Valeria Montti Colque är en svensk-chilensk konstnär som är känd för sin unika bildvärld och just nu medverkar vid Venedigbiennalen. Hennes storskaliga installationer tar över och förvandlar platserna där de uppförs till nya rum av gemenskap och samhörighet. Verken aktiveras ofta i ritualliknande performance genomförda av olika slags karaktärer, gudar och mytologiska varelser som är skapade av konstnären, ofta med inspiration från skapelseberättelser och populärkultur. Allmänheten, andra konstnärer, familj och vänner blir ofta en del av skapandet av hennes konstnärliga värld – samarbetet är en grundsten i konstnärskapet. I Örebro möts publiken av verket “El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Eke
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum