Statens konstråd

Textil offentlig konst i ny utställning

Dela

Sammetslena lianer i ett betonghus, en vildhäst hos polisen, ett örngott för drömmar på en arbetsplats för samhällsekonomiska analyser och en figur som rullat in sig i en madrass hos Arbetsförmedlingen. Utställningen Det ska växa – textila uttryck som offentlig konst lyfter fram textila verk för offentliga rum och öppnar på Statens konstråd i Stockholm 10 september.

Foto: Ove Eriksson, detalj av "Det skall växa – Sammetsdjungel" © Agneta Flock / Bildupphovsrätt 2024.
Foto: Ove Eriksson, detalj av "Det skall växa – Sammetsdjungel" © Agneta Flock / Bildupphovsrätt 2024.

Alla kan vi relatera till tyg, men vilka uttryck tar den i konsten? I utställningen står Agneta Flocks storskaliga textila skulptur Det skall växa – Sammetsdjungel i dialog med ett 40-tal textila verk från Statens konstråds samling och produktion av offentliga gestaltningar. Det rör sig om konstverk som via hantverk, material och motiv uttrycker sinnesstämningar och temperament. Utställningen visar verk av konstnärer som med känslighet och stor kunskap följer och utvecklar traditioner, eller ivrigt bänder sig utanför konventionerna för att utforska nya framställningsformer. Verken i utställningen är ett axplock av alla de konstverk i textil som finns representerade i statens konstsamling och textila offentliga gestaltningar gjorda för specifika miljöer. 

Utställningen lånar sitt namn från Det skall växa – Sammetsdjungel av Agneta Flock från 1975 som kom till på uppdrag av Statens konstråd till de då nybyggda delarna av kvarteret Garnisonen, som växte fram på Östermalm i Stockholm. Verket har böljande, färggranna växter och är gjort av mjuka material som siden och sammet – en motsats till den råa betongen i det enorma kontorskomplexet som med sin brutalistiska betongarkitektur står i skarp kontrast till den äldre stadsbebyggelsen runt Karlavägen. Sammetsdjungelns tropiska bladverk slingrar sig långt utanför gängse uppfattningar om vilka former och uttryck textil som offentlig gestaltning brukar anta – något som varit en ledstjärna för urvalsarbetet både bokstavligt och bildligt talat.  

Agneta Flocks Sammetsdjungel utvecklades i samarbete mellan konstnär och experter på Handarbetets Vänner som Statens konstråd har samarbetat med i närmre 90 år. Visningsperioden sammanfaller med Handarbetets Vänners 150-årsjubileum. 

Verk av följande konstnärer visas i utställningen: 
Maria Adlercreutz , Sarai Alvarez Riveros, Gert Aspelin, Rut Beskow, Eva Björkström, Karin Bäckström, Moki Cherry, Birgitta Dahlström, Vera Danielsson, Maj-Britt Engström, Erik Thulén, Elisabeth Eriksson, Agneta Flock, Margareta Gelin, Anita Graffman, Sigrid Hansson, Petter Hellsing, Göran Hägg, Ingela Ihrman, Sandra Ikse, Moa Israelsson, Sten Kauppi, Karin Keisu och Josse Thuresson, Lisskulla Lundqvist, José Luis Martinat, Esse McChesney, Kaisa Melanton, Elsa Montell-Saanio, Valeria Montti Colque, Gunwor Nordström, Anna Persson, Majlis Persson, Marga Persson, Kajsa af Petersens, Tuula Savolainen, Anita Ullerstam, Karin Widbom, Ludvig Ödman.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Ove Eriksson, detalj av "Det skall växa – Sammetsdjungel" © Agneta Flock / Bildupphovsrätt 2024.
Foto: Ove Eriksson, detalj av "Det skall växa – Sammetsdjungel" © Agneta Flock / Bildupphovsrätt 2024.
Foto: Ove Eriksson, detalj av "Det skall växa – Sammetsdjungel" © Agneta Flock / Bildupphovsrätt 2024.
Ladda ned bild

Länkar

Om Statens kontråd

Statens konstråd bildades 1937 och verkar för att konst ska vara tillgänglig och nyskapande där vi lever, arbetar och bor. Vi skapar och förvaltar framtidens kulturarv genom vårt arbete med att producera offentlig konst och förvärva konst till statens konstsamling. Genom vår verksamhet kan hundratusentals människor varje dag ta del av konstens olika uttryck.

Följ Statens konstråd

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd

Kung får nya kläder när Valeria Montti Colque och Statens konstråd gör verk i Örebro29.4.2024 10:49:00 CEST | Pressmeddelande

Den 15 juni förvandlas en välkänd plats i Örebro när Statens konstråd och konstnären Valeria Montti Colque samarbetar med Örebro OpenArt. Under våren har konstnären samlat in Örebroares föremål, som blir en del av ett storskaligt konstverk och performance mitt i staden. Valeria Montti Colque är en svensk-chilensk konstnär som är känd för sin unika bildvärld och just nu medverkar vid Venedigbiennalen. Hennes storskaliga installationer tar över och förvandlar platserna där de uppförs till nya rum av gemenskap och samhörighet. Verken aktiveras ofta i ritualliknande performance genomförda av olika slags karaktärer, gudar och mytologiska varelser som är skapade av konstnären, ofta med inspiration från skapelseberättelser och populärkultur. Allmänheten, andra konstnärer, familj och vänner blir ofta en del av skapandet av hennes konstnärliga värld – samarbetet är en grundsten i konstnärskapet. I Örebro möts publiken av verket “El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Eke

Ifrågasatt konst ställs ut hos Statens konstråd14.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Konst stör och berör, sägs det. Borde vi skriva en varningstext? I vårens utställning Varning för konsten! på Statens konstråd visas cirka trettio verk ur statens samling som genom åren har stört och berört. Men det är inte konsten i sig som har upplevts som problematisk utan kontexten. Verken har varit en del av människors vardag, placerade på olika statliga arbetsplatser såsom tingsrätter, myndighetskontor och universitet.

Statens konstråd har köpt Anna Odells verk Rekonstruktion – Psyket4.3.2024 16:01:00 CET | Pressmeddelande

Anna Odells videoinstallation Rekonstruktion – Psyket, 2024 har fått stor uppmärksamhet sedan det ställdes ut på Cecilia Hillström Gallery i början av året. Nu har Statens konstråd förvärvat verket som ska ingå i Statens offentliga konstsamling. I filmen Rekonstruktion – Psyket använder sig Anna Odell av sina egna patienterfarenheter som samtidigt skapar en igenkänning för många som själva eller genom sina anhöriga haft kontakter med psykiatrin. Under 1990-talet vårdades Anna Odell på en sluten psykiatrisk avdelning där en vårdare och hon inledde en relation. Något senare föddes deras gemensamma barn. Sedan verket först visades i januari har det fått enorm medial uppmärksamhet och hyllats av konstkritiker. Statens konstråd förvärvar nu ett av de fem exemplar som finns med avsikten att det ska installeras i en universitetsmiljö med många unga människor. – Anna Odells verk tar upp allmänmänskliga etiska frågor och moraliska dilemman i vår samtid, säger Henrik Orrje, vikarierande direktör

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye