Statens konstråds remissvar på utredningen Moderna – en ny myndighet för modern konst, arkitektur och design (Ds 2025:2)
Utredningen om en sammanslagning av Moderna Museet, ArkDes och Statens konstråd saknar nödvändiga risk-och konsekvensanalyser. Det finns en hög risk att det kan leda till negativa effekter för den offentliga konsten och gemensamma miljöer i hela Sverige. Ytterligare analysarbete krävs innan beslut om en eventuell sammanslagning kan fattas. Det skriver Statens konstråd, den nationella expertmyndigheten för offentlig konst, i sitt remissvar som i dag lämnats in till Kulturdepartementet.
Statens konstråd är Sveriges nationella myndighet med ansvar för att producera, förvärva och förmedla offentlig konst av nu levande bild-och formkonstnärer, stärka samtidskonstens utveckling och spridning samt utveckla och sprida kunskap om offentlig konst och våra gemensamma livsmiljöer. Statens konstråds arbete bygger i hög grad på samverkan med offentliga och privata fastighetsägare, kommuner, regioner, civilsamhället och konstlivet i stort.
I vårt remissvar påpekar vi att utredningen helt saknar risk- och konsekvensanalyser som kartlägger de långsiktiga effekterna av en sammanslagning av Statens konstråd med Moderna Museet och ArkDes. Ett sådant beslut skulle kunna få omfattande negativa konsekvenser för offentlig konst och gestaltningen av våra gemensamma miljöer, både på kort och lång sikt. Trots att utredningen lyfter fram potentiella fördelar inom administration och effektivisering, ger den ingen klar bild av hur sammanslagningen skulle påverka de tre myndigheternas verksamheter eller deras långsiktiga utveckling. Vi anser att en fördjupad analys behöver genomföras innan några beslut tas.
Idag spelar Statens konstråd sedan närmre 90 år tillbaka en avgörande roll för att främja konstnärlig kvalitet och förnyelse i hela landet, och för att upprätthålla samarbeten mellan stat, kommuner, regioner och privat sektor.
Vi ser allvarligt på risken att en sammanslagning skulle kunna urvattna vår identitet och minska vår synlighet, vilket i sin tur skulle kunna leda till en försvagad utveckling av den offentliga konsten. Vi konstaterar också att ett flertal remissinstanser delar vår analys, och att många aktörer inom kulturlivet har uttryckt en enad ståndpunkt om att sammanslagningen riskerar att försämra förutsättningarna för offentlig konst. Enligt vår bedömning innebär försvagad statlig närvaro på området att den konstnärliga förnyelsen kommer att bromsas, vilket skulle ha en negativ inverkan på kommuner och regioners förmåga att främja konstnärlig kvalitet och förnyelse.
Vi ser även att det saknas en tydlig vision för den nya föreslagna myndighetens verksamhet. Sammanfattningsvis ser vi att en fullständig risk- och konsekvensanalys och en tydlig vision är nödvändiga innan ett beslut tas om en eventuell sammanslagning. Utan dessa kompletterande analyser ser vi att det finns stora risker att en sammanslagning leder till försämrade förutsättningar för utveckling och förnyelse av området offentlig konst i hela landet.
Läs hela remissvaret på statenskonstrad.se eller kulturdepartementets webbplats för remissen.
Kontakter
Eva Malm ÖhrströmKommunikationschefStatens konstråd
Tel:072-090 82 83eva.malm.ohrstrom@statenskonstrad.seHenrik Orrjevikarierande direktör
Tel:08-440 12 93henrik.orrje@statenskonstrad.seLänkar
Följ Statens konstråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd
De är de utvalda kommunerna för ”Konst i hela Sverige”27.3.2025 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Konst i hela Sverige är ett samarbetsprojekt som mindre kommuner som vill utveckla sitt arbete med offentlig konst har kunnat ansöka till under våren. Nu är urvalsprocessen klar och Statens konstråd står i startgroparna för att sätta i gång samarbetet med de utvalda kommunerna; Munkedal, Flen, Markaryd, Norberg och Umeås kranskommuner Bjurholm, Vännäs, Vindeln, Robertsfors, Nordmaling, som ansökt tillsammans.
Statens konstråd kommenterar utredningen ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design”23.1.2025 11:16:32 CET | Pressmeddelande
I måndags presenterades utredningen ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design” som föreslår en sammanslagning av Moderna museet, ArkDes och Statens konstråd.
Mellan ljus och mörker – Möt konsten i Luleå4.10.2024 11:01:58 CEST | Pressmeddelande
Naturens magi och tyst kunskap i mötet med teknikens framfart och konstens betydelse i vardagen är temat när Statens konstråd bjuder in till en konstvandring på Luleå tekniska universitet.
Nu står Västlänkens första konstverk på plats13.9.2024 15:12:45 CEST | Pressmeddelande
Ett rosa stenblock, stort som ett trevåningshus, står nu på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. bLINK är ett verk av den internationellt verksamma konstnären Katharina Grosse, producerat och beställt av Statens konstråd och Trafikverket som en del av den konstnärliga gestaltningen av Västlänken.
Textil offentlig konst i ny utställning2.9.2024 08:09:19 CEST | Pressmeddelande
Sammetslena lianer i ett betonghus, en vildhäst hos polisen, ett örngott för drömmar på en arbetsplats för samhällsekonomiska analyser och en figur som rullat in sig i en madrass hos Arbetsförmedlingen. Utställningen Det ska växa – textila uttryck som offentlig konst lyfter fram textila verk för offentliga rum och öppnar på Statens konstråd i Stockholm 10 september.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum