Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021
Nu närmar sig öppningen av Statens konstråds utställning Coronasamlingen Statens konstråds nyförvärv 2021, med utvalda verk ur Coronasamlingen. Den första utställningen äger rum på Havremagasinet Länskonsthall Boden mellan 4 juni och 11 september 2022.
Utställningen visar ett urval av de mer än femhundra konstverk av 350 konstnärer som Statens konstråd förvärvade under 2021 som stöd till det svenska konstlivet under pandemin. Coronasamlingen kommer likt all den konst som Konstrådet köpt in sedan det bildades 1937 att placeras på statliga myndigheter runt om i landet – från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket, till domstolar, universitet och ungdomshem. Det betyder att konsten i den här utställningen så småningom kommer att möta medborgare på arbetsplatser i många skilda sammanhang med olika förutsättningar. Vad betyder det att varje dag möta konst på sin arbetsplats? Hur bidrar konsten på ett universitet till studiemiljön och utbildningen? Vad händer när människor möter konst i sin vardag? Den här utställningen vill väcka tankar om vad det betyder att möta konst i våra gemensamma rum.
I samlingen finns konstverk av konstnärer från hela landet, som arbetar med olika uttryck och som representerar olika generationer och olika bakgrunder. Naturen och framför allt träden spelar en stor roll. Det är ofta den hotade och utsatta naturen som konstnärerna söker sig till, men också naturen som förvandlande och inspirerande kraft och som platsen för vila och återhämtning. Många av konstverken handlar om identitet och självbild, minne och glömska – fragment av minnen som väcks till liv och smälter samman med andra erfarenheter. I många fall arbetar konstnärerna med material och tekniker som kräver lång tid och eftertanke, från kol- och blyertsteckningar till omsorgsfullt arkivarbete. Oftast handlar det om en genuin kärlek till arbetsmaterialet, oavsett vad det består av.
Statens konstråd bildades för att göra konst tillgängligare för fler människor och för att skapa ökade arbetstillfällen och gynnsammare arbetsvillkor för svenska konstnärer. Grundinställningen i propositionen som låg till grund för bildandet var att ”konsten fyllde en verklig uppgift i samhället” och att den därför inte skulle ”betraktas som en lyxvara, förbehållen ett penningstarkt fåtal.” Konsten skulle ta plats i de gemensamma rummen, i ”såväl offentliga byggnader och samlingslokaler som på arbetsplatserna, i fabrikerna och på kontoren.” Härigenom sågs möjligheten att skapa ”de naturliga förutsättningarna för att konstens arbetare skulle erhålla gynnsammare ekonomiska villkor” och att konsten kunde ”bliva allas egendom.” 85 år senare är Statens konstråds uppgift densamma. Konstrådet ger uppdrag till konstnärer att gestalta gemensamma rum i hela landet samt förvärvar konst av levande svenska konstnärer som placeras ut på arbetsplatser runt om i landet. På så sätt verkar Konstrådet än i dag för det huvudsakliga målet i propositionen från 1937: att konsten ska bli allas.
Utställningen går i höst vidare till Skissernas museum i Lund, där den visas från den 13 oktober till 15 januari 2023.
Välkommen!
LIZA JERNBERG
Samordnare konstansökningar och inköp
0720503187
liza.jernberg@statenskonstrad.se
PATRICK AMSELLEM
Direktör
072-090 82 82
Bilder
Om oss
Statens konstråd utvecklar sammanhang där samtidskonst och offentliga rum möts. Statens konstråd producerar permanenta och tillfälliga konstprojekt i offentliga miljöer och engagerar konstnärer i stadsutvecklingsprojekt, samt sprider kunskap och erfarenheter vidare i Sverige och utomlands.
Följ Statens konstråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd
Mellan ljus och mörker – Möt konsten i Luleå4.10.2024 11:01:58 CEST | Pressmeddelande
Naturens magi och tyst kunskap i mötet med teknikens framfart och konstens betydelse i vardagen är temat när Statens konstråd bjuder in till en konstvandring på Luleå tekniska universitet.
Nu står Västlänkens första konstverk på plats13.9.2024 15:12:45 CEST | Pressmeddelande
Ett rosa stenblock, stort som ett trevåningshus, står nu på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. bLINK är ett verk av den internationellt verksamma konstnären Katharina Grosse, producerat och beställt av Statens konstråd och Trafikverket som en del av den konstnärliga gestaltningen av Västlänken.
Textil offentlig konst i ny utställning2.9.2024 08:09:19 CEST | Pressmeddelande
Sammetslena lianer i ett betonghus, en vildhäst hos polisen, ett örngott för drömmar på en arbetsplats för samhällsekonomiska analyser och en figur som rullat in sig i en madrass hos Arbetsförmedlingen. Utställningen Det ska växa – textila uttryck som offentlig konst lyfter fram textila verk för offentliga rum och öppnar på Statens konstråd i Stockholm 10 september.
Stor satsning på konst när Varberg får nytt stationsområde28.5.2024 08:10:00 CEST | Pressmeddelande
I Varberg växer just nu tre stora offentliga konstverk fram i samband med bygget av det nya stationsområdet. Det är Statens konstråd som i samarbete med Trafikverket, Jernhusen och Varbergs kommun låter konsten ta plats och möta människor i deras vardag – på perrongen i väntan på morgontåget och på torget på vägen hem förbi det nya stationshuset.
Kung får nya kläder när Valeria Montti Colque och Statens konstråd gör verk i Örebro29.4.2024 10:49:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 juni förvandlas en välkänd plats i Örebro när Statens konstråd och konstnären Valeria Montti Colque samarbetar med Örebro OpenArt. Under våren har konstnären samlat in Örebroares föremål, som blir en del av ett storskaligt konstverk och performance mitt i staden. Valeria Montti Colque är en svensk-chilensk konstnär som är känd för sin unika bildvärld och just nu medverkar vid Venedigbiennalen. Hennes storskaliga installationer tar över och förvandlar platserna där de uppförs till nya rum av gemenskap och samhörighet. Verken aktiveras ofta i ritualliknande performance genomförda av olika slags karaktärer, gudar och mytologiska varelser som är skapade av konstnären, ofta med inspiration från skapelseberättelser och populärkultur. Allmänheten, andra konstnärer, familj och vänner blir ofta en del av skapandet av hennes konstnärliga värld – samarbetet är en grundsten i konstnärskapet. I Örebro möts publiken av verket “El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Eke
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum