Transportstyrelsen

Åk säkert på studentflaket

Dela

Nu stundar snart studenternas lyckliga dag och för många är flakåkning ett givet inslag. Men för att det ska bli ett uppskattat minne är det viktigt att det sker på ett säkert sätt. Det finns flera regler som måste följas för att det ska vara tillåtet.

Studentflaksåkningen ska ske på ett säkert sätt. Det är viktigt att reglerna följs. Bild: Adobe Stock
Studentflaksåkningen ska ske på ett säkert sätt. Det är viktigt att reglerna följs. Bild: Adobe Stock Adobe Stock

En återkommande tradition vid studentfiranden runt om i landet är flakåkning. Det är i vanliga fall inte tillåtet att åka med ett fordon och sitta på platser som normalt inte är inrättade för passagerare att sitta på. Det är inte heller tillåtet att färdas fler i ett fordon än vad det är registrerat för. Men Transportstyrelsen medger undantag från bestämmelserna om det sker i samband med en skolavslutning, karneval eller motsvarande.

– Flakåkning är ett uppskattat inslag i studentfirandet. Men det är viktigt att man minimerar riskerna i så stor utsträckning som det är möjligt. Det gör man genom att följa våra regler, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Tillåtet endast direkt i samband med arrangemanget

Transportstyrelsen förtydligade inför förra året sina regler som möjliggör undantaget. Avsikten var att göra det enklare att bedöma och förstå vad som är ok och vad som inte är det.

– Vi vill påminna om att flakåkning bara är tillåtet i direkt anslutning till själva skolavslutningen. Det har i vissa delar av landet varit tradition att man åkt studentflak långt före och efter tillställningen på ett sätt som inte varit motiverat. Därför har vi sett över och tydliggjort vilka regler som gäller, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Läs om villkoren för studentflakåkning på Transportstyreslens webbplats.

Kontakter

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye