Månadens Assistansbarometer: Inför generell tillståndsplikt för assistans – kryphål för oseriösa aktörer måste bort.
Månadens specialgranskning rör det faktum att alla slags anordnare har minskat de senaste åren – förutom den där brukaren själv anställer sina assistenter och sköter assistansen. Den kategorin har ökat markant med hela 45 procent mellan januari 2020 och april 2024. Vårdföretagarna ställer nu krav på att även den som formellt anställer sina egna assistenter ska ha tillstånd för att minska risken för välfärdsbrottslighet.

I antal räknat handlar ökningen av individer som bedriver sin assistans själva eller genom en ställföreträdare om knappt 200 personer till cirka 650. Det kan tyckas som alltför få individer för att vara av intresse att granska. Men enligt Försäkringskassan har knappt hälften av de som tagit över sin assistans själva tidigare haft sin assistans hos en utförare som fått sitt tillstånd indraget.
Vi vet också att ett antal av de som fått sina tillstånd indragna fortsätter bedriva i princip samma verksamhet fast som ”administrationsbolag”. För den enskilde kan det möjligen tyckas bekvämt eller rent av tryggt att få fortsätta med sin gamla utförare. Men man kan misstänka att många inte fullt ut förstår att hela risken för eventuella återkrav hamnar på den enskilde brukaren. Försäkringskassan har satt in extra informationsinsatser med anledning av detta. ”Administrationsbolaget” kan i praktiken fungera som ett assistansbolag men utan risk att drabbas av återkrav och utan att kunna granskas av IVO.
- Att bedriva personlig assistans på ett seriöst sätt, med god kvalitet, är komplext. Assistans är en personalintensiv bransch som ställer höga krav på personlig lämplighet. Samtidigt är trösklarna för att starta ett assistansbolag låga. Därför är tillståndsplikten ett viktigt verktyg för att förhindra oseriösa eller rentav kriminella från att utnyttja assistansanvändarna och assistansersättningen. Vårdföretagarnas medlemmar vill och kan inte konkurrera på lika villkor med kriminella säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert.
- Riksdag och regering måste täppa igen detta kryphål som utnyttjas av oseriösa utförare och som kan leda till att enskilda brukare står med många miljoner i återkrav om något går fel. Genom att införa en generell tillståndsplikt kan såväl Försäkringskassan som Inspektionen för vård och omsorg såväl granska som ifrågasätta på ett annat sätt än idag, fortsätter Patrik Silverudd.
- Det totala antalet brukare, registrerade på en utförarkategori, inom den statliga assistansen har minskat med drygt 1 000 brukare perioden januari 2020 till april 2024. Samtidigt kan vi konstatera den enda utförarkategorien som har haft ett ökande antal brukare är kategorin ”Egen” med en ökning med 198 brukare, motsvarande en procentuell ökning med 45 procent. Vi kan exempelvis konstatera att under samma tid har antalet brukare minskat med över 600, eller över 20 procent i de fall kommunerna är utförare, säger Björn Arnek, branschekonom.
Övriga nyheter i Assistansbarometern för maj är att antalet assistansbrukare av personlig assistans fortsätter, efter en liten uppgång i mars, att minska med 4 individer.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder


Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Patienttoppen 2025: 73 av de 100 vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.
Grattis John Ahlberk, tillträdande GD på IVO, till ett av Sveriges viktigaste uppdrag3.3.2025 13:10:00 CET | Pressmeddelande
Under en presskonferens presenterade idag sjukvårdsminister Acko Ankarberg en ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Vårdföretagarna gratulerar John Ahlberk till det viktiga uppdraget och ser fram emot att inom kort inleda en fördjupad dialog.
Månadens vårdkörapport: 206 000 patienter har väntat längre än vårdgarantin inom specialistvården – här är regionerna där medianväntetiden ökat mest på ett år3.3.2025 11:04:47 CET | Pressmeddelande
I januari väntade 462 000 personer på ett första besök hos specialist, varav 141 000 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 167 000 väntade på åtgärd eller operation, varav 65 000 väntat längre än vårdgarantin. Läget är i stort sett oförändrat jämfört med samma månad förra året. Detsamma gäller för medianväntetiden, alltså hur länge den typiska patienten sammantaget får vänta på ett första besök hos specialist och därefter på operation/åtgärd. Medianväntetiden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna, liksom utvecklingen det senaste året.
Månadens Assistansbarometer: Varför har färre kvinnor än män rätt till assistans?21.2.2025 08:51:06 CET | Pressmeddelande
Februari månads Assistansbarometer visar att i samtliga län har färre kvinnor än män personlig assistans. Den visar också stora skillnader mellan länen vad gäller andel kvinnor som har personlig assistans. I Jämtlands län hade endast 75 kvinnor per 100 000 kvinnor statlig assistansersättning i januari 2025. Det kan jämföras med Norrbottens län där 160 kvinnor per 100 000 kvinnor hade statlig assistans. Såväl antalet som andelen kvinnor med personlig assistans har minskat i samtliga län den senaste tioårsperioden.
Vårdföretagarna och Kommunal har enats om dygnsviloreglerna13.2.2025 13:59:55 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna och Kommunal har enats om hur avtalen för personlig assistans, vård och behandling samt äldreomsorg ska anpassas till EUs bestämmelser om dygnsvila. Förändringarna gäller från den 1 september 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum