Fackförbundet ST

Fackförbundet ST håller kongress 28–30 maj

Dela

Den 28–30 maj samlas fler än 100 ombud till Fackförbundet STs kongress. Det är förbundets högsta beslutande organ och hålls vart fjärde år. Förutom att kongressen i vanlig ordning väljer en ny förbundsstyrelse och förbundsordförande, ska årets kongress också ta ställning till bland annat förslaget om ett förbundspolitiskt program. Kongressen hålls på Clarion Hotel i Stockholm och direktsänds även på förbundets hemsida st.org.

- Vi befinner oss i en tid där fackets roll i samhället och det fackliga uppdraget är mer aktuellt än på länge. Våra medlemmar har tuffa år bakom sig med nedskärningar och besparingar, men också med ett återkommande misstänkliggörande av den statliga förvaltningens oberoende ställning. Därför är årets kongress extra viktig, säger Britta Lejon förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Det förbundspolitiska programmet som kongressen ska ta ställning till sammanställer ståndpunkter och värderingar som förbundet arbetar med. Syftet är att förbundets företrädare ska kunna agera kraftfullt i samhällsdebatten och stärka de förtroendevalda i det fackliga arbetet.

- Det är första gången vi tar fram ett sådant övergripande dokument, jag tror att det kan göra förbundet tydligare för såväl våra egna medlemmar och förtroendevalda, som för beslutsfattare. Vi vill ha ett demokratiskt samhälle där våra medlemmar kan utföra sina arbeten med stolthet för medborgarna, säger Britta Lejon.

Valberedningen har föreslagit omval av förbundsordförande Britta Lejon och förste vice ordförande Peter Lennartsson, samt att till ny andre vice ordförande välja Linda Söderman, idag ordförande för ST inom Skatteverket.

Kongressen gästas av bland andra finansminister Elisabeth Svantesson (M) och representanter för Fackförbundets STs ukrainska systerorganisation SEUU. Media är välkomna att närvara under kongressen. Föranmälan krävs.

Hålltider

28 maj

11:00 Kongressen öppnas

11:30 Tal av finansminister Elisabeth Svantesson

ca 18:00 Beslut om förbundspolitiskt program

29 maj

08:30 Internationella talare

15:00 Val av förbundsstyrelse och förbundsordförande

30 maj

09:00 Tal av TCO:s ordförande Therese Svanström

15:00 Kongressen avslutas

Kontakter

Om oss

Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.

Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Britta Lejon fortsätter som ordförande i Fackförbundet ST29.5.2024 16:15:40 CEST | Pressmeddelande

På Fackförbundet STs pågående kongress har Britta Lejon idag omvalts till förbundsordförande för en ny mandatperiod. Även Peter Lennartsson fick fortsatt förtroende i sin roll som förste vice ordförande, medan Linda Söderman tillträder som ny andre vice ordförande. Kongressen har också antagit ett nytt förbundspolitiskt program som samlar förbundets ställningstaganden och värderingar.

Fackförbundet ST anmäler Energimyndigheten till JK24.5.2024 13:08:01 CEST | Pressmeddelande

Idag har Fackförbundet ST anmält Energimyndigheten till Justitiekanslern (JK) för att ha kränkt grundlagsskyddade friheter hos en medarbetare. Energimyndigheten har genom att upphäva säkerhetsklassningen för en medarbetare och ST-medlem på grund av dennas sympatier för en organisation som tillämpat civil olydnad, åsidosatt såväl yttrandefrihet som mötesfrihet och demonstrationsfrihet. På grund av återkallad säkerhetsklassning har medarbetarens tjänst avslutats, vilket gör att Fackförbundet ST anser att Energimyndigheten ska betala 200 000 kronor i skadestånd.

Fackförbundet  ST utvidgar blockaden mot Tesla14.5.2024 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fackförbundet ST varslar idag om en utvidgning av blockaden av postutdelning till Tesla genom PostNord Sverige AB. Det har kommit till STs kännedom att Tesla kringgår den tidigare beslutade blockaden genom att beställa registreringsskyltar från Transportstyrelsen till andra adresser än där de själva har verksamhet. Därför har ST beslutat att utvidga blockaden till utdelning av post adresserade till Tesla även på dessa adresser. Varslet innebär att blockaden utvidgas från och med 24 maj.

Fackförbundet ST kommenterar vårbudgeten - Tillskotten visar att sparkrav var ett misstag15.4.2024 10:05:58 CEST | Pressmeddelande

Vårbudgeten indikerar att regeringen har insett att extrema sparkrav inte är vägen framåt, och att myndigheterna behöver bättre ekonomiska förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Den slutsatsen drar Fackförbundet ST efter att bland andra Försäkringskassan nu tillförs mer resurser. Men regeringens tidigare spariver har skapat problem på fler ställen i statsförvaltningen som också behöver åtgärdas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye