Goda jobbutsikter för samtliga av Norrbottens 30 vanligaste yrken
Samtliga av de 30 vanligaste yrkena i Norrbotten beräknas ha stora eller medelstora möjligheter till arbete på fem års sikt. Det innebär att Norrbotten, tillsammans med Västerbotten, är de enda län där inget av de största yrkena har dåliga jobbmöjligheter. Det visar en kartläggning genomförd av bemanningsföretaget Manpower, baserad på statistik från Arbetsförmedlingen och SCB.
– Arbetsmarknaden genomgår just nu stora förändringar. Även om prognosen ser god ut i Norrbotten är det viktigt att vara medveten om att ditt yrke eller din arbetsroll kan komma att förändras, eller i vissa fall till och med försvinna. Den goda nyheten är att även den som har ett yrke med små jobbmöjligheter sannolikt har kompetenser som ger goda chanser att byta yrke och förbättra sina framtidsutsikter, säger Per Johansson, Managing Director på Manpower.
En ny kartläggning av Manpower, baserad på Arbetsförmedlingens yrkesprognoser och SCB:s yrkesregister, visar att samtliga av Norrbottens 30 vanligaste yrken har stora eller medelstora möjligheter till arbete på fem års sikt.
På riksnivå bedöms 9 av de 30 största yrkena ha små jobbmöjligheter, och så mycket som hälften av topp tio-listan över Sveriges vanligaste yrken har en negativ jobbprognos. Totalt sysselsätter de 9 yrkena närmare 700 000 svenskar. Enligt Arbetsförmedlingen är den viktigaste nyckeln till goda jobbmöjligheter i framtiden att utbilda sig, exempelvis genom en yrkes- eller högskoleutbildning.
– Ökad automatisering och AI och därpå höjda utbildningskrav kommer att innebära stora utmaningar för många svenskar. Samtidigt kan du förbättra jobbutsikterna rejält genom att utveckla din kompetens. En vidareutbildning från barnskötare till förskollärare, från butiks- till restauranganställd eller från lagermedarbetare till lastbilsförare tar dig exempelvis från dåliga till bra jobbmöjligheter framöver och höjer dessutom i många fall din månadslön, säger Per Johansson.
Samtidigt som vissa yrken har små jobbutsikter lider andra vanliga yrken av svår kompetensbrist, både i dag och på fem års sikt. Elektriker, mekaniker och maskinoperatörer är exempel på bristyrken som endast kräver gymnasieutbildning, medan bristyrken på högskole- och universitetsnivå bland annat omfattar revisorer, systemutvecklare och förskollärare.
Källor
Arbetsförmedlingens yrkesprognoser
https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/
SCB:s yrkesregister
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/sysselsattning-forvarvsarbete-och-arbetstider/yrkesregistret-med-yrkesstatistik/
Kontakter
Hélène BelinKommunikationschef ManpowerGroup
Tel:0703 77 45 43helene.belin@manpowergroup.seBilder
Om Manpower
Manpower är ledande inom bemanning och rekrytering och erbjuder flexibla lösningar och snabb tillgång till kompetens. Med en av Sveriges största kandidatbaser och vår stora kunskap om olika verksamheters behov matchar vi rätt person på rätt plats. Vi har över 70 års erfarenhet, finns på ett 70-tal orter i Sverige och i mer än 75 länder världen över. Manpower är en del av ManpowerGroup som varje år sätter 18 000 personer i jobb i Sverige. www.manpower.se
Följ ManpowerGroup
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup
Varannan svensk stressad på jobbet varje dag12.11.2024 07:55:00 CET | Pressmeddelande
Mer än varannan svensk, 53 procent, uppger att de känner sig stressade på arbetsplatsen varje dag. Det är över det globala genomsnittet, och högre än jämförbara länder som Norge, Tyskland och Nederländerna. I det totala indexet som sammanväger hälsa och välmående, jobbnöjdhet och självförtroende på jobbet kommer Sverige först på plats 10 av samtliga 16 länder. Det visar Global Talent Barometer, en ny undersökning från ManpowerGroup.
Varannan svensk påverkad av AI i arbetsvardagen8.11.2024 08:44:44 CET | Pressmeddelande
Mer än varannan svensk, 52 procent, uppger att deras dagliga arbetsuppgifter involverar artificiell intelligens. Män och unga mellan 18–24 år påverkas mest av AI – främst genom att tekniken underlättar i det dagliga arbetet. Det visar en ny undersökning från Experis.
Kompetensklyftan ökar – allt fler lediga jobb trots ökad arbetslöshet9.10.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Både antalet arbetslösa och antalet jobbtillfällen ökade i Sverige under det andra kvartalet. Samtidigt sjönk matchningsgapet, det vill säga antalet arbetslösa per ledigt jobb, till 3,1. Det visar en ny kartläggning av ManpowerGroup som baseras på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Ny undersökning: Två av tre företag tror att AI ökar vinsten26.9.2024 08:11:27 CEST | Pressmeddelande
Nästan två av tre svenska företag, 61 procent, tror att artificiell intelligens kommer att ge förbättrade affärsresultat redan inom två år. Samtidigt är svenska företag sämre på att implementera AI jämfört med det globala genomsnittet. Det visar en ny undersökning bland över 40 000 företag, genomförd av Experis.
Ljus jobbhöst väntas i bank-, finans- och fastighetsbranscherna10.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Bank-, finans- och fastighetsbranscherna lämnar den starkaste sysselsättningsprognosen av samtliga svenska branscher inför det fjärde kvartalet. Prognosen på +31 procent innebär en uppgång på 15 procentenheter jämfört med föregående kvartal och är långt över riksgenomsnittet på +13 procent. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum