Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)
- Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby).
- I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”.
- I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.
Från juni och en dryg månad framåt, arbetar Baden Hitchcock i Dearna. Han är dansare och koreograf uppvuxen i Sydney, med rötter från byn Mabaduan och Saibai i öregionen Torres Strait och även Hanuabada i Papua New Guinea. Under sex år var han dansare i Bangarra Dance Theatre, Australiens ledande urfolkskompani och sedan ett år tillbaka arbetar han som självständig danskonstnär i Taiwan.
Baden Hitchcock blev mycket överraskad och glad när han fick veta att han utsetts till Jårrhs första residenskoreograf. I Dearna kommer han bland annat fortsätta sitt koreografiska arbete med urfolksfuturism – ett begrepp som myntades av Grace Dillon, professor i Indigenous Nations Studies Program i Portland, USA.
– Genom ett framtidsperspektiv kan vi diskutera svåra ämnen i dagens samhälle och också förskjuta den romantiska berättelsen om urfolkens kunskap som enbart historisk och primitiv, säger han i en mejlintervju som du kan läsa i sin helhet hos Aejlies.
Mellan märg och ben
Koreografen och dansaren Tanja Andersson, uppvuxen i Ubmeje (Umeå) med rötter i Árjepluovve (Arjeplog) och Tornedalen, bor och verkar i Göteborg. I sina egna verk arbetar hon ofta med tillstånd och metoder som följer flöden i samisk kultur och natur, i kontrast till majoritetssamhället och urbana miljöer.
– Det har varit ett sätt för mig att angripa min samiska identitet i relation till trassel, tystnad och mellanförskap, berättar hon.
Under sin residensperiod i juli, inleder hon ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi. I projektet Mellan märg och ben, vill de genom improvisation möta varandra, lokalbefolkningen och närområdet.
Projektledare, Marit Shirin Carolasdotter
Nytt är också att Marit Shirin Carolasdotter blivit projektledare i Jårrh. Hon är själv erkänd danskonstnär med urfolksbakgrund och stor erfarenhet av internationella samarbeten och urfolksfrågor.
– Jag vill gärna vara med och tillhandahålla en trygg plats för andra konstnärer och bidra med mina kunskaper om skapandeprocesser inom just koreografi och dans. Jag går in i det här projektet med en öppenhet och en vilja att lyssna in och realisera residenset på bästa sätt, säger hon.
Mer om Jårrh
Ett globalt residens i Dearna för utövare som identifierar sig som urfolk och arbetar med koreografi och rörelse. Här får koreograferna tid och rum att utveckla sina konstnärliga idéer i samspel med omgivande natur och lokalsamhälle. Residensprogrammet är ett nära samarbete mellan det samiska kulturcentret Aejlies och Riksteaterns regionala dansresidens, med stöd av Region Västerbotten. Första residensperioden äger rum sommaren 2024. Jårrh betyder dansa eller snurra på sydsamiska.
Nyckelord
Kontakter
Hanna KangassaloPresskontakt Riksteaterns regionala dansresidens
Tel:+46(0)70-6038967hanna@kangassalo.seBilder
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Audism genom livet – En föreställning som agiterar för dövas rättigheter9.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I arbetet för att bekämpa audism har Riksteatern Crea och Sveriges Dövas Riksförbund ingått ett samarbete för att skapa en föreställning med avsikten att väcka debatt för dövas rättigheter. I Audism genom livet, gestaltas diskriminering och utmaningar som döva och hörselskadade möter under livets olika skeenden. Premiärvisning sker 23 oktober på Teater tre i Stockholm.
Internationell cirkuskonst utmanar naturlagarnas gränser7.10.2024 10:29:27 CEST | Pressmeddelande
I Goldbergvariationerna möts nyskapande jonglering, dynamisk akrobatik och magiska trick i en förtrollande blandning. Med en unik kombination av tjeckisk och fransk cirkuskonst utforskas sambandet mellan orsak och verkan, och utmanar naturlagarnas gränser i en värld där allt är möjligt. Premiär 9 oktober i Jokkmokk. Ett gästspel från Kompani Giraff.
TikTok-dansande demonstranter i Iran inspirerar konstgruppen Ful till ny dansföreställning3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hösten 2022 avlider 22-åriga Jina Amini efter att ha gripits av Irans sedlighetspolis. Det utlöser landets största demonstrationer på 40 år. Konstgruppen Ful hyllar protesternas TikTok-dansade ungdomar med en maximalistisk dansföreställning om rätten till frihet. Ett samarbete mellan konstgruppen Ful och Riksteatern. Premiär 15 oktober i Malmö.
Ett äktenskaps interkulturella skav utforskas i ny pjäs av Irans hyllade dramatiker Amir Reza Koohestani30.9.2024 15:44:32 CEST | Pressmeddelande
När ett svensk-iranskt par låter sitt äktenskap skildras av en dokumentärfilmsregissör upptäcker de skav i relationen. Kulturella skillnader de tidigare upplevt som helt odramatiska, blir plötsligt laddade. Dokumentären är en nyskriven pjäs av den hyllade, iranske teaterskaparen, Amir Reza Koohestani. Premiär 11 oktober i Örnsköldsvik.
Loran Batti gör regidebut med nyskrivet drama om förlåtelse och en pojkes väg ut från den svenska kriminalvården30.9.2024 10:32:26 CEST | Pressmeddelande
Låt mig bara gå handlar om förlåtelse, försoning och att hitta vägen tillbaka till livet. Skriven och regisserad av Loran Batti som sätter ljus på aktuella teman som våld och droger. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober och turnerar under hösten för högstadie- och gymnasieskolor över hela Sverige. Urpremiär 4 oktober i Malmö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum