Tullverket

Över 22 400 narkotiska tabletter och nästan sju kilo narkotika beslagtogs i Haparanda

Dela

I början av året upptäcks en misstänkt bil och två män vid en bensinmack i Haparanda. Tullpersonalen lägger märke till att bilens förare uppträder nervöst. När bilen kör i väg följer tullpersonalen efter. Bilen körs till ett bostadsområde. Intill bilen påträffar tullpersonalen en svart väska som slängts i snön. Fotspåren i snön leder till bilen. I väskan upptäcks nästan fem kilo amfetamin, två kilo kokain och över 22 400 Oxycontin- och MDMAtabletter. Värdet på narkotikan uppgår till cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled. I dag åtalas två män i trettio- respektive fyrtioårsåldern som båda är hemmahörande i Stockholm vid Haparanda tingsrätt. Brottsmisstanken är grovt narkotikabrott.

Narkotika till ett värde av cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled låg slängd i snön. Foto: Tullverket.
Narkotika till ett värde av cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled låg slängd i snön. Foto: Tullverket.

– Vi ser ett exempel på att den organiserade brottslighetens tentakler sträcker sig ut i hela landet och att det inte är något isolerat storstadsproblem. De finns etablerade och agerar i hela Sverige, säger Fredrik Leijerholt, chef vid Tullverkets kriminalavdelning nord.

På kvällen den 23 januari upptäcks en misstänkt bil vid en bensinmack i Haparanda. Bilens förare upplevs nervös och kör i väg. Tullpersonalen följer efter bilen som stannar i ett bostadsområde. En av de misstänkta männen står intill bilen och bakluckan är öppen. På bilens passagerarsida sitter en äldre man som visar sig vara förarens far. Han är inte längre misstänkt i utredningen. Tullpersonalen upptäcker en svart väska som är slängd på marken och fotspåren i snön leder till bilen. I väskan påträffas flera inplastade paket med narkotika och två plastkassar med rosa tabletter. 

Erkänt transport av narkotika
I förhör har den yngre mannen erkänt att han har transporterat narkotika till Haparanda men säger att han inte var medveten om mängden. Med hjälp av DNA-teknik har ytterligare en man kunnat knytas till brottet. Han förnekar brott.

–Det här är ett av de största narkotikabeslagen som kontrollgruppen i Haparanda har stoppat från att komma ut i samhället, säger Fredrik Leijerholt. 

Sammanlagt uppgår beslaget till 4852 gram amfetamin, 1950 gram kokain 20 480 tabletter MDMA och 1 960 tabletter Oxycontin. MDMA likställs ofta som Ecstasy. Värdet på narkotikan uppskattas till cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled. Om männen döms riskerar de fleråriga fängelsestraff.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590. 
Tipsa Tullverket om smuggling: 90 114.

Bilder

Narkotika som slängts i snön. Foto: Tullverket
Narkotika som slängts i snön. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Väskan med narkotikan som låg slängd i snön. Värdet på narkotikan uppskattas till cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled. Foto: Tullverket.
Väskan med narkotikan som låg slängd i snön. Värdet på narkotikan uppskattas till cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
Fredrik Leijerholt chef vid Tullverkets kriminalavdelning nord. Foto: Tullverket.
Fredrik Leijerholt chef vid Tullverkets kriminalavdelning nord. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Smugglade över 300 kilo cannabisharts och gömde narkotikan i ett skogsparti vid Dalarö12.7.2024 13:07:28 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en narkotikahärva där 311 kilo cannabisharts smugglades in i Sverige via Öresundsbron. I mars kontrollerade tulltjänstemännen en lastbil och upptäckte en avvikelse vid bränsletanken och följde efter ekipaget. Först levererades den legala lasten i Uppsala sedan följdes lastbilen till Dalarövägen söder om Stockholm. På fredagen åtalades tre män i åldrarna 41, 48 och 58 år misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling samt synnerligen grovt narkotikabrott.

Ny statistik: Tonvis med narkotika och miljontals tabletter i beslag9.7.2024 08:04:03 CEST | Pressmeddelande

Under första halvåret i år tog Tullverket fem ton narkotika i beslag. Utöver det har närmare 4,1 miljoner narkotiska tabletter beslagtagits, nästan dubbelt så många som under hela 2023. Det visar ny statistik för årets första sex månader. Även beslagen av kokain och marijuana ökar medan cannabisharts minskar jämfört med första halvåret 2023. Statistiken finns även på lokal och regional nivå i Tullverkets nya statistiktjänst.

Narkotikaliga använde stulna körkort för att hämta ut paket med droger20.6.2024 10:11:01 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har sprängt en narkotikaliga med koppling till Sundsvall som ägnat sig åt omfattande smuggling och distribution av narkotiska tabletter från Tyskland, Polen och Tjeckien. Ett genomgående tillvägagångssätt har varit att de misstänkta hämtat ut smuggelpaket med hjälp av stulna eller förfalskade id-handlingar. På torsdagen åtalades tre personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En av de misstänkta driver ett företag som erbjuder vård och stödboende till ungdomar och vuxna med missbruksproblem.

Trio smugglade över 293 kilo narkotika värt cirka 46 miljoner kronor17.6.2024 14:24:35 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en smugglingshärva där totalt 122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts smugglades in i västsverige. I mitten av februari kom tre män resande med färjan från Kiel till Göteborg. Männen togs ut för tullkontroll. I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. På måndagen åtalades tre nederländska män 55, 65 och 66 år gamla för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Göteborgs tingsrätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye