Vårdföretagarna

Seger för patienterna. Vårdföretagarna välkomnar regeringens besked om en utredning av vårdgarantin.

Dela

Under en presskonferens på torsdagsmorgonen aviserade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg att en utredning tillsätts för att stärka vårdgarantin och väsentligt korta tidsgränserna, helt i linje med vad Vårdföretagarna länge föreslagit.

Antje Dedering, förbundsdirektör
Antje Dedering, förbundsdirektör

- Dagens besked från regeringen och Sverigedemokraterna är välkommet. Att patienternas rättigheter stärks rejält är nödvändigt för att fler ska få den vård de behöver och har rätt till. Idag tvingas alldeles för många vänta orimligt länge. En skärpt vårdgaranti tror vi är avgörande för att komma till rätta med de rekordlånga vårdköerna, säger Antje Dede ring, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

En särskild utredare får i uppdrag att analysera och lämna förslag på en ny, väsentligt stärkt vårdgaranti senast 25 maj 2026. Därutöver ska utredaren senast 2 januari 2025 föreslå statliga insatser för att minska väntetiderna inom den specialiserade vården.

- Vårdföretagarna har, utöver att arbeta för en stärk vårdgaranti, också lämnat konkreta förslag för hur statliga insatser kan bidra till att kapa vårdköer och därmed öka tillgängligheten och jämlikheten. Att regeringen nu tar initiativ i den frågan är positivt för Sveriges patienter. Vårdföretagarnas medlemsföretag är redo att ta ett stort ansvar, säger Antje Dedering.

Vårdföretagarna följer utvecklingen av köer och väntetider inom den specialiserade vården genom Vårdkörapporten som publiceras varje månad. I den senaste rapporten, som avser statistik för mars månad, hade 190 000 patienter väntat längre än den lagstadgade vårdgarantin på 90 dagar, antingen på ett första möte med en specialist eller på operation eller behandling.

- De långa väntetiderna har cementerats inom svensk sjukvård. Det leder till stort lidande för patienter och anhöriga som tvingas vänta betydligt längre än i jämförbara länder. Vårdföretagarna är övertygade om att kombination av stärkta patienträttigheter och ett mycket närmare samarbete mellan offentliga och privata vårdgivare är den rätta vägen för att få till en förändring. Det är bra att regeringen ser det, men jag vill också uppmana de 21 regionerna att fördjupa samarbeten med effektiva och uppskattade privata vårdgivare. Det är så vi får bästa och mesta vård för Sveriges patienter, säger Antje Dedering.  

Kontakter

Bilder

Antje Dedering, förbundsdirektör
Antje Dedering, förbundsdirektör
Ladda ned bild

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Ny rapport: Valfrihetens historia inom vård och omsorg30.5.2024 15:48:02 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterar Vårdföretagarna rapporten "Valfrihetens historia - En historisk kartläggning av de politiska reformerna och strömningarna av valfrihet inom vård och omsorg". Syftet med rapporten är dels att kartlägga de historiska förändringarna som skett inom vård och omsorg avseende valfrihet, dels att följa de politiska strömningarna som ägt rum parallellt. Rapporten gör en djupdykning i valfrihetens historia och de politiska reformer som lett fram till dagens system.

Månadens Assistansbarometer: Inför generell tillståndsplikt för assistans – kryphål för oseriösa aktörer måste bort.27.5.2024 13:45:43 CEST | Pressmeddelande

Månadens specialgranskning rör det faktum att alla slags anordnare har minskat de senaste åren – förutom den där brukaren själv anställer sina assistenter och sköter assistansen. Den kategorin har ökat markant med hela 45 procent mellan januari 2020 och april 2024. Vårdföretagarna ställer nu krav på att även den som formellt anställer sina egna assistenter ska ha tillstånd för att minska risken för välfärdsbrottslighet.

Månadens vårdkörapport: Väntetider längre än 90 dagar inom ortopedi – många väntar för länge i Region Skåne och i VGR2.5.2024 13:51:32 CEST | Pressmeddelande

Det är stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd/operation inom ortopedi. Av samtliga personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd/operation i mars 2024 hade 10 600, motsvarande drygt 16 procent, väntat på en åtgärd/operation inom ortopedi. Se listan region för region i rapporten.

Vårdföretagarnas Assistansbarometer: Ytterligare 650 personer skulle kunna få assistans utan högre kostnader för samhället om resurserna används effektivare29.4.2024 11:00:17 CEST | Pressmeddelande

April månads Assistansbarometer från Vårdföretagarna specialgranskar vad som skulle inträffa om kommunerna slutade bedriva personlig assistans i egen regi. Man konstaterar att utan att tillföra systemet en enda krona så skulle 650 personer ytterligare kunna få rätt till personlig assistans. Det skulle dock kräva att staten och kommunerna agerade tillsammans för att hitta bästa möjliga lösningar för personer med stora funktionsnedsättningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye