ManpowerGroup

Dåliga jobbutsikter för 9 av Sveriges 30 vanligaste yrken

Dela

9 av Sveriges 30 vanligaste yrken beräknas ha små möjligheter till arbete på fem års sikt. Yrkena omfattar bland annat butikssäljare, lagerpersonal och barnskötare, och sysselsätter i dag närmare 700 000 svenskar. Det visar en kartläggning genomförd av Manpower, baserad på statistik från Arbetsförmedlingen och SCB.

– Arbetsmarknaden genomgår just nu stora förändringar. Det är viktigt att vara medveten om att ditt yrke eller din arbetsroll kan komma att förändras, eller i vissa fall till och med försvinna. Den goda nyheten är att även den som har ett yrke med små jobbmöjligheter sannolikt har kompetenser som ger goda chanser att byta yrke och förbättra sina framtidsutsikter, säger Per Johansson, Managing Director på Manpower.
    
En ny kartläggning av Manpower, baserad på Arbetsförmedlingens yrkesprognoser och SCB:s yrkesregister, visar att 9 av Sveriges 30 vanligaste yrken har små möjligheter till arbete på fem års sikt. Så mycket som hälften av topp tio-listan över Sveriges vanligaste yrken har en negativ jobbprognos – bland annat butikssäljare, barnskötare samt lager- och terminalpersonal.

Vart och ett av yrkena ger arbete till över 30 000 anställda, och totalt sysselsätter de 9 yrkena närmare 700 000 svenskar. Enligt Arbetsförmedlingen är den viktigaste nyckeln till goda jobbmöjligheter i framtiden att utbilda sig, exempelvis genom en yrkes- eller högskoleutbildning. 

– Ökad automatisering och AI och därpå höjda utbildningskrav kommer att innebära stora utmaningar för många svenskar. Samtidigt kan du förbättra jobbutsikterna rejält genom att utveckla din kompetens. En vidareutbildning från barnskötare till förskollärare, från butiks- till restauranganställd eller från lagermedarbetare till lastbilsförare tar dig exempelvis från dåliga till bra jobbmöjligheter framöver och höjer dessutom i många fall din månadslön, säger Per Johansson.

Samtidigt som vissa yrken har små jobbutsikter lider andra vanliga yrken av svår kompetensbrist, både i dag och på fem års sikt. Elektriker, mekaniker och maskinoperatörer är exempel på bristyrken som endast kräver gymnasieutbildning, medan bristyrken på högskole- och universitetsnivå bland annat omfattar revisorer, systemutvecklare och förskollärare. 

Lista: De 9 vanligaste yrkena som har små jobbmöjligheter på fem års sikt
1.    Butikssäljare inom fackhandel
2.    Grundskollärare
3.    Lager- och terminalpersonal
4.    Butikssäljare inom dagligvaror
5.    Barnskötare
6.    Övriga kontorsassistenter och sekreterare
7.    Elevassistenter
8.    Fastighetsskötare
9.    Ekonomiassistenter

Lista: De 10 vanligaste yrkena som har goda jobbmöjligheter på fem års sikt
1. Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende
2. Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl
3. Städare
4. Vårdbiträden
5. Vårdare, boendestödjare
6. Restaurang- och köksbiträden m.fl
7. Förskollärare
8. Personliga assistenter
9. Lastbilsförare m.fl
10. Grundutbildade sjuksköterskor 

Källor
Arbetsförmedlingens yrkesprognoser 
https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/ 
SCB:s yrkesregister
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/sysselsattning-forvarvsarbete-och-arbetstider/yrkesregistret-med-yrkesstatistik/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Antal av länets 30 vanligaste yrken som bedöms ha små jobbmöjligheter om fem år.
Antal av länets 30 vanligaste yrken som bedöms ha små jobbmöjligheter om fem år.
Ladda ned bild
Jobbmöjligheter idag samt om fem år för Sveriges 30 vanligaste yrken
Jobbmöjligheter idag samt om fem år för Sveriges 30 vanligaste yrken
Ladda ned bild

Om Manpower

Manpower är ledande inom bemanning och rekrytering och erbjuder flexibla lösningar och snabb tillgång till kompetens. Med en av Sveriges största kandidatbaser och vår stora kunskap om olika verksamheters behov matchar vi rätt person på rätt plats. Vi har över 70 års erfarenhet, finns på ett 70-tal orter i Sverige och i mer än 75 länder världen över. Manpower är en del av ManpowerGroup som varje år sätter 18 000 personer i jobb i Sverige. www.manpower.se

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Goda jobbutsikter för samtliga av Norrbottens 30 vanligaste yrken29.5.2024 10:17:57 CEST | Pressmeddelande

Samtliga av de 30 vanligaste yrkena i Norrbotten beräknas ha stora eller medelstora möjligheter till arbete på fem års sikt. Det innebär att Norrbotten, tillsammans med Västerbotten, är de enda län där inget av de största yrkena har dåliga jobbmöjligheter. Det visar en kartläggning genomförd av bemanningsföretaget Manpower, baserad på statistik från Arbetsförmedlingen och SCB.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye