Jönköpings kommun

Fler undersökningar efter granatfynd vid A6

Dela

Jönköpings kommun planerar att genomföra fler undersökningar vid det gamla militärområdet A6 efter att äldre handgranater hittats på platsen.

Jönköpings kommun har identifierat två platser där det förekommit övningar med handgranater på A6-området. Dessa platser ska nu undersökas ytterligare och kommer att spärras av.
Jönköpings kommun har identifierat två platser där det förekommit övningar med handgranater på A6-området. Dessa platser ska nu undersökas ytterligare och kommer att spärras av.

- Det är två platser som ska spärras av och vi kommer att sätta upp skyltar som varnar allmänheten från att beträda marken. Vi ser ingen anledning till oro utan det här är en extra säkerhetsåtgärd tills vi undersökt området mer noggrant, säger Fredrik Svärd, miljöingenjör på tekniska kontoret i Jönköpings kommun.

Det var några veckor sedan som en privatperson gjorde ett fynd av gamla handgranater i ett naturområde vid A6-området, vilket tidigare var en militär övningsplats. Marken ägs i dag av Jönköpings kommun och är ett populärt strövområde.

Tidigare handgranatvärn

På den norra platsen låg det förr ett handgranatvärn och det var där som de aktuella handgranaterna hittades. På den södra platsen har det också förekommit ett handgranatvärn och även det ska nu undersökas.

Kommunen har kontakt med Försvarsmakten och Fortifikationsverket för att få till en grundlig undersökning av området så snart som möjligt.

- Det är just nu inte bestämt exakt när undersökningarna blir av, men vi hoppas att de ska kunna ske i närtid. Däremot kommer vi snarast att sätta upp skyltar och avspärrningar vid platserna för att man inte ska gå in där, säger Fredrik Svärd.

Fortifikationsverket och räddningstjänsten ska också göra enklare undersökningar med metalldetektor inom kort.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Svärd
Miljöingenjör tekniska kontoret Jönköpings kommun
fredrik.sandberg-svard@jonkoping.se
Telefon: 036-10 25 67

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye