Region Kronoberg

Vårdförbundets konflikt påverkar sommarplaneringen i Region Kronoberg

Dela

Vårdförbundets stridsåtgärder har nu pågått i en månad. Läget i Region Kronoberg är generellt stabilt, men det är ansträngt i vissa verksamheter. Vårdförbundet varslade den 21 maj om att häva blockaden mot nyanställningar från och med 4 juni. De har också varslat om strejk i några regioner (inte Region Kronoberg).

Sommarplanering pågår

I Region Kronoberg pågår planeringen inför sommaren, inklusive ett scenario där konflikten pågår in i semesterperioden. Bemanningsläget inför sommaren är ovanligt besvärligt, och en fortsatt konflikt kan göra situationen än mer utmanande.

– Planeringen inför sommaren innebär flera olika åtgärder, till exempel att minska antalet vårdplatser, på olika sätt påverka flödet till akutmottagningarna, samplanera och samlokalisera verksamheter samt göra schemaändringar. Som en absolut sista åtgärd kan det innebära att förskjuta semestrar, men det vill vi verkligen försöka undvika, säger Ewa Ekman, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Skyddsarbeten har minskat

Antalet beordrade skyddsarbeten har minskat mycket sedan Vårdförbundet och Region Kronoberg den 3 maj kom överens om ett antal undantag från stridsåtgärderna. Undantagen gäller specifika situationer och verksamheter där faran för liv och hälsa kan vara särskilt påtaglig, till exempel ambulanslarm prio 1 och 2 samt akuta operationer och röntgen nattetid.

Uppskjutna operationer

Region Kronoberg har sedan konflikten startade fått skjuta upp drygt 30 planerade operationer, och har minskat antalet planerade operationer i operationsschemat. 

– Vi vill förstås operera så mycket som möjligt, men behöver ha mer ”luft” i planeringen, för att inte riskera att övertid behövs om det exempelvis uppstår en komplikation eller vid frånvaro med kort varsel. De patienter som berörs av uppskjutna operationer kontaktas personligen av vårdpersonal, säger Ewa Ekman. 

Vårdförbundets varsel 21 maj

Den 21 maj varslade Vårdförbundet om att från och med den 4 juni kl 16.00 – om konflikten fortfarande pågår – gäller följande:

  • Hävning av blockaden mot nyanställningar. Region Kronoberg kan alltså från och med den dagen anställa nya medarbetare, vikarier och timanställda inom de berörda yrkesgrupperna.

  • Strejk inom vissa verksamheter i fem regioner (Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Östergötland och Västerbotten) samt vårdbolagen för Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Extra ersättning till sjuksköterskor på akuten som tar extrapass14.6.2024 15:20:47 CEST | Pressmeddelande

I år är det ovanligt svårt att lösa bemanningen inom sjukhusvården i Kronoberg under semesterperioden. Särskilt besvärligt är det i akutsjukvården. Regionstyrelsens presidium har nu fattat beslut om en extra ersättning till sjuksköterskor på akutkliniken som arbetar extra pass: förutom ordinarie övertidsersättning får de 200 kronor per arbetad timme. – Detta är en åtgärd för att försöka lösa det svåra läget utan att våra medarbetare ska behöva flytta sin semester, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye